USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

č. 145

k rezoluci Federálního shromáždění Československé socialistické republiky na podporu II. stockholmské výzvy Světové rady míru

Poslanci Federálního shromáždění Československé socialistické republiky na 23. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 23. června 1976 ocenili obsah, ušlechtilé a vysoce humánní cíle II. stockholmské výzvy Světové rady míru, které odpovídají životním zájmům i přáním národů Československa a cílům jeho zahraniční politiky, jsou v souladu se zahraničně politickým úsilím zemí socialistického společenství a s nejvyššími zájmy lidu všech zemí.

Aktuálnost myšlenek obsažených ve II. stockholmské výzvě potvrzují každodenní zkušenosti. Uvolňování mezinárodního napětí, jehož nejvýraznějším projevem byla helsinská Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě, vytvořilo nové ovzduší v mezinárodních vztazích, ovzduší konstruktivní naděje, rostoucí důvěry i oprávněného optimismu mezi národy. Aktivizace protimírových reakčních sil v posledním období vyžaduje zesílit boj za další upevnění pozitivních změn ve světě. Je nesporné, že obratem dalekosáhlého významu ve vztazích mezi národy by bylo uzavření celosvětové smlouvy o nepoužití síly v mezinárodních vztazích, jakož i zastavení závodů ve zbrojení a přijetí účinnějších odzbrojovacích opatření, která by doplnila a rozšířila politické uvolňování i do oblasti vojenské.

Poslanci Federálního shromáždění Československé socialistické republiky shodně se svými voliči jsou přesvědčeni, že je nejvyšší čas zastavit horečné zbrojení a rozhodně nastoupit cestu ke světu bez zkázonosných zbraní, ke světu trvalého míru. Proto je třeba udělat vše ke zdaru probíhajících odzbrojovacích jednání, zejména vídeňských jednání o snížení stavu ozbrojených sil a výzbroje ve střední Evropě, pro uzavření mezinárodních smluv o všeobecném a úplném zákazu zkoušek jaderných zbraní, o zákazu a zničení chemických zbraní, o zákazu vytvářet nové druhy a systémy zbraní hromadného ničení, za dosažení dohody o omezení strategických útočných zbraní a o zákazu působit na životní prostředí s vojenskými a jinými nepřátelskými cíli. Je naléhavé stupňovat úsilí o výrazné snížení nákladů na zbrojení a učinit vše pro brzké svolání světové konference o odzbrojení.

Federální shromáždění Československé socialistické republiky jako nejvyšší zastupitelský sbor zvolený československým lidem a vyjadřující jeho zájmy, tužby a vůli vyslovuje naprostý souhlas s II. stockholmskou výzvou Světové rady míru, plně ji podporuje a bude ve své činnosti všemožně napomáhat jejímu naplnění. Vítá rozhodnou podporu této výzvy československým lidem a vyzývá všechny občany, aby zvýšeným úsilím o plnění všech úkolů XV. sjezdu Komunistické strany Československa co nejúčinněji přispěli věci míru a pokroku v mezinárodních vztazích v duchu hesla "Buduj vlast - posílíš mír".

Federální shromáždění Československé socialistické republiky vyjadřuje naději, že parlamenty celého světa v souladu se svou odpovědností a životními zájmy svých národů zvednou hlas na podporu této výzvy a využijí svých pravomocí k její realizaci.


Kryll v. r., Rusnák v. r.
lndra v. r.
ověřovatelé
předseda Federálního shromáždění


Přihlásit/registrovat se do ISP