Neautorizováno !


 

(18.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Pokud se podíváme na to, jak je slovenské obyvatelstvo ohroženo chudobou, kam by nás ODS zřejmě chtěla dostat, tak když se podíváme na zaměstnance na Slovensku, tak pouze 14 % těchto zaměstnanců je ohroženo chudobou. V České republice jsou to 3 %. - V České republice pouze 3 % zaměstnanců jsou ohrožena chudobou, na Slovensku je to 14 %, to je pětkrát víc! Já si nepřeji, abychom se dostali na slovenskou úroveň a do slovenských poměrů.

A to nezmiňuji, že Slovensko má vyšší veřejný dluh než Česká republika. Je daleko více zadluženo. Slovensko v loňském roce hospodařilo s daleko vyšším deficitem veřejných rozpočtů než Česká republika, čili jejich loňský schodek byl vyšší než schodek České republiky.

Prostě vezměme jedno číslo za druhým, argumentujme Slovenskem, argumentujme v kontextu a poctivě, ale pro mne není Slovensko perspektiva, není to cíl, ke kterému by měla směřovat Česká republika. Já bych se skutečně raději ohlížel po příčinách úspěchů vyspělých zemí v Evropské unii, po tom, jaká ony mají pravidla, jaké ony mají podmínky a jakým způsobem dosáhly své prosperity, která je mnohem vyšší.

Druhá poznámka. Musím říct, že jsem se musel skutečně smát, když zde padala slova o porovnání nezaměstnanosti v 90. letech. Je potřeba si uvědomit, že v té době neproběhla restrukturalizace, že v té době byla málo pokročilá privatizace v řadě firem, že zde byl bankovní socialismus, že zde byla umělá zaměstnanost, že se zadlužovaly státní firmy jako České dráhy, protože se bály jakékoliv restrukturalizace a jakéhokoliv zeštíhlování. Prostě v té době vláda ODS neměla vůbec žádnou odvahu s ekonomikou v její struktuře něco udělat, a proto jsme se dočkali krize v letech 1996 a 1997.

A jestliže zde bylo argumentováno ostatními zeměmi, tak bych chtěl informovat Poslaneckou sněmovnu o tom, že až do roku 1997 na tom byla Česká republika lépe než Slovinsko z hlediska vývoje HDP na hlavu, tzn. z těch zemí bývalého východního bloku, které vstoupily do Evropské unie, bychom byli první. My jsme se v roce 1996 a 1997 dostali na druhou pozici za Slovinsko a už jsme to nedohnali, právě v důsledku té krize v roce 1996 a 1997, která nás vrhla zpátky. A platíme za to dodneška a těžko se dohání ta ztráta, kterou jsme utrpěli krizí v 90. letech, která nastala proto, že jsme nebyli schopni včas restrukturalizovat ekonomiku, že se volily špatné metody privatizace a že zde v řadě oblastí existovala nezdravá přezaměstnanost, kterou bylo potřeba v následujících letech řešit.

A poslední poznámka. Já se domnívám, že debata kolem penzijní reformy by neměla být předmětem aktuálního politického boje. A myslím si, že není fér používat jednotlivé varianty jednotlivých politických stran k argumentaci, kterou zde předvedl pan poslanec Říman. Všechny politické strany upravovaly zadání poté, kdy získaly první propočty expertů. Všechny politické strany korigovaly vstupní data, protože ty propočty pro ně byly nesmírně důležité. A myslím si, že je nefér vytahovat jeden údaj a nezmiňovat jiné údaje. Podobně by se dalo argumentovat i vůči návrhu, který předložila ODS, ale já to činit nebudu, protože ta debata o penzijní reformě by skutečně měla být oproštěna od toho aktuálního politického zápasu. Měli bychom se pokusit o potřebný nadhled.

Děkuji. (Tleskají poslanci sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi vlády. S faktickou poznámkou vystoupí poslanec Zdeněk Škromach.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, ještě jedna poznámečka, protože pan poslanec Říman hovořil o důchodové reformě. Myslím, že tak jak je navržena - a ty parametry vycházejí velmi dobře pro sociální demokracii, ale to, co je důležité - já jsem rád, že on sám, mám pocit, že v té době byl dokonce i ministrem ve vládě, která tenkráte schválila nový důchodový zákon v roce 1995. Já jsem měl tedy pocit, že to v té době byla reforma důchodového systému v provedení tehdejší vlády, ale myslím si, že pan poslanec, tehdejší ministr, dneska potvrzuje, že to žádná reforma nebyla a že to zbývá na nás.

Děkuji za pozornost. (Tleskají poslanci sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan poslanec Zdeněk Škromach. Nyní vystoupí pan ministr Urban, potom s přednostním právem pan Vlastimil Tlustý jakožto předseda klubu ODS.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, páni poslanci, pan poslanec Říman si z toho, co jsem říkal, vzal patrně jediné slovo a to je iluze. Pak mě buď neposlouchal, anebo záměrně interpretoval úplně jinak, když zde hovořil o mých informacích a vystoupeních.

Za prvé dodám některá čísla, protože se tady potvrdilo, že tu iluzi o té zemi uprostřed Afriky nejste ochotni upustit, takže před českou veřejností se budete snažit tento obraz vytvářet neustále, přestože je lživý a nesouvisí naprosto s realitou života v této zemi. Vy jste tady říkal, jak jsme na tom špatně z hlediska tvorby hrubého domácího produktu v porovnání s těmi ostatními, kteří s námi přistupovali do Evropské unie. Prostě na tom špatně nejsme. Našich nějakých 18 000 dolarů na hlavu je téměř srovnatelné se Slovinskem. A všichni ostatní jsou velice, ale velice za námi. Prosím, abyste uváděli fakta taková, jaká jsou, ne tady fakta, kterými se pokoušíte nějakým účelovým způsobem zmanipulovat tuto Sněmovnu či tento národ.

Export, který tvoří téměř polovinu (pozn.: v autorizaci opraveno na "více než 2/3") hrubého domácího produktu v České republice, když přepočteme na hlavu, činí nějakých 6,5 tisíce eur. Pro vaši informaci, je to zhruba tolik, co vyveze dnes Velká Británie, je to více, než vyveze například Portugalsko. Ten export jde do vyspělých zemí, čili svědčí o tom, že v České republice jsme schopni vyrábět špičkové výrobky špičkové kvality za špičkovou cenu. Ale to asi nemá smysl donekonečna opakovat, prostě vy tuto realitu nechcete vnímat, neumíte vnímat a budete pokračovat ve svých interpretacích spálené země, spálené české země, a já když po ní chodím, tak nic podobného nevidím.

Ale chci mluvit o jiné věci. Za koho mluvíte? Mluvíte za občany této země? Řeknete ano. Za koho mluví hejtmani a starostové jednotlivých měst? Mluví za občany této země, či nikoliv? Není žádným tajemstvím, že ODS má nejvíce starostů, má nejvíce hejtmanů. Já se s nimi setkávám a všichni mi říkají: "Proboha ten systém, který jste vytvořili, je dobrý, a pokračujte v něm." (Smích napravo.) Já vám řeknu zcela konkrétní hejtmany, když se smějete, paní poslankyně. Já jsem byl tento týden na Vysočině a je na to svědků mnoho, když vystoupil pan hejtman a řekl: "Páni ministři, máme radost z toho, jakým způsobem jste vytvořili podmínky pro růst tohoto velkého podniku, který tady zaměstnává 5800 lidí, ale nemám radost z toho, že jste nepřivezli další šek." To řekl váš hejtman. (Výkřiky zprava: Jméno.) Ten šek, to byla další pobídka v rámci dopravní infrastruktury i pobídka pro rozvoj tohoto podniku.

Takže vy mluvíte za občany, nebo mluví váš hejtman za občany České republiky a vaši starostové? Já věřím více vašim starostům a vašim hejtmanům. (Tleskají poslanci sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi. Nyní vystoupí pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, to nám to pěkně začíná. Jestli jsem pochopil správně, páni ministři, právě jste rozpoutali volební kampaň. Je to tak? (Ohlas.) A tohle budeme poslouchat až do června příštího roku. Pokud by se v tom občané a veřejnost chtěli vyznat, nezbývá, než se pokusit ty vaše pohádky rozptýlit fakty, byť je zřejmé, že na vaše pohádky žádná fakta nestačí.

Za prvé, vážený pane ministře práce a sociálních věcí, snažit se vydávat úspěšně fungující privatizaci Škody Mladá Boleslav za zásluhu sociální demokracie prohlašuji za přinejmenším odvážné. Ta byla totiž privatizována, pokud já si pamatuji, v roce 1991. Nevím, zda v té době Česká strana sociálně demokratická vůbec existovala, ale vím zcela jistě, že na této privatizaci se naštěstí nepodílela, a proto je to úspěšný příklad privatizace. (Tleskají poslanci ODS.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP