Neautorizováno !


 

(12.00 hodin)
(pokračuje Páralová)

Financování našeho zdravotnictví je v krizi, a paní ministryně nám zde vesele filozofuje ve stylu Jakeše a Husáka a předkládá nám zcela nefunkční zprávy. Materiál, který projednáváme, svědčí o tom, že paní ministryně Emmerová je naprosto bezradná a že naše zdravotnictví asi nespasí.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Aleně Páralové. Končím všeobecnou rozpravu.

Pokud paní ministryně chce vystoupit na závěr všeobecné rozpravy, samozřejmě může. Potom přistoupíme k rozpravě podrobné, kde je možné předložit návrhy na usnesení.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážení kolegové, dovolte mi, abych se závěrečným slovem vyjádřila k tomu, co jsme zde vyslechli v průběhu několika hodin.

Když bych se měla vyjadřovat k jednotlivým řečníkům, tak potom raději souhrnně. Chtěla bych ale především říci, že někteří z nich prokázali, že původní koncepci, na kterou je odkaz v materiálu, asi nečetl nikdo z nich. Vím, je to materiál poměrně obsáhlý, podrobný, ale zato vypovídající o tom, že chci, aby zdravotnictví - a teď budu mluvit za sebe, protože je to materiál, pod kterým jsem podepsaná i na vládě - sloužilo jako veřejná služba, nikoliv jako trh, a chci, aby tím byla poskytnuta všem občanům kvalitní, efektivní léčba, tedy i léčba dostupná a rovnocenná. Samozřejmě že jakmile toto vyslovím a jakmile toto si někdo přečte na první stránce jakéhokoliv dokumentu, tak je se mnou v rozporu v případě, že chce, aby zdravotnictví byl trh. Já se domnívám podle toho, jak jsem vychovaná a založená, jaké mám vzdělání a praxi, že zdraví nemůže být nikdy trhem a že bychom se k tomuto záměru neměli nikdy propůjčovat.

Mrzí mě, že tato záležitost, že tento materiál, který by měl být chápán jako jistý doplněk samotné koncepce - znovu opakuji, uvedené na internetu, dále ve stenozáznamu mého projevu - tak že je tento materiál kritizován, jak je vytrhován z kontextu, jak je nekompletní, atd. Domnívám se, že kdybych vám tady předložila ještě vyšší stoh papírů, tak bych byla zase předmětem kritiky, že si snad nemohu myslet, že by něco takového se dalo vůbec přečíst nebo prostudovat.

Bohužel zdravotnictví je složitý systém. A je složitý nejen svou podstatou, že totiž slouží pro napravování zdraví nemocného člověka, ale je složitý i z toho důvodu, že je tam mnoho aktérů, kteří mají různé zájmy a kteří se různým způsobem projevují. Z tohoto důvodu je pak tento celý systém výrazným způsobem modifikován a vlastně i určován, a co je hlavně potřebné a co mi tu také bylo vytýkáno - je potřebné, aby se mezi všechny tyto aktéry vrátila morálka. Je zajímavé, že jsem takovéto slovo nedávno napsala do jednoho článku a že se mě někteří autoři, kteří spolupracují se zmíněným časopisem, písemně dotázali, co to je morálka. Co to vlastně zanáším za slovo do našich konverzací. Byla jsem tím otřesena, a jestliže se tedy ptají, co to je, tak to zřejmě nevědí a bude potřeba, aby - zejména pokud participují ve zdravotnickém systému - aby si to velmi rychle uvědomili.

Včera jsem se zúčastnila jednoho semináře v mém rodném městě, kde byly debaty o zdravotnictví pod vedením hejtmana dr. Petra Zimmermanna, příslušníka ODS, a kde byli také experti Světové banky. Tam jsem se dozvěděla zajímavou věc. To jsem opravdu nevěděla. Omlouvám se za tuto neznalost, snad nepřispěje k mojí dehonestaci a degradaci, jak tu bylo doporučováno. Že totiž středem zájmu obchodníků jsou v současné době, upozorňuji, že celosvětově, nechci říkat, že speciálně v České republice, drogy, zbraně, obchod s lidmi a zdravotnictví. Potom se nemohu divit, že zdravotnictví je potřeba principiálně hájit jako veřejnou službu, že se musí bojovat právě s oním vynášejícím trhem, tak jak se zřejmě zakotvilo v naší současnosti.

Mnohé výtky, které jsem zde obdržela, pocházejí z toho, že materiál byl 31. ledna, tedy samotná koncepce, předložen na vládu a z vůle ekonomických ministrů a z různých dalších jednání se v současné době dokončuje soubor krátkodobých stabilizačních opatření, která budou jako příloha k tomuto materiálu přiložena, a poté bude návrh projednán vládou. Vládou tedy ještě nikdy projednáván nebyl, proto je toto projednávání de facto předčasné, proto se tam objevily některé terminologické, resp. věcné nepřesnosti. V žádném případě nejde tedy o vládní návrh ani o zprávu vlády. Já sama jsem na to upozornila, že pouze já mohu za to, co vám zde předkládám, nést odpovědnost.

Chtěla bych říci, že někteří kolegové bohužel se právě vyznačovali onou předpojatostí. Já jsem tady na ni upozorňovala, já jsem prosila všechny, aby se této předpojatosti, tohoto politika, zbavili, protože zdravotnictví slouží všem občanům tohoto státu a každý z nás je potenciální pacient. A to bychom si měli uvědomit. A možná, až někteří z nás, a zejména z kritiků, dospějí do zdravotnického zařízení, zejména k hospitalizaci, že si to konečně uvědomí. Nejde o politiku.

Ze strany některých kolegů a i na onom zmiňovaném semináři včera je stále patrný technokratický přístup. Na některých seminářích neslyší člověk nic jiného než peníze, majetek, zisk, daně, obchodní společnost. Nikdo mi neřekl, že se vlastně jedná o zdravotnictví. Slovo pacient se tam leckdy vůbec nevyskytuje.

Chci jenom upozornit na určitý extrém, který žádné koncepci neprospěje a ani diskusi o ní.

Zajímavá je tam záležitost, která se ujala na Slovensku na doporučení Světové banky. Na to bych chtěla upozornit, protože takové návrhy se u nás také objevují. Trojúhelník, jehož vrcholy jsou nazvány kvalita, efektivita, dostupnost, tak v tomto systému na Slovensku je preferována kvalita a efektivita, přičemž se ještě ani neříká, jaká, zda ekonomická, nebo po stránce zdravotní, ale omezuje se dostupnost. To tady ostatně bylo zmíněno, že právě na Slovensku jsou některá zařízení rušena a zavírána.

Co se týká poplatků a příplatků na doporučení Světové banky a realizovaných na Slovensku, bych chtěla říci - ano, snížila se návštěvnost u lékařů, protože jestli jedna návštěva lékaře a lékárny a ambulantního specialisty představuje takřka 100 korun, to si myslím, že je pro jednoho člověka v důchodovém věku velká nálož a že si to prostě někdy rozmyslí a k lékaři nejde.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP