USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

č. 9

ke zprávě generálního prokurátora Československé socialistické republiky a Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky o činnosti prokuratury a soudů při upevňování socialistické zákonnosti a jejich hlavních úkolech po XV. sjezdu Komunistické strany Československa (tisk 6)

Federální shromáždění Československé socialistické republiky na 3. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 5. dubna 1977 po projednání zprávy generálního prokurátora Československé socialistické republiky a Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky o činnosti prokuratury a soudů při upevňování socialistické zákonnosti a jejich hlavních úkolech po XV. sjezdu Komunistické strany Československa přijalo toto usnesení:

XV. sjezd Komunistické strany Československa věnoval soustředěnou pozornost dalšímu rozvoji politického systému naší společnosti včetně prohlubování socialistické demokracie. V této souvislosti se podrobně zabýval též otázkami socialistické zákonnosti, jejíž důsledné uplatňování je nezbytné pro růst vnitřní síly státu, posilování jistot našich občanů a ochranu jejích práv. Přesné dodržování zákonů je nejen věcí státních orgánů, ale i společenských organizací a každého občana.

Naše socialistická společnost, která pod vedením Komunistické strany Československa usiluje o zabezpečení klidného, mírového života všech československých občanů i trvalého růstu jejich životní úrovně, poskytuje občanům široká práva a svobody, jež vyplývají ze socialistických společenských vztahů, v nichž je vyloučeno vykořisťování člověka člověkem a zaručena skutečná rovnost občanů. Svou všestrannou péčí o duševní a fyzický rozvoj osobnosti buduje socialistická společnost předpoklady pro plné uplatnění práv a svobod občanů, pro něž vytváří ve všech oblastech a na všech stupních celou soustavu účinných záruk. Svým socialistickým, společenským i hospodářským zřízením zabezpečuje naše společnost především uplatnění práva na práci. Soustavnou péčí společnosti jsou však vytvářeny podmínky i pro realizaci dalších sociálních a kulturních práv občanů, jakými jsou právo na spravedlivou odměnu za vykonanou práci, na placenou dovolenou, na ochranu zdraví, na bezplatnou léčebnou péči, na hmotné zabezpečení ve stáří a při nezpůsobilosti k práci, a právo na bezplatné vzdělání. Je zajištěna rovnoprávnost žen v rodině, v práci a ve veřejné činnosti. Občané všestranně využívají také všech politických práv a svobod, jako je volební právo, svoboda projevu, svoboda shromažďování a sdružování a další významná osobní, občanská a politická práva. Tato práva realizují naši občané především prostřednictvím společenských organizací a politických stran Národní fronty, využívají je k rozvoji své osobnosti a aktivně se zúčastňují na správě státu, na hospodářské, sociální a kulturní výstavbě.

Svým právním řádem naplňuje Československá socialistická republika závazky, které pro ni vyplývají z ratifikovaných mezinárodních smluv a v řadě případů je i překračuje.

Demokratická práva a svobody občanů jsou neodlučitelně spjaty s jejich povinnostmi a odpovědností vůči státu a celé společnosti. Jen správné uplatňování a dodržování práv a povinností umožňuje rozvíjení materiálních a sociálních vymožeností dělnické třídy a všeho pracujícího lidu. Státní orgány, hospodářské a společenské organizace trvale usilují o důslednou ochranu socialistického zřízení, o dodržování socialistické zákonnosti a pravidel socialistického soužití. Naše socialistické zákony platí bez výjimky pro každého a nikdo se jim nemůže vymykat! Společnost se snaží svým výchovným i jiným preventivním působením předcházet porušování právních předpisů. Kdo však přesto zákon poruší, musí počítat se spravedlivým postihem.

Federální shromáždění přijímá zákony v souladu se zájmy společnosti i se zájmy a potřebami pracujících a také důsledně kontroluje, zda jsou platné zákony správně vykládány a uplatňovány. Jedním z významných prostředků této kontroly jsou i pravidelné zprávy generálního prokurátora Československé socialistické republiky a Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky o stavu socialistické zákonnosti. Doporučení přijatá k těmto zprávám v usneseních Federálního shromáždění Československé socialistické republiky se stala v minulém volebním období důležitou směrnicí pro plnění úkolů orgánů prokuratury, soudů a bezpečnosti.

Federální shromáždění Československé socialistické republiky:

1. konstatuje, že upevňování socialistické zákonnosti vedlo k dalším pozitivním výsledkům, že se snížil počet trestných činů. Státní a hospodářské orgány, společenské organizace Národní fronty i veřejnost koordinují úsilí k překonávání příčin narušování socialistické zákonnosti, nedostatků v dodržování státní, občanské a pracovní kázně, vyplývajících často z maloburžoazních přežitků. Orgány prokuratury, soudy i bezpečnost důsledně dbají na vyvozování závěrů z porušování zákonnosti a při své činnosti přísně dodržují zákony i ostatní právní předpisy. Národní výbory plní odpovědně závažné úkoly při prosazování zákonnosti ve státní správě, při právní výchově občanů i při postihu drobné protispolečenské činnosti.

Ocenění si zaslouží péče státních orgánů, národních výborů a společenských organizací o včasné, úplné a spravedlivé přešetřování a vyřizování podnětů a stížností občanů a jejich upozornění.

V souladu s rozvojovými potřebami společnosti a se zájmy občanů usilují Federální shromáždění, Česká a Slovenská národní rada o neustálé zdokonalování právního řádu Československé socialistické republiky. Objasňováním smyslu a obsahu zákonů získávají poslanci zákonodárných sborů ve svých volebních obvodech občany pro jejich důsledné plnění, ověřují si praktické uplatňování zákonů a tím napomáhají uvádění právního řádu do života.

Přes dosažené pozitivní výsledky je rozvíjení péče o upevňování socialistické zákonnosti, rozhodné vyvozování závěrů z jejího porušování a soustavné prohlubování ochrany práv občanů v jejich pracovních, rodinných a občanskoprávních vztazích trvalým úkolem. Soustavně je také nutno překonávat občas se vyskytující projevy občanské netečnosti a lhostejnosti ve vztahu k porušování zákonnosti.

Zvýšenou pozornost státních a hospodářských orgánů a společenských organizací Národní fronty, zejména Revolučního odborového hnutí a Socialistického svazu mládeže, vyžaduje ochrana socialistické ekonomiky před protispolečenskou činností, boj s recidivou trestné činnosti a ochrana mládeže.

Federální shromáždění vyjadřuje pevné přesvědčení, že všechny státní a hospodářské orgány a organizace Národní fronty, zejména národní výbory ve své politické a organizátorské práci ještě zvýší všestrannou pozornost a péči o prohlubování socialistické zákonnosti, že budou pokračovat v cílevědomém seznamování pracujících se zákony a získávat je pro jejich plnění;

2. bere se souhlasem na vědomí zprávu generálního prokurátora ČSSR a Nejvyššího soudu ČSSR o činnosti prokuratury a soudů při upevňování socialistické zákonnosti a jejich hlavních úkolech po XV. sjezdu Komunistické strany Československa;

3. oceňuje činnost orgánů prokuratury, soudů, bezpečnosti a národních výborů při upevňování socialistické zákonnosti;

4. podporuje úsilí vlády Československé socialistické republiky směřující k tomu, aby se všechny státní a hospodářské orgány, a to v úzké součinnosti s organizacemi Národní fronty stále účinněji zúčastňovaly procesu upevňování socialistické zákonnosti a aby plně využívaly právní propagandy i dalších účinných forem pro předcházení trestné činnosti a výchovu občanů k socialistickému právnímu vědomí;

5. doporučuje generálnímu prokurátorovi ČSSR a předsedovi Nejvyššího soudu ČSSR dále soustředit pozornost na účinnou ochranu našeho socialistického společenského zřízení, státu, občanů a jejich práv a působit ke spravedlivému a včasnému potrestání všech, kteří se svým jednáním dostali do rozporu se zákony;

6. ukládá

a) výborům sněmoven, aby systematickými průzkumy sledovaly a získávaly poznatky o působení zákonů a jejich dodržování, hodnotily je a využívaly pro svou další činnost;

b) poslancům, aby ve svých volebních obvodech iniciativně napomáhali k upevňování a posilování socialistické zákonnosti a socialistického právního vědomí občanů.


Lichner v. r., Tomášik v. r.
Indra v. r.
ověřovatelé
předseda Federálního shromáždění


Přihlásit/registrovat se do ISP