Neautorizováno !


 

(18.40 hodin)
(pokračuje Říman)

Moje druhá poznámka se týká toho, co zde bylo řečeno zejména panem zpravodajem. Ano, veďme diskusi o tom, zda a jak pomáhat zemědělcům s jejich nadprodukcí, ale to přece neznamená, že budeme slepě kývat na všechno a že nebudeme tuto debatu prokládat a prokazovat jasnými ekonomickými analýzami. Možná by se při zpracování takovéto analýzy ukázalo, že existuje levnější způsob, jak se vypořádat se zemědělskou nadprodukcí. Možná by se ukázalo, že pálení obilí v kotlích elektráren je podstatně levnější a účinnější forma, jak naložit s přebytečným obilím, než když poměrně technologicky náročnou cestou a investičně náročnou cestou z obilí budeme vyrábět etanol. Je to sice horování pro stavění hladových zdí, ale budiž, tuto debatu veďme, ale veďme ji na základě faktů, na základě toho, která hladová zeď bude nejefektivnější a nejlevnější.

Moje třetí, závěrečná poznámka je pouze už jenom povzdechnutí. Z této rozpravy jsem pochopil, že se v této Sněmovně vytvořila velmi silná lihová koalice, proti které byvší gripenovská koalice byl velmi slabý odvar. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Martinu Římanovi. O slovo se přihlásil pan poslanec Jiří Hanuš. Prosím, pane kolego, máte slovo. (Velký hluk a neklid v sále.)

 

Poslanec Jiří Hanuš: Děkuji za slovo. Chtěl bych tady jenom odcitovat něco z důvodové zprávy. Nestrašíme s Evropskou unií, ale pro členské státy Evropské unie platí směrnice, která ukládá závazek zavést příslušnou legislativu a učinit taková opatření, aby od roku 2005 byl minimální podíl biopaliv z veškerých prodaných paliv pro dopravu 2 %. Podíl bioapaliv by se pak v následujících letech měl zvyšovat o 0,75 % ročně. Do roku 2010 by měl podíl biopaliv v členských státech dosáhnout výše minimálně 5,75 %.

Ještě poznámku ke spalování obilí. Vážený pane kolego, prostřednictvím předsedajícího bych vám chtěl říci, že jestliže budeme spalovat obilí, tak samozřejmě je to o penězích a o penězích pro ČEZ, protože výkupní cena normální energie je 85 haléřů, spoluspalováním obilí je to koruna padesát nebo koruna osmdesát - tady někde se to pohybuje. Cena uhlí je 600 korun za tunu, ČEZ nabízel 1100, ale když si to spočítáte, tak vám vyjde docela pěkný vývar pro ČEZ. To já tedy nehodlám podporovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jiřímu Hanušovi. Protože nemám žádnou přihlášku do obecné rozpravy, rozpravu končím.

O závěrečné slovo se přihlásil pan ministr zemědělství Petr Zgarba i zpravodaj. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Zgarba Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Jen velmi stručně v závěrečném slovu.

Řada kolegů již reagovala na některé podněty, které zazněly v diskusi. Mě mrzí jenom to, že z racionálního programu, který užívá řada zemí, a nejenom v Evropské unii, ale i v kultivovaném světě (?), děláme politikum z věci, která je běžná, užívá se zcela běžně. Konkrétně tento zákon, a to si dovolím ještě zopakovat, nechce řešit nic jiného než to, jak racionálně a věcně zamezit únikům na spotřební dani, jak vydefinovat cestu a proces, aby bezvodý líh byl užit jako palivo v rámci směsného paliva, aby nebyl užit nikde jinde na území českého státu, tak jak v řadě případů ještě dodnes u bioetanolu dochází k některým podvodům.

Deklarované dopady na státní rozpočet ve finále nejen v tomto zákoně, ale ani v zákoně o ochraně životního prostředí a v navazujících zákonech, které řeší tuto věc, kterou je přimíchávání bezvodého lihu do paliv, nejsou žádné, protože nevím o tom, že by stát nějakou pobídkou a nějakými zdroji chtěl financovat některou z investic, které se budují či budou budovat. Dopady na občany neboli na konečného spotřebitele jsou jaksi řekněme ne úplně jasné, protože cena ropy ve světě, a současný vývoj tomu odpovídá, podstatně více ovlivňuje cenu výsledného paliva. Proto snad nemusím opakovat to, že v posledním roce se změnou v ceně za litr ropy ovlivňují ceny maloobchodní, to je benzinu a nafty, takovým způsobem, že dochází ke změnám v řádech korun, někdy i pětikorun. Přimíchávání bezvodého lihu ovlivní cenu výsledného produktu řádově o halíře. To je také zanedbatelný problém z pohledu předkladatelů.

Argument, že je to další forma dotace pěstitelům obilí či jiné zemědělské plodiny, to je prostě mylná záležitost, protože český zemědělec a pěstitel bude dodávat v liberálním prostředí svůj produkt dodavateli, který mu nabídne nějakou cenu. Nikde se nehovoří o tom, že by musel dodávat některému z lihovarů či předem určenému zájemci - žádná regulace v ceně a žádné ovlivňování cenotvorby u zemědělského produktu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi za závěrečné slovo. Závěrečné slovo pana zpravodaje. (Stále velký hluk v sále.)

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane zpravodaji, já vás ještě přeruším, požádám Sněmovnu o klid. Sdělím vám, že zatím nehodlám po ukončení tohoto bodu ukončit schůzi, ač je za deset minut sedm. Budeme pokračovat bodem 58.

Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedající. V rozpravě k jednoduché technické normě, nebo možná technicko-ekonomické normě, jsme byli svědky počátku velké bitvy, ve které padala i silná slova. Já jako zpravodaj možná budu obviněn, že zneužívám svého postavení zpravodaje, ale přesto musím některé situace z rozpravy okomentovat. Nebojte, bude jich jenom několik málo.

Zejména se chci vyjádřit k onomu nařčení, že se tady utváří jakási lihová koalice. Možná jde jenom o závist, že ne všichni jsou v této lihové koalici. Ale to byl jenom pokus o žert. Chci tady prohlásit, že nejde o žádnou lihovou koalici či nějakou takovou podobnou, ale že jestli jde o nějaké souznění názorů, tak jde o souznění názorů pro koalici pro přežití venkova, pro přežití zemědělce. Tam je možná ten prvotní nebo jeden z rozhodujících motivů, proč se o programu, který se tady jaksi mimoděk dostal na řadu, vůbec hovoří. Koalice pro přežití zemědělce a také pro zdravější životní prostředí - to je třeba, abychom si uvědomili, že je tímto hlavním motivem.

U tohoto nařčení, ani nevím, jak mi to přišlo na mysl, ale vzpomněl jsem si na jiný často užívaný obrat. Tím jiným často užívaným obratem je obrat ropná lobby. Teď je třeba, aby se tzv. lihová koalice a ropná lobby dohodly na tom, že pro Českou republiku, pro český venkov a koneckonců i pro provoz na pozemních komunikacích právě tento program bude tím, který zaručí, že nadále budou zájmy všech zúčastněných stran respektovány. Jde tady ale, aspoň z mého, třeba i trošku osobního pohledu především o to, abychom udělali všecko pro to, aby se zemědělec necítil ohroženým druhem, který, když se mu náhodou souhrou počasí a šikovnosti zadaří, nemusel koukat na to, jak jeho pracně vydobytá úroda ze země je likvidována pálením v kotlích elektráren.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP