USNESENÍ SNĚMOVNY NÁRODU

č. 134

ke Zprávě o plnění linie XIV. sjezdu KSČ a červencového pléna ÚV KSČ v oblasti socialistické výchovy a vzdělávání mládeže

Sněmovna národů

na své 5. schůzi dne 22. října 1974 po projednání zprávy o plnění linie XIV. sjezdu KSČ a červencového pléna ÚV KSČ v oblasti socialistické výchovy a vzdělávání mládeže přednesené místopředsedou vlády ČSSR s. dr. M. Lúčanem, na základě zprávy místopředsedy Sněmovny národů s. Vladimíra Vedry a rozpravy poslanců

I. konstatuje, že

- poslanci a orgány Sněmovny národů pojali problematiku výchovy a vzdělávání mládeže jako jeden z klíčových problémů budování vyspělé socialistické společnosti,

- poslanci posuzovali všechny stránky výchovy mladé generace ve výborech, volebních obvodech, zúčastňovali se skupinových a individuálních průzkumů v průmyslových a zemědělských závodech, školách, v různých zařízeních pro mládež, zúčastňovali se mítinků a besed, konzultovali problematiku mládeže s vedoucími činiteli ústředních a dalších řídících orgánů, s příslušnými výbory České a Slovenské národní rady.

Plenární schůze Sněmovny národů 22. října 1974 je významným mezníkem v širokém úsilí poslanců a všech orgánů Federálního shromáždění ČSSR o prohloubení jejich vlivu na socialistickou výchovu a vzdělávání mladého pokolení, o její přípravu pro život a práci v rozvinuté socialistické společnosti. Komunistická výchova a vzdělávání mládeže je složitý a všestranný proces, který bude poslaci a všemi orgány Sněmovny národů nadále soustavně sledován a pravidelně hodnocen.

Půjde o to, aby naše mladá generace byla aktivním spolutvůrcem politiky KSČ, aby byla hluboce oddána ideám socialistického vlastenectví a proletářského internacionalismu, projevovala svými činy stále rostoucí iniciativu ve všech oblastech naší socialistické výstavby;

II. oceňuje

- činnost poslanců, výborů sněmoven a jejich pracovních skupin pro otázky mládeže při důkladném a cílevědomém projednání konkrétních specifických otázek v oblasti školské, kulturní, sociální, v tělovýchově a sportu, v branné přípravě, v průmyslových a zemědělských odvětvích, v rozvíjení socialistické demokracie a dodržování socialistické zákonnosti;

- jejich těsnou spolupráci se všemi státními orgány, organizacemi Národní fronty, družstvy a svými voliči při konkrétním rozpracování a postupné realizaci závěrů červencového pléna ÚV KSČ v oblasti socialistické výchovy a vzdělávání mládeže;

III. vyslovuje souhlas

- se zprávou o dosavadním plnění linie XIV. sjezdu KSČ a závěrech červencového pléna ÚV KSČ v oblasti socialistické výchovy a vzdělávání mládeže, přednesenou místopředsedou vlády ČSSR s. M. Lúčanem na plenární schůzi Sněmovny národů;

IV. oceňuje a plně podporuje

- úsilí vlády ČSSR o účinnou realizaci usnesení pléna ÚV KSČ o socialistické výchově mladého pokolení a jeho přípravě pro život a práci v rozvinuté socialistické společnosti. Oceňuje současně přínos všech společenských a zájmových organizací Národní fronty, všech státních orgánů a zastupitelských sborů při rozvíjení všestranné aktivity naší mladé generace ve všech oblastech našeho politického, hospodářského a kulturního života, při vytváření podmínek pro činorodou účast mladých lidí v socialistické výstavbě.

V tomto úsilí je nezbytné cílevědomě pokračovat tak, aby mladá generace ještě více prohloubila svou spoluodpovědnost za současný i budoucí vývoj naší socialistické vlasti, aby se stále výrazněji podílela na uskutečňování historických společenských přeměn našeho života.

Výbory Sněmovny národů i jednotliví poslanci soustředí v dalším období svoji pozornost na prohloubení péče všech orgánů a organizací o socialistickou výchovu mladé generace. Výbory Sněmovny národů zejména při své kontrolní činnosti budou dbát, aby problematice mládeže byla věnována soustavná a trvalá pozornost, aby podmínkám všestranného růstu mladé generace sloužila zákonodárná a iniciativní činnost poslanců a orgánů Sněmovny národů.

V. Sněmovná národů ukládá poslancům:

- Spolupůsobit k tomu, aby se v rodině, na všech pracovištích a v celé společnosti upevňovaly pozitivní hodnoty, které mají na výchovu mládeže největší vliv. Je to především tvořivý vztah k práci k socialistickému vlastnictví, iniciativa, soutěživost, společenská angažovanost, smysl pro kázeň a disciplínu, boj proti lhostejnosti ke společenským zájmům a potřebám.

- Napomáhat zvýšení péče o dělnický dorost, zejména dbát, aby mladí lidé byli zařazováni na pracovištích podle své kvalifikace, prakticky se podíleli na řízení výroby, rozvoji zlepšovatelského hnutí, mládežnických brigád socialistické práce a dalších progresívních forem, v nichž uplatňují svoji inicativu.

- Dbát, aby prací s mládeží v závodech byli pověřováni politicky, odborně a charakterově nejlepší pracovníci a funkcionáři, kteří jí dovedou vhodnou formou předávat odborné a politické zkušenosti.

- Při bytové státní, družstevní a individuální výstavbě i výstavbě sociálních zařízení, zejména pokud jde o jesle a školky, napomáhat ve styku s národními výbory řešit problémy mladých manželství. "Akci Z" využívat zejména k urychlení výstavby jeslí, mateřských škol a dalších zařízení, která přispívají k realizaci populační a školské politiky.

- Přispívat k rozvoji socialistické školské soustavy, napomáhat uplatňovat funkci školy tak, aby plnila poslání socialistického výchovného a vzdělávacího centra, naučila žáky a studenty samostatně a tvořivě myslet.

- Mimořádnou pozornost věnovat zejména učňovské mládeži, nastupující směně vládnoucí dělnické třídy, zdokonalování její ideové výchovy, odborného výcviku, materiálně technické bázi tak, aby byla stále úžeji spjata s progresívními formami výroby, s vědeckotechnickým pokrokem.

- Usilovat o zdravou náročnost a jednotu výchovného působení rodičů, pedagogů, vychovatelů, mistrů, aby byla dobře připravena na své poslání v rodině i v celé společnosti v období jejího všestranného rozvoje. Působit na zvyšování pomoci průmyslových a zemědělských závodů školám při zabezpečování moderní polytechnické výchovy a spojení školy s praxí.

- Pomáhat zabezpečovat těsnější spojení vysokých škol s potřebami života, zvláště účast studentů při řešení vědeckovýzkumných úkolů, při výrobní praxi v závodech, umožňující těsné spojení s dělnickou třídou, tvůrčí poznání nové techniky, moderního řízení a získání správného vztahu k socialistickému vlastnictví.

- S příslušnými státními orgány a národními výbory napomáhat ke zlepšení kulturního života mládeže. Přispívat k tomu, aby národní výbory, společenské organizace Národní fronty společně se Socialistickým svazem mládeže široce rozvíjely kulturní tvořivost mladých lidí, prohlubovaly místní kulturní tradice a vytvářely tradice nové, přispívaly k cílevědomému vytváření socialistického životního prostředí a životního stylu.

- Podporovat masový rozvoj tělovýchovy a sportu mezi mládeží, s příslušnými státními orgány a společenskými organizacemi působit, zejména v souvislosti s přípravou Československé spartakiády, na vytváření vhodných podmínek pro rozvoj tělesné výchovy a sportu.

- Prohloubit styk s orgány Socialistického svazu mládeže, jeho pionýrskou organizací, ČSTV, Svazarmu, Čs. svazem žen, SČSP a dalšími společenskými organizacemi ve volebních obvodech a aktivně se zúčastňovat mládežnických akcí, které umožňují živý kontakt s mladými lidmi.

- Podílet se na zvyšování účinnosti výchovné práce mezi mladými lidmi v předvojenském období i mezi mladými příslušníky Československé lidové armády a Sboru národní bezpečnosti, přispívat k účinné výchově mladých lidí v duchu proletářského internacionalismu a socialistického vlastenectví, sounáležitosti k obrannému společenství Varšavské smlouvy, k dosažení vysokých morálních a bojových kvalit příslušníků ozbrojených sil.

- Soustavně napomáhat k vyšší účasti mládeže na správě společnosti tak, aby mladí lidé byli stále více pověřováni odpovědnými funkcemi ve státních, hospodářských, společenských a jiných institucích a orgánech. Rozšiřovat výchovný vliv na mladou generaci a upevňovat její vztah k socialistickému státu, socialistické společnosti, socialistickému právnímu vědomí.

- Výrazně ovlivňovat u mládeže vědomí socialistické, třídní a internacionální podstaty našeho státu. Vytvářet vědomí internacionální sounáležitosti naší země k velké rodině socialistických zemí, upevňovat a rozvíjet vřelý vztah mládeže ke Svazu sovětských socialistických republik. V tomto směru podporovat akce směřující k posilování přátelství a spolupráce, ke vzájemnému poznávání života mládeže v bratrských socialistických zemích, zejména při navazování družebních styků, organizování exkursí, rekreace, turistiky a dalších forem, přispívajících k prohlubování principů proletářského internacionalismu v životě mladé generace.

- Ve všech oblastech našeho společenského života důsledně sledovat, jak dosavadní zákony spolupůsobí při prosazování linie XIV. sjezdu KSČ rozpracované červencovým plénem ÚV KSČ k problematice mladé generace. V praktické poslanecké činnosti dbát, aby zákony byly v praxi využívány pro socialistickou výchovu mládeže, rozvoj jejího kulturního, společenského a politického života, aby sloužily k přípravě mladé generace pro život v moderní socialistické společnosti.

- Chápat práci poslanců s mládeží jako přední a trvalý úkol, povazovat ji za součást každodenní činnosti na pracovišti, ve volebních obvodech i ve všech orgánech Federálního shromáždění.

VI. Zavazuje

poslance Sněmovny národů, aby soustavně a v široké míře se angažovali politickou prací mezi mládeží, výchovnými pracovníky a všemi svými voliči za aktivní plnění závěrů XIV. sjezdu, červencového pléna ÚV KSČ a plenárního zasedání Sněmovny národů v oblasti socialistické výchovy a vzdělávání mládeže.

VII. Doporučuje

výborům Sněmovny národů zpracovat konkrétní realizační programy, jejichž plněním budou soustavně a cílevědomě přispívat k výchovné práci mezi mládeží. Realizační programy učinit nedílnou součástí plánů práce výborů sněmovny do konce volebního období.

VIII. Se usnáší

posoudit v roce 1975 kontrolní zprávu, jak jsou v orgánech Sněmovny národů závěry 5. plenární schůze sněmovny realizovány.


Tomášik v. r., Kvasnicová v. r.
prof. dr. Hanes, DrSc., v. r.
ověřovatelé
předseda Sněmovny národů


Přihlásit/registrovat se do ISP