Neautorizováno !


 

(17.00 hodin)
(pokračuje Exner)

Dovolte mi, abych vás také informoval, že zprávu při jednání na plénu Parlamentního shromáždění Rady Evropy podpořilo mnoho řečníků. Mezi nimi například paní Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, která byla ministryní spravedlnosti ve vládě vedené Křesťansko-demokratickou unií ve Spolkové republice Německo. Tato dáma řekla, že gratuluje panu McNamarovi za jeho výbornou a velmi dobře zdůvodněnou zprávu. Dále to byl například pan Konstantin Kosachev ze skupiny evropských demokratů, který přivítal a podporoval zprávu. Nedivím se tomu, že jménem skupiny, ve které vystupuji i já, promluvil pan Tiny Kox z Holandska a podpořil tuto zprávu. Vystoupila také paní de Zulueta z Itálie za skupinu socialistů, která konstatovala, že zpráva zcela jasně stanovuje na první pohled, jako by to byla technická zpráva, ale ve skutečnosti přináší jasné obvinění z činů, které jsou tam konstatovány. Vystoupila mezi jinými také z Řecka paní Papadimitriou, která konstatovala, že jde o vynikající a vyváženou zprávu, která je dobrým základem pro debatu a vysoce právně a fundovaně z politického hlediska objasňuje zkušenosti. Lord Judd z Velké Británie také upozornil na zdůvodněnost celé zprávy. Pan Elmir Jahič z Bosny a Hercegoviny konstatoval, že bohužel podobné události se týkají i jeho země, která je přímo vtažena do problému nezákonného zadržování skupiny lidí na Guantánamu, protože mezi zadržovanými jsou také občané Bosny a Hercegoviny. Pan Kucheida z Francie konstatoval, že si kolegové těžko umějí představit, jak řekl, surrealistické mučení za například použití psů, elektrických proudů, hrozby zabití, které mu připomínají postupy, jaké uplatňovali nacisté. Pan Mátyás Eörsi z liberálně-demokratické skupiny z Maďarska řekl, že jako maďarský liberál musí konstatovat, že nejsme v Evropě tak silní jako Amerika, ale mám pocit, že teď je čas, aby Evropa dala Americe lekci. Při té příležitosti řekl: "Musíme si připomenout Norimberk a Eichmannův proces v Jeruzalémě." Podobně vystoupil také pan Ibrahim Özal z Turecka, který řekl, že v dané souvislosti byla provedena velká práce, aby se podařilo shromáždit důkazy. Za tureckou vládu konstatoval, že v Guantánamu bylo zadržováno šest tureckých občanů, z nichž se do současné doby podařilo vyprostit čtyři, aniž by kterýkoliv z nich po více než dvouletém zadržování byl jakkoliv obviněn. Dva se zatím nepodařilo vytáhnout ze zadržování na Guantánamu. Podobně vystoupili další, například pan Pangalos z Řecka, pan Gardetto z Monaka a tak dále. Budu ještě nakonec citovat malý kousek z vystoupení pana Antti Kaikkonena z Finska, který vystoupil rovněž za liberálně-demokratickou skupinu. Řekl, že vláda Spojených států amerických pokračuje v zadržování lidí bez konce, bez obvinění a soudu, aniž by aplikovala ženevské konvence na námořní základně Guantánamo na Kubě.

Nevím, jestli je třeba, abych uváděl ještě nějaké další skutečnosti.

Možná že bychom si měli připomenout to, co je v současné chvíli aktuální. Za podobné jednání ve věznici Abú Grajb v Iráku, jak víte, byla potrestána velící generálka a právě včera bylo oznámeno, že její zástupce plukovník Papas byl rovněž kázeňsky potrestán. Byl potrestán osmi tisíci dolary, pokutou, kterou má zaplatit, a důtkou. Osm tisíc dolarů pro amerického plukovníka není ani výše jeho jednoho měsíčního platu. Kázeňské potrestání důtkou potom znamená, že protože už byl potrestán, nemůže být zahájen soudní proces. Tím pádem se daří zajistit, aby k soudu s tímto vysokým důstojníkem nedošlo. Paní generálka, jak víte, byla degradována.

Pane ministře, já jsem vás žádal, abyste mi doporučil, jak zajistit jednotný postup při vystupování v této věci, pokud jde o mezinárodní jednání. Napsal jste mi, a já to vítám, že se domníváte, že v zájmu jednotné zahraniční politiky České republiky je třeba postupovat právě v souladu s výše uvedenými principy. Výše uvedené principy jsem tady citoval. Pro jistotu je ocituji ještě jednou: "V případě porušení Ženevských úmluv z roku 1949 vzniká jednak mezinárodněprávní odpovědnost státu, který je odpovědný za všechny činy spáchané osobami náležejícím k jeho ozbrojené moci, a jednak individuální trestní odpovědnost." Musím upozornit na to, že o dané věci vlastně nedlouho předtím také jednala komise pro lidská práva Organizace Spojených národů v Ženevě.

Vycházel jsem při svém postoji k uvedené zprávě a také k hlasování o rezoluci a doporučení z vašeho doporučení, že je potřeba postupovat v souladu s výše uvedenými principy. Ujišťuji vás, že tak hlasovali všichni přítomní poslanci z české delegace, a jsme tam samozřejmě z celého politického spektra. Výsledek hlasování o rezoluci i doporučení Radě ministrů na plenárním zasedání Rady Evropy byl následující: 83 pro, nikdo proti, 5 se zdrželo.

Pokud jde však o jednání před komisí pro lidská práva, kde mezi jiným byly předloženy důkazy o hrubém a systematickém porušování lidských práv více než pěti set vězňů z více než čtyřiceti zemí, včetně Evropanů a nezletilých, na protiprávně udržované vojenské základně v Guantánamu, a že na nich pravděpodobně byly testovány metody mučení rozšířené dnes i v jiných amerických věznicích ležících mimo americké území, rovněž byly předloženy důkazy o tom, že tento systém mučení byl oficiálně schválen nejvyššími americkými vládními kruhy a právně podložen posudkem psaným v Bílém domě člověkem, který nyní je generálním prokurátorem země.

Ještě se zmiňuji právě v souvislosti s jednotným postupem o tomto jednání komise pro lidská práva, protože jak i vy dobře víte, tak tam navržená rezoluce nebyla přijata v podobném duchu, jako to přijalo Parlamentní shromáždění rady Evropy. Výsledek hlasování v Ženevě byl takový, že jenom osm zemí hlasovalo pro navrženou rezoluci, 22 proti a 23 se zdrželo. Mezi těmi 22 proti byly jednotně všechny členské země Evropské unie, které jsou členy komise pro lidská práva, a prohlásily, že takovýmto způsobem hlasují ve jménu i těch zemí Evropské unie, které nejsou členy komise. V tom případě se jménem České republiky hlasovalo jinak, než jsme my všichni poslanci hlasovali na Parlamentním shromáždění Rady Evropy. Jednotný postup se tedy dosáhnout nepodařilo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP