Neautorizováno !


 

(16.40 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Recmanovi. O slovo se přihlásil pan poslanec Doktor, potom pan poslanec Vymětal. Pan poslanec Opálka se hlásí také? Na konec, dobře.

 

Poslanec Michal Doktor: Nebudu tady rozvíjet kontroverzi a nechtěl jsem zneužít technické poznámky k vystoupení pana kolegy Recmana, neb je členem rozpočtového výboru. Doufám, že pravidelně studuje Hospodářské noviny. Koneckonců, odvolával se na ně. Dám mu k dispozici autoritativní vyjádření Českého statistického úřadu, respektive Aleny Hellerové, otištěné v Hospodářských hodinách dne 18. 4. 2005, aby mohl své názory dostudovat a dál doplnit.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Doktorovi za tuto velkorysou nabídku. Hovořit bude pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená vládo, dámy a pánové, myslím si, že tady děláme bombastické závěry a snaží se tady někteří z nás dokumentovat bombastické dopady předložené novely zákona. Ale já si myslím, že to je velmi přehnané, protože novela zákona mluví o jedenácti státních svátcích a vysvětluje se teď, jaké to bude mít dopady na tržby, když se to zavře. Zajímavé, já neznám supermarket, který by na Nový rok, na státní svátek, měl otevřeno. Jestli znáte, můžete říci. Já neznám supermarket, který by měl na první svátek vánoční otevřeno. Všechny mají zavřeno, nikomu to nevadí. Já neznám supermarket, který by měl na velikonoční pondělí ráno otevřeno. A přesto neotevírají, byť by mohly přijít o tržby. Když by otevřely, tak by měly fantastické příjmy? Tak už jsme bez tří dnů z jedenácti na osmi dnech. A tak bychom mohli možná pokračovat.

Pokud jde o zákaz noční otevírací doby od 22.00 do 6.00 do rána. Podívejme se na naše města. Centra našich měst jsou dneska mrtvá. Všechny obchody jsou zavřené, zkrachovaly, máme jen otevřené herny, bary a to je všechno, co v centrech měst máme. Je tam mrtvo. Co by se tak strašného stalo, když by v noci supermarkety měly zavřeno? Samozřejmě v centrech měst by se otevřely večerky, jak jsme to kdysi měli. Ze začátku jsme vykládali, jak velmi budeme podporovat malé obchodníky. Tak oni začali obchodovat a s velkou slávou obchodování zavřeli, protože konkurence je zničila. Myslím si, že bychom jim měli pomoci. To je otázka na to, komu by se pomohlo. A pro mě jako spotřebitele - záleží, koho zastupuji - ale pro mě jako spotřebitele, nezlobte se, když v noci něco potřebuji, je mi daleko příjemnější než jet do nějakého supermarketu, tak si zajít za roh do večerky. Ale ta večerka dneska není otevřená, zkrachovaly všechny, protože supermarket Tesco je otevřen.

Takže mějme rozum, nedělejme z toho kdovíjakou bombastickou věc. Myslím, že návrh zákona je ve prospěch spotřebitelů, je ve prospěch drobných podnikatelů, tak by nám nemělo nic bránit, abychom ho schválili. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. Nyní tedy pan poslanec Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Dovolte mi, abych se odvolal na své vystoupení v prvním čtení a teď ještě znovu zopakoval ty čtyři body, protože někteří zpochybňují, jaký cíl vlastně tato předloha má.

Nechceme nikoho omezovat, chceme sjednotit jednotné podmínky pro české i zahraniční obchodní řetězce. Chceme upravit pracovní dobu v noci a o svátcích stejně jako v zahraničí. Chceme otevřít, jak zde bylo řečeno, prostor menším podnikatelům v centrech měst a chceme přispět k omezování podmínek pro kriminální činnost. Ale ne, prosím vás, zavřením supermarketu, ale je třeba číst i další paragrafy - omezením výkupní doby ve sběrnách a různých bazarech.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Opálkovi. Další přihlášky do obecné rozpravy nejsou, takže tuto končím a otevírám rozpravu podrobnou. Do rozpravy podrobné se přihlásil pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Formálně, pane místopředsedo, opakuji návrh, který jsem vznesl, a sice návrh na zamítnutí tohoto sněmovního tisku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za vaše vystoupení. Další přihlášky do podrobné rozpravy nejsou, takže podrobnou rozpravu končím. Vlastně tento návrh bude předmětem hlasování až na začátku třetího čtení. Takže děkuji panu poslanci Opálkovi a panu poslanci Sýkorovi.

 

Budeme se nyní věnovat bodu

 

31.
Návrh poslanců Radima Turka, Antonína Sedi, Břetislava Petra,
Stanislava Křečka a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád),
ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon,
ve znění pozdějších předpisů (korunní svědek)
/sněmovní tisk 802/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se za navrhovatele ujal slova pan poslanec Radim Turek.

 

Poslanec Radim Turek: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, máte před sebou sněmovní tisk 802, kterému zkráceně říkáme právní úprava trestního řádu o korunním svědkovi, neboli přesněji řečeno slovy tisku spolupracující obviněný.

Před malou chvílí se vám dostaly na stůl další informace k tomuto návrhu. Nevím, jestli jste si je stačili přečíst. Jsou to informace, které hovoří o některých nedostatcích současné právní úpravy, která v podstatě nedovoluje naší legislativě, aby za určitých okolností prolomila i bariéru a např. ustoupila od spravedlivého potrestání viníka, a to pouze za výjimečných a určitých okolností. Právě o těchto výjimečných a určitých okolnostech se hovoří v naší novele trestního zákona.

Byl jsem tady před měsícem kritizován za to, že jsem předložil tento návrh samostatně, jelikož byl součástí původního návrhu novely rekodifikace trestního práva. Bohužel, nakonec se ukázalo, že jsem do určitého okamžiku předjímal i situaci, protože k mému nemilému překvapení byly tyto pasáže vypuštěny z právě zmiňované rekodifikace v ústavněprávním výboru a nejsou tady - i když trestní zákon ještě nebude na schůzi této Poslanecké sněmovny, nevím, kdy nakonec se podaří ho projednat, je tady s předstihem návrh, který jsme předložili jako skupina poslanců.

Dovolil bych si kromě toho merita věci, o kterém jsme hovořili hodně podrobně při minulé rozpravě, ještě vznést několik podpůrných argumentů, abyste se nestavěli, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, k tomuto návrhu zády. Je to návrh, který není nějakou novotou českého právního systému. Je to návrh, který má poměrně hluboké a široké kořeny v mnoha evropských, ale i zámořských legislativách. O některých z nich bych se tady zkusil zmínit.

Především v Evropě se jedná o Itálii, tam se používá termín pentiti nebo také spolupracovníci justice. V Polsku se vžilo označení korunní svědek. V jiných zemích existuje obdobná právní úprava, ale není v ní používán třeba speciální termín, tak jako si ho dovolím používat já nebo jaký si dovolí používat jiné legislativy, ale používá se například na Slovensku, ve Velké Británii. Společný jmenovatel těchto právních úprav je záměr motivovat členy organizovaných zločineckých skupin k tomu, aby se od těchto skupin odvrátili a začali spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení. Těmto osobám jsou výměnou za spolupráci poskytovány různé výhody, např. beztrestnost či snížení trestu odnětí svobody.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP