Neautorizováno !


 

(11.10 hodin)
(pokračuje Petr)

Zdálo se, že vyměřování důchodu napraví nový zákon o důchodovém pojištění číslo 155/1995, ale podle mého soudu ještě výrazněji prohloubil disproporce, které jsou při vyměřování hornických důchodů. Nový důchodový zákon dává možnost, aby všichni ti, kteří splnili podmínku odchodu do důchodu v nižším věku, si vybrali, podle kterého zákona chtějí, aby jim byl důchod vypočten - zda podle starého zákona 100/1988, nebo podle nového zákona. Ale oba tyto dva zákony jsou diskriminační.

Výrazně diskriminační je výpočet důchodu podle starého důchodového zákona, neboť zavádí limit 5100 korun a přes tuto částku cesta nevede. Navíc redukovaný měsíční výdělek je počítán jenom z částky do 10 tisíc korun. To, co je nad 10 tisíc korun, se do výpočtu redukovaného výdělku nebere. Čili první diskriminace.

Druhou záležitostí je, že zákonodárci se pokoušeli tyto disproporce nahradit zákonem číslo 188/2001, který hovořil o tzv. dodatečné valorizaci, to znamená, že i horníkovi odcházejícímu do důchodu v roce 2002, pokud se rozhodne pro starý výpočet, je důchod valorizován ne ke dni odchodu do důchodu, ale jako kdyby odešel do důchodu k 1. 1. 1996. Pro ilustraci - valorizace proběhnuvší od roku 1996 do dnešního data se pohybují na úrovni kolem 70 %. Ovšem co je diskriminační? Diskriminační je to, že tyto valorizace se týkají pouze těch důchodů, kde výše přesně dosáhla částky 5100 korun. U důchodů, které této částky nedosáhly, může pan ministr v rámci odstranění tvrdosti zákona zasáhnout, ale těm, kteří měli důchod 5101 korun, se důchod nevalorizuje. Otázka zní: Proč takováto diskriminace? Já si ji sám osobně nedovedu vysvětlit. Myslím si, že to nebyl ani zlý úmysl, ale spíš nedomyšlení důsledků, které jsme dali do zákona číslo 155.

Kromě disproporcí týkajících se valorizací důchodů je v novém zákoně také jistá disproporce. Nový zákon sice halasně říká, že všichni havíři, kteří odejdou do důchodu v 55 letech, mají nárok na odchod do důchodu do roku 2018. Ale vezmeme-li věk odchodu do důchodu 55 let a normální důchodový věk, který je 62 roky, tito lidé tratí sedm let, a důchod je součinem redukovaného měsíčního výdělku a počtu odpracovaných let. Vyhláškou vlády 557, která řešila dokonce odchody v padesáti letech, bylo řečeno, že zbytek do 55 let bude dopočten. Je otázka, proč tomu není v důchodovém věku. Je třeba si uvědomit, že havíř není schopen pracovat do 62 let věku v dole. To je, jako bychom chtěli po Šebrlem, aby světové rekordy dělal ve věku 45 let.

Z uvedeného tedy vyplývá, že někteří horníci ne vlastní vinou jsou výrazně diskriminováni. Návrh paní kolegyně doktorky Dundáčkové v podstatě řeší, neřeší však veškeré tvrdosti zákona.

Jak jsem zde vyslechl, snad jsem posledním diskutujícím. I já mám nějaký pozměňovací návrh. Souhlasím s tím, co řekla paní kolegyně, abychom v přehršli pozměňovacích návrhů nedospěli k nějakému pádu nebo patové situaci. Plně se stavím za to, aby všechny pozměňovací návrhy znovu prošly garančním výborem a abychom se dohodli, který z těchto návrhů přijmeme. Myslím si, že není rozhodující, zda je to pozměňovací návrh ze strany KSČM, ODS nebo sociální demokracie. Rozhodující podle mne je jedna skutečnost, a to ta, abychom odstranili diskriminaci a příkoří, kterého se na základě stávajících zákonů dostává jisté skupině horníků odcházejících do důchodu.

Chtěl bych vás požádat, abyste ve třetím čtení pro některý z pozměňovacích návrhů zvedli ruku. Lidé, kteří tam odpracovali ta léta, si to jistě zaslouží. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Břetislav Petr byl zatím posledním přihlášeným do obecné rozpravy. Ptám se, zda se hlásí někdo další. Není tomu tak, obecnou rozpravu tedy končím.

Pokud se nemýlím, v obecné rozpravě nepadl žádný návrh, o kterém bychom nyní měli hlasovat. Proto zahajuji podrobnou rozpravu, do které se přihlásili poslanec Rudolf Tomíček, vystoupí jako první, poté pan poslanec Jaroslav Gongol, naposledy pan poslanec Břetislav Petr. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji. Jak jsem avizoval v rámci obecné rozpravy, dovoluji si předložit pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 450. Navrhuji, aby v zákoně číslo 155/1995 Sb. v § 76 odstavec 1 se změnilo datum 31. 12. 2005 na datum 31. 12. 2008, a to ve větě páté. Celý upravený odstavec pak bude znít:

§ 76 odstavec 1. Nároky na snížení věkové hranice pro vznik nároku na starobní důchod podle nařízení vlády České a Slovenské Federativní Republiky č. 557/1990 Sb., o mimořádném poskytování starobního důchodu některým horníkům, zůstávají zachovány do 31. 12. 2000. Ustanovení § 74 věty druhé platí zde obdobně. Výše starobního důchodu podle věty první se stanoví podle tohoto zákona s tím, že pro výši a výplatu tohoto důchodu platí § 37 a § 71 odstavec 1 a 4 obdobně. Výše procentní výměry starobního důchodu podle věty první se zvyšuje podle § 34 odstavec 2 po dosažení 55 let věku. Nárok na snížení věkové hranice pro vznik nároku na starobní důchod podle předpisu uvedeného ve větě první vzniká též pojištěncům, kteří dosáhli 50 let věku do 31. 12. 2008. Pokud splňují ostatní podmínky stanovené v tomto předpisu, potom se nevyžaduje, aby ke splnění podmínek stanovených v § 2 odstavec 2 písmeno c) tohoto předpisu došlo v souvislosti se snížením nejvyšší přípustné expozice.

To je vše. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Jaroslav Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Děkuji za slovo. Já jsem avizoval už v obecné rozpravě, že předložím návrh. Dovolil jsem si tento svůj pozměňovací návrh podat písemně. Máte ho na lavicích, proto nebudu zdržovat. Jen pro potvrzení - je to můj pozměňovací návrh, který by měl být diskutován ve třetím čtení. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP