Neautorizováno !


 

(18.40 hodin)
(pokračuje Janeček)

Čili bych vás chtěl vyzvat, abychom se zbavili různých ideologických klišé, abychom si řekli, že oba dva přístupy mají v různých podmínkách svoji váhu, a ti nezaměstnaní jsou vděční za každé jedno další pracovní místo. On je totiž rozdíl, jestli rodiny s dětmi živí své rodiny - ne proto, že nechtějí pracovat, ale proto, že nemohou pracovat, tak je musí živit z dávek státní sociální podpory. Je rozdíl, zdali taková rodina žije například jako rodina, která má zajištěny dva příjmy např. v oné kolínské automobilce. Jestliže u nás máme zhruba osmi- či devítiprocentní nezaměstnanost, tak to pořád znamená, že nadpoloviční většina nezaměstnaných chce zaměstnání. Udělejme všechno pro to, aby takové zaměstnání našli. Zbavme se oněch ideologií a udělejme vše pro to, aby se situace změnila.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Josefu Janečkovi. Nyní bude hovořit pan poslanec Ludvík Hovorka. Připraví se pan poslanec Šulák.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené dámy, vážení pánové, kolega předkladatel zde předložil řečnickou otázku, jestli máme podporovat výrobní podniky. Mluvil o investičních pobídkách. Chtěl bych říci, že existují neinvestiční pobídky, které se dostávají jenom některým firmám. Chtěl bych tedy vědět, jestli pan předkladatel stejným způsobem bude bojovat i proti formám neinvestičních pobídek.

Nedávno jsme byli svědky toho, že stát prostřednictvím svých zástupců v dozorčí radě Českých energetických závodů zvýšil jednorázově cenu elektrické energie pro výrobní závody, pro výrobní podniky, o 20 až 30 %. Chci se zeptat a položit otázku prostřednictvím pana předsedajícího jak panu předkladateli, tak panu ministrovi Urbanovi, jestli tento způsob neinvestiční pobídky byl v pořádku, když na jedné straně dochází třeba k nárůstu tržní ceny firmy, ale na druhé straně dochází třeba ke ztrátě konkurenceschopnosti řady výrobních závodů, protože tak zásadní jednorázové a nečekané zvýšení ceny energie samozřejmě přináší velké komplikace a určitě i řadu ztrát na globalizovaném trhu. Chtěl bych poprosit o odpověď na tyto otázky.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi. Slovo má pan poslanec Petr Šulák.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážení kolegové poslanci, vážené poslankyně, vážená vládo, vážený pane předsedající, se zájmem jsem si zde vyslechl kritické připomínky kolegů z ODS k investičním pobídkám. Vážení kolegové z ODS, vy, vaše kuponová privatizace, vaše ekonomická politika po roce 1989 zapříčinila pád stovek, možná tisíců českých firem, i těch nejrenomovanějších. Investičními pobídkami vláda sociální demokracie napravuje situaci v českém průmyslu, kterou jste zavinili vy. Dnes o tom cudně mlčíte, vymýšlíte ty nejkrkolomnější argumenty a pohádky proti investičním pobídkám. Čísla však hovoří jasně. Hrubý domácí produkt České republiky roste. Investují se zde, mimo jiné i díky investičním pobídkám, miliardy korun. Nezaměstnanost, kterou jste zapříčinili, klesá, dezindustrializaci, kterou jste také zapříčinili, se čelí. Exportní schopnost České republiky je dnes na špičkové úrovni. Tempo hospodářského růstu České republiky výrazně roste.

Kladu zde tedy otázku. Proč toto děláte? Vám prostě současná prosperita České republiky, které bylo dosaženo za vlád sociální demokracie, vadí. Nehodí se vám to do vašich předvolebních scénářů. Proto ta usilovná snaha zrušit tento racionální nástroj sociální demokracie k dosažení ekonomického růstu. Fakta a čísla však nelžou. Vy lžete a zamlžujete. Taková je pravda. (Potlesk z řad sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šulákovi. Nyní bych si chtěl, dámy a pánové, ujasnit pořadí dalších diskutujících, protože samozřejmě pan poslanec Vojíř vystoupí na závěr rozpravy. Pan poslanec Schling vystoupí nyní. Pak vystoupí pan poslanec Karel Vymětal a pan poslanec Břetislav Petr.

 

Poslanec Jaromír Schling: Pane předsedající, dámy a pánové, opravdu si přeji vystoupit nyní v rozpravě, nikoli jako zpravodaj. Vedle nejrůznějších eskamotáží se statistikami a jejich výkladem bych chtěl uvést jeden konkrétní příklad, jak to s pobídkami pro investory chodí a chodilo už před lety.

Agentura CzechInvest, která existovala už v první polovině devadesátých let, byla vedena tehdy Janem Amosem Havelkou, což je člověk, kterého řada z vás zná. Je to člověk, který není sociální demokrat, dokonce si o něm troufnu říci, že ani není levicově orientovaný. Přesto to byl on, kdo ještě v dobách, kdy předsedou vlády byl Václav Klaus, veřejně hovořil o tom, že díky neexistenci investičních pobídek přichází tato republika o mnoho miliard investic, které by mohly pomoci rozvoji tohoto hospodářství.

I díky jeho úsilí nakonec investiční pobídky u nás zavedeny byly. Ale už v době, kdy ještě neexistovaly, tak se stalo v Jihlavě, že městské zastupitelstvo nedalo na rady pánů Klause a Dlouhého a skoupilo od restituentů pozemky nákladem několika desítek milionů korun, což tehdy pro padesátitisícové město byl opravdu veliký výdaj. Vytvořilo desetihektarový pozemek. Ve chvíli, kdy se objevil investor, který se přišel zeptat, co uděláte pro to, abychom zde u vás postavili fabriku, městské zastupitelstvo řeklo: Ano, zde je za jednu korunu deset hektarů. Investor přikoupil ještě další související pozemky, postavil továrnu. Dnes zaměstnává téměř šest tisíc zaměstnanců. Přinesl do České republiky nejmodernější technologie výroby vstřikovacích zařízení pro naftové motory typu commonrail, založil v této firmě velké vývojové středisko, takže o nějakém sbalení kufrů nebo sbalení cirkusů někam dále na východ jen tak ze dne na den nemůže být ani řeči. Dokonce tento investor dokázal výrobu jednoho výběhového typu vstřikovacího čerpadla převést z České republiky do Stuttgartu jenom proto, aby si v jihlavském závodě vytvořil prostory pro výrobu toho nejmodernějšího typu vstřikovacího zařízení. Taková je ukázka jednoho příkladu, kdy město ze svých vlastních zdrojů a bez existence zákona o investičních pobídkách a navzdory tehdejší vládě investiční pobídku realizovalo.

K tomu, co zde probíhá. Ačkoliv platí, co řekl ministr Sobotka, že už sám tento návrh Českou republiku poškozuje. Myslím, že tato debata má i své plus. Debata ukazuje, jak a kdo v této republice šíří blbou náladu. (Potlesk sociální demokracie.) Ono zřejmě kolegům z ODS nic jiného nezbývá, protože ve skutečnosti všechny makroekonomické ukazatele se v posledních letech vyvíjejí příznivě. Můžete vykládat statistiky, jak chcete, tento fakt nezměníte. Vy jste před časem strašili zadlužením. Teď už o něm tolik nemluvíte, protože i mezinárodní instituce konstatovaly, že zadlužení České republiky není nadměrné, že zadlužení České republiky je naopak jedno z nejmenších v rámci Evropské unie a že to, co skutečně problémem bylo, to znamená rychlost růstu deficitu státního rozpočtu i veřejných financí, je zvládnuté.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP