USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

č. 91

ke zprávě vlády Československé socialistické republiky

o plnění jejího programového prohlášení

Federální shromáždění Československé socialistické republiky projednalo na 16. společné schůzi svých sněmoven dne 25. března 1975 zprávu vlády Československé socialistické republiky o dosavadních výsledcích plnění jejího programového prohlášení, kterou přednesl předseda vlády dr. Lubomír Štrougal. S uspokojením konstatujeme, že pod vedením KSČ a ve spolupráci se Sovětským svazem a ostatními socialistickými zeměmi jsou v hlavních a rozhodujících směrech úspěšně plněny úkoly, vycházející ze závěrů XIV. sjezdu Komunistické strany Československa.

Díky obětavé práci dělníků, družstevních rolníků a pracující inteligence pokračuje dynamický rozvoj ekonomiky, upevňují se sociální jistoty pracujících a roste životní a kulturní úroveň československého lidu. To jsou nevyvratitelná fakta, dokumentující přednosti socialismu a správnost politiky Komunistické strany Československa.

Náročné úkoly vytyčené vládním prohlášením v roce 1971 jsou plněny i v období, kdy se v kapitalistických státech prohlubuje všeobecná krize, sílí inflace, roste nezaměstnanost a zhoršují se životní podmínky pracujících.

Vývoj světových cen nezůstává bez vlivu i na naši ekonomiku. Vláda Československé socialistické republiky však soustavně analyzuje ekonomickou situaci doma i ve světě a vyvozuje z ní pro československé hospodářství odpovídající závěry a opatření. Díky mobilizaci vnitřních rezerv a spolupráci se zeměmi RVHP se daří vytvářet nové zdroje a naplňovat stanovené záměry v růstu životní úrovně.

Federální shromáždění oceňuje v této souvislosti skutečnost, že státní prováděcí plán národního hospodářství na rok 1975 zabezpečuje řešení náročných úkolů ekonomiky i sociální politiky v některých oblastech i výše, než to původně stanovil pátý pětiletý plán. Současně je věnována mimořádná pozornost přípravě šesté pětiletky, aby zabezpečila další růst bohatství společnosti, životní úrovně pracujících a dále upevnila socialistické zřízení.

Pro splnění plánovaných úkolů je nezbytný cílevědomý aktivní přistup a důsledné uskutečňování souboru opatření, jak je vytyčilo zasedání ÚV KSČ v listopadu 1974. To vyžaduje soustředit úsilí vlády Československé socialistické republiky k využívání všech rezerv národního hospodářství, prosazovat zásadu vysoké hospodárnosti ve výrobní i nevýrobní oblasti, uplatňovat komplexní socialistickou racionalizaci a intenzivněji zapojovat československou ekonomiku do programu mezinárodní socialistické ekonomické integrace.

Federální shromáždění vítá přístup vlády ČSSR k orientaci vědeckovýzkumné základny na rozhodující potřeby národního hospodářství a na uplatnění vědeckotechnického pokroku v ekonomické praxi. Považuje za správné, že hospodářská opatření a iniciativa pracujících jsou orientovány na efektivní využívání všech zdrojů, na odstraňování nerovnoměrností při plnění plánu a na všestranné zlepšování řídící, organizátorské a kontrolní činnosti bez nadměrného zvyšování administrativy. Zároveň je potřebné energičtěji vyžadovat od odpovědných pracovníků ministerstev, podniků, závodů a národních výborů všech stupňů, aby ve své řídící činnosti, v souladu s celospolečenskými zájmy, důsledně prosazovali plnění úkolů státního plánu, plynulost a efektivnost investiční výstavby, vyšší stupeň využívání základních prostředků a zabezpečovali v žádoucí struktuře a kvalitě potřeby zahraničního a vnitřního obchodu.

Federální shromáždění bere s uspokojením na vědomí, že nadále zůstává středem pozornosti vlády všestranná péče o pracující, o růst jejich kvalifikace a o výchovu k uvědomělé odpovědnosti a kázni. Tempem, které odpovídá výsledkům práce ve výrobě, uskutečňuje vláda opatření v růstu životní úrovně a posiluje životní jistoty obyvatelstva. Rozvíjí péči o mladou generaci, zdravotnictví, kulturu, tělovýchovu a sport. Pokračuje v úsilí o řešení bytového problému, o zlepšení služeb, situace mladých manželství a rodin s více dětmi a o plnění programu důchodové a sociální politiky.

Federální shromáždění souhlasí s přístupem vlády ČSSR k posilování socialistických morálních hodnot ve vědomi pracujících, k ochraně socialistického majetku, k upevňování socialistické zákonnosti a socialistického státu, rozvoji jeho funkcí, prohlubování federativního uspořádání a socialistické demokracie za aktivní účasti orgánů národních výborů a organizací při realizaci volebních programů a jejich odhodlání dále rozvíjet účast občanů na řízení a správě, zlepšovat politickovýchovnou práci a prohlubovat spolupráci mezi orgány národních výborů a organizacemi Národní fronty.

Pozitivní výsledky hospodářství a dynamický rozvoj naší společnosti a naše spojenectví se Sovětským svazem a dalšími socialistickými zeměmi mají odraz v mezinárodním postavení a růstu prestiže Československé socialistické republiky v zahraničí. Federální shromáždění plně podporuje zahraniční politiku vlády ČSSR, opírající se o zásadu proletářského a socialistického internacionalismu a pevné spojenectví a bratrské vztahy se Sovětským svazem a ostatními zeměmi socialistického společenství. Oceňuje aktivní podíl ČSSR na realizaci politiky mírového soužití a upevňování jednoty socialistických zemí, i úsilí o dorozumění, bezpečnost a spolupráci mezi národy.

K naplňování vládního prohlášení aktivně přispívají i poslanci Federálního shromáždění, a to jak v zákonodárné, kontrolní a iniciativní činnosti v orgánech nejvyššího zastupitelského sboru Československé socialistické republiky, tak ve volebních obvodech. Vědomi si náročnosti současných i budoucích úkolů budou v rámci svého ústavního postavení i nadále pomáhat vládě Československé socialistické republiky při realizaci linie stanovené XIV. sjezdem Komunistické strany Československa.

Rostoucí iniciativa pracujících, rozvoj a výsledky soutěžení na počest 30. výročí osvobození Československé socialistické republiky Sovětskou armádou pomáhají vytvářet příznivé předpoklady pro další rozvoj socialistické společnosti.

Federální shromáždění se obrací na všechny pracující, dělníky, družstevní rolníky, příslušníky inteligence, ženy a mládež s výzvou, aby znásobili své úsilí o splnění náročných úkolů pro upevnění socialistického zřízení, další rozkvět naší socialistické vlasti a šťastný mírový život všeho československého lidu.


Kryll v. r.,
Indra v. r.
Tomášik v. r.
předseda Federálního shromáždění
ověřovatelé


Přihlásit/registrovat se do ISP