USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

č. 65

ke zprávě vlády Československé socialistické republiky o plnění jejího programového prohlášení

Federální shromáždění Československé socialistické republiky projednalo na společné schůzi svých sněmoven dne 13. prosince 1973 zprávu vlády Československé socialistické republiky o dosavadních výsledcích plnění jejího programového prohlášení, kterou přednesl předseda vlády dr. Lubomír Štrougal. Federální shromáždění s uspokojením konstatuje, že programové prohlášení federální vlády je v hlavních a rozhodujících směrech s úspěchem plněno. Jeho postupná realizace je přesvědčivým dokladem správnosti cesty, vyjádřené v závěrech XIV. sjezdu KSČ, je živým svědectvím čestné a svědomité práce miliónů dělníků, družstevních rolníků a pracující inteligence.

Výsledky dosahované za uplynulé tři roky svědčí o pozitivním vývoji národního hospodářství, jeho stabilitě, o dalším růstu hospodářské síly ČSSR.

Objem výroby průmyslu, stavebnictví a zemědělství vzrostl o více než 20 %. Národní důchod se zvýšil téměř o 48 miliard Kčs a jeho přírůstek byl z 95 % kryt růstem produktivity práce. Upevnila se naše měnová pozice, kupní síla koruny doma i v zahraničí, zesílily naše ekonomické svazky se socialistickými zeměmi v rámci RVHP.

Úspěšné výsledky práce našeho lidu v oblasti hmotné výroby umožnily uskutečnit významná opatření ve zvyšování životní a kulturní úrovně, v posílení sociálních jistot obyvatelstva, které se příznivě odrážejí ve vztahu občanů k našemu společenskému zřízení.

Pozitivní výsledky dosahované v národním hospodářství a dalších úsecích našeho života přispívají k upevnění mezinárodního postavení a zvyšování autority ČSSR v celém světě.

Další společenský rozvoj oslabují některé nedostatky naší ekonomiky bránící plnému uplatnění velkých předností socialistického způsobu hospodaření. Proto je nutné soustředit nyní větší pozornost zejména na plynulost a efektivnost investiční výstavby, zvýšení účinnosti a plné využívání základních výrobních prostředků, na další snižování spotřeby materiálu, paliv a energie, zabezpečení nezbytných strukturálních změn, pružnější uplatňování výsledků vědy a techniky v praxi, na soustavné zvyšování kvality a celkové úrovně všech výrobků.

Federální shromáždění oceňuje dosavadní výsledky rozvoje československé ekonomiky a podporuje opatření, která vláda provádí k zajištění cílů vytyčených ve státním plánu a státním rozpočtu ČSSR.

Zhodnocení všech výsledků ukazuje, že při vytváření nezbytných předpokladů k dosažení stanovených cílů pětiletého plánu, je naléhavé zvýšit náročnost na řídící a organizátorskou práci na všech stupních řízení, energičtěji překonávat všechna slabá místa v našem národním hospodářství.

Považujeme za správné, ještě důsledněji požadovat intenzívnější využívání všech zdrojů a orientovat přitom naši ekonomiku na využívání komplexní socialistické racionalizace, vědecko-technického pokroku, mezinárodní socialistické integrace, zvyšovat přitom pracovní iniciativu, všestrannou péči o pracující a růst jejich kvalifikace.

Federální shromáždění vyjadřuje přesvědčení, že cíle, vytyčené pro rok 1974. důležité pro další úspěšný rozvoj naší socialistické společnosti, najdou plnou podporu našeho lidu.

Obrací se proto na všechny pracující, dělníky, družstevní rolníky, příslušníky inteligence, ženy a mládež s výzvou, aby na počest 30. výročí Slovenského národního povstání, Pražského povstání a 30. výročí osvobození naší vlasti sovětskou armádou rozvinuli novou, vlasteneckou iniciativu ve stále dokonalejších formách socialistického soutěžení, zaměřených na řešení rozhodujících, zejména kvalitativních úkolů.

Federální shromáždění bude podporovat úsilí vlády o další rozvoj výchovy, vzdělání a kultury, její pozornost masovému rozvoji tělovýchovy, sportu a branné přípravy, vytváření podmínek socialistického stylu života.

Oceňuje úsilí vlády o postupnou realizaci závěrů červencového pléna ÚV KSČ k přípravě mladé generace na život a práci v moderní rozvinuté socialistické společnosti, k postupnému zdokonalování výchovy a výuky na školách a učňovských zařízeních, na důsledně socialistických principech tak, aby výchovná a vyučovací praxe byla v souladu s progresívními cíli socialistické výchovy a vzdělání našeho lidu.

Stále rostoucí náročné úkoly naší ekonomiky i dalších oblastí rozvoje společnosti bude možno úspěšně zabezpečovat, jestliže se bude ještě v širším měřítku rozvíjet iniciativa národních výborů, společenských organizací a celé Národní fronty při realizaci volebních programů, zvyšovat účast občanů na řízení a správě státu, upevňovat socialistická zákonnost, prohlubovat naše socialistická demokracie.

Všichni poslanci i orgány Federálního shromáždění budou iniciativně přispívat k úspěšné realizaci všech úkolů, stanovených závěry XIV. sjezdu Komunistické strany Československa.

x x x

Federální shromáždění plně podporuje zahraničně politickou činnost vlády. Vítá pozitivní změny ve světě, otevírající perspektivu trvalého míru, mezinárodní spolupráce a společenského pokroku. Vysoce oceňuje ofenzivní mírovou politiku Sovětského svazu, která se rozhodující měrou zasloužila o tento příznivý vývoj. Československá socialistická republika se aktivně a iniciativně podílí na společném boji proti agresívním útokům a záměrům imperialismu, přináší svůj vklad veliké věci míru a pokroku.

Hlavním a trvalým úkolem československé zahraniční politiky je všestranně upevňování bratrských vztahů se Sovětským svazem a dalšími socialistickými zeměmi. ČSSR bude současně pokračovat v rozvíjení styků se státy s rozdílným společenským zřízením, založených na principech mírového soužití, bude usilovat o mezinárodní bezpečnost, dorozumění a plodnou spolupráci.

Federální shromáždění ČSSR se bude svou vlastní činností aktivně podílet na plnění zahraničně politické linie našeho státu, bude pevně a jednotně stát na pozicích míru, pokroku a socialismu.


Kryll v. r.

Kvasnicová v. r.
Indra v. r.
ověřovatelé
předseda Federálního shromáždění



Přihlásit/registrovat se do ISP