USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

č. 98

k návrhu zahraničního výboru Sněmovny lidu a zahraničního výboru Sněmovny národů na stanovisko Federálního shromáždění Československé socialistické republiky k Provolání ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu, prezídia Nejvyššího Sovětu a vlády Svazu sovětských socialistických republik k národům, parlamentům a vládám (tisk 28/SL, 21/SN)

Federální shromáždění Československé socialistické republiky na 19. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 11. června 1975 přijalo toto stanovisko k Provolání ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu, prezídia Nejvyššího sovětu a vlády Svazu sovětských socialistických republik k národům, parlamentům a vládám:

Společně s pokrokovými a mírumilovnými lidmi celého světa jsme vzpomněli 30. výročí historického vítězství národů nad fašismem a ukončení nejkrutější války v dějinách. Sovětský svaz, který po celou dobu své existence soustavně a důsledně uskutečňuje mírovou politiku, nesl největší tíhu druhé světové války a přinesl nesmírné oběti v boji proti fašismu nejen za svoji svobodu, ale i za svobodu všech porobených národů. Dnes opět před celým světem, v Provolání ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu, prezídia Nejvyššího sovětu a vlády Svazu sovětských socialistických republik k národům, parlamentům a vládám zdůraznil své pevné odhodlání společně s ostatními státy učinit vše, aby byla vyloučena válka ze života lidstva a zebezpečen trvalý mír a svoboda všem národům na celém světě.

Vznešené cíle sovětské zahraniční politiky, které neúnavně prosazuje ústřední výbor Komunistické strany Sovětského svazu, prezídium Nejvyššího sovětu, vláda Svazu sovětských socialistických republik a osobně generální tajemník ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu L. I. Brežněv, jsou vyjádřením nejvlastnějších tužeb celého socialistického společenství. Proto my, poslanci Federálního shromáždění, jako zástupci československého pracujícího lidu vítáme a jednoznačně podporujeme Provolání. Učiníme též vše pro naplnění Výzvy za mír, bezpečnost a spolupráci evropských národů přijaté ve Varšavě při příležitosti 20. výročí Varšavské smlouvy představiteli parlamentů členských států.

Náš lid souhlasí s myšlenkami vyjádřenými v Provolání, protože odpovídají životním zájmům Československa a směřují k upevnění bezpečnosti a zajištění mírových podmínek pro budování vyspělé socialistické společnosti. Proto předsednictvo ústředního výboru Komunistické strany Československa, vláda Československé socialistické republiky a předsednictvo Federálního shromáždění Československé socialistické republiky již v květnu vyjádřily jednoznačnou podporu této mírové iniciativě Svazu sovětských socialistických republik.

Pro národy naší země, které byly jednou z prvních obětí hitlerovské agrese, které prožily hrůzy a utrpení druhé světové války, jakož i pro národy celého světa není v době narůstání zásob zbraní hromadného ničení jiná alternativa ve vzájemných vztazích, nežli mírové soužití. Jsme si plně vědomi toho, že můžeme pokojně budovat socialismus a žít v míru díky rostoucí politické, ekonomické a vojenské síle Sovětského svazu a ostatních států socialistického společenství a jejich koordinovanému postupu při prosazování politiky míru, bezpečnosti a spolupráce.

Zahraničně politická koncepce socialistického Československa vyjádřená XIV. sjezdem Komunistické strany Československa vychází z nezvratné zásady, že trvalým základem zahraniční politiky našeho státu je spojenectví, přátelství a bratrská spolupráce se Sovětským svazem a ostatními socialistickými zeměmi, opírající se o historické zkušenosti a vyjadřující místo a úlohu Československa v současném světovém dění. Po boku Sovětského svazu a ostatních socialistických zemí, společně s revolučními, demokratickými a pokrokovými silami celého světa bude Československá socialistická republika nadále účinně přispívat k novým úspěchům v boji za uvolňování napětí a za důsledné uplatňování zásad mírového soužití.

Uvědomujeme si, že boj za další pokračování tohoto procesu a za jeho nezvratnost probíhá v ostrém třídním zápase, za stupňujícího se odporu nejreakčnějších imperialistických sil, s nimiž se v úsilí o nové vyvolávání napětí a krizových situací spolčuje i čínské maoistické vedení.

Zásadní změny v poměru sil mezi socialismem a kapitalismem ve světě ve prospěch socialismu a míru vytvořily však reálné předpoklady k neustálému prohlubování procesu zmírňování mezinárodního napětí a prosazení leninských myšlenek mírového soužití mezi státy s rozdílným společenským zřízením jako základní normy mezinárodních vztahů.

Za významnou etapu na cestě k tomuto cíli považujeme brzké a úspěšné zakončení konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě na nejvyšší úrovni, od které spolu se všemi národy Evropy očekáváme, že přispěje k upevnění politických základů míru, bezpečnosti a vzájemně výhodné spolupráce na našem historií tak těžce zkoušeném kontinentě. Jsme přesvědčeni, že úspěch konference a realizace jejích doporučení zahájí novou etapu v životě Evropy a bude mít blahodárný vliv i na rozvoj mezinárodních vztahů na celém světě.

V situaci, kdy horečné zbrojení, vnucené imperialismem, pokračuje, považujeme soustavné úsilí o zastavení tohoto procesu za jeden z prvořadých úkolů. Velký význam proto přikládáme jednání mezi Svazem sovětských socialistických republik a Spojenými státy americkými o omezení strategických zbraní, jednání o vzájemném snížení ozbrojených sil a výzbroje ve střední Evropě, jakož i všem jednáním směřujícím k zastavení horečného zbrojení, ke snižování vojenských rozpočtů a ke všeobecnému a úplnému odzbrojení. Podporujeme svolání celosvětové konference o odzbrojení, která dá nový impuls v boji za svět bez zbraní a válek. Vycházíme přitom z toho, že uvolnění v oblasti politické musí být doprovázeno i uvolněním vojenským.

Máme upřímnou radost ze skvělého vítězství vietnamského lidu, jehož statečností a neohrožeností je nadšen celý pokrokový svět. Přejeme bratrskému vietnamskému lidu mnoho úspěchů na cestě k národní jednotě a v mírové výstavbě své hrdinské země. Náš lid uvítal pád fašistické diktatury v Portugalsku a přeje lidu této země mnoho úspěchů při upevňování demokracie, pokroku a nezávislosti. Jsme solidární s bojem lidu Chile za lidská práva, demokracii a národní svobodu.

Vycházíme z přesvědčení, že v současné době existují nezbytné objektivní podmínky pro spravedlivé a mírové vyřešení mezinárodních konfliktů. To se týká především situace na Středním východě, jež dosud nebezpečně ohrožuje mír. Podporujeme boj arabských zemí za upevnění jejich nezávislosti. Plně sdílíme názor, že Izrael musí odejít ze všech území okupovaných ve válce v roce 1967 a že je nezbytné zajistit arabskému lidu Palestiny zákonná práva včetně práva na sebeurčení a vytvoření vlastního státu. Všem státům a národům Středního východu musí být dána možnost žít v podmínkách míru a bezpečnosti.

Celá naše země se bude i nadále aktivně podílet na realizaci programu míru přijatého XXIV. sjezdem Komunistické strany Sovětského svazu, na upevňování bratrské jednoty socialistických zemí a akční jednoty všech světových sil míru a pokroku. Budeme přispívat k prohlubování hospodářské spolupráce v rámci Rady vzájemné hospodářské pomoci, aby rozvoj materiálně technické základny plně odpovídal zájmům socialistických zemí a potřebám jejich lidu.

V souladu s vůlí všeho československého lidu bude Federální shromáždění Československé socialistické republiky dbát, aby vláda Československé socialistické republiky i nadále pokračovala v důsledném a aktivním plnění zahraničně politické linie XIV. sjezdu Komunistické strany Československa, který se bezvýhradně přihlásil k historickému mírovému programu XXIV. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu.

Zahraniční styky Federálního shromáždění, zejména výměny parlamentních delegací se budou i nadále rozvíjet tak, aby přispívaly především k dalšímu upevňování jednoty a semknutosti zemí socialistického společenství na zásadách marxismu-leninismu a socialistického internacionalismu a k prosazování zásady mírového soužití ve vztazích se státy s rozdílným společenským zřízením.

Československá skupina Meziparlamentní unie bude ve spolupráci se skupinami bratrských socialistických států a s demokraticky smýšlejícími poslanci všech parlamentů působit k tomu, aby činnost Meziparlamentní unie, jako důležitého mezinárodního fóra i nadále napomáhala k zajištění míru, bezpečnosti a zmírňování mezinárodního napětí.

Poslanci Federálního shromáždění prohloubí politickovýchovnou práci ve svých volebních obvodech, budou přispívat k tomu, aby se do boje za světový mír a proti imperialistické agresi aktivně zapojovala nejširší veřejnost v naší vlasti. Budou rovněž seznamovat své voliče s úspěchy v tomto boji a s aktuálními myšlenkami a úkoly vyplývajícími z úsilí o zajištění evropské bezpečnosti a spolupráce. Poslanci budou získávat své voliče, aby důsledným plněním úkolů XIV. sjezdu Komunistické strany Československa ve všech oblastech napomáhali k zajištění trvalého míru nejen pro dnešní ale i příští generace.

Obracíme se k parlamentům všech zemí, aby veškerou svojí činností přispívaly k vytvoření ovzduší míru a spolupráce ve světě, aby vynaložily ještě větší úsilí k prohloubení procesu uvolňování mezinárodního napětí a v tomto duchu působily na veřejnost svých zemí.

Slavnostně prohlašujeme, že v pevné jednotě se Sovětským svazem a ostatními zeměmi socialistického společenství, ve spolupráci se všemi pokrokovými silami na celém světě, budeme vyvíjet maximální úsilí, aby byly realizovány ušlechtilé cíle obsažené v Provolání ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu, prezídia Nejvyššího sovětu a vlády Svazu sovětských socialistických republik.


Tomášik v. r. , Kryll v. r.
Indra v. r.
ověřovatelé
předseda Federálního shromáždění


Přihlásit/registrovat se do ISP