Neautorizováno !


 

(17.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda.

 

Ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já tady zdůrazňuji pozici České republiky. Česká republika je smluvní stranou Úmluvy na ochranu proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání. Na všech fórech to také prosazujeme. Jsme trvalými zastánci aplikace všech relevantních norem humanitárního práva, zejména Ženevských úmluv z roku 1949. To znamená, že k principům české zahraniční politiky patřilo a patří a bude i nadále patřit, že budeme prosazovat zákaz mučení a nelidského zacházení. Mimo jiné proto, dámy a pánové, že máme zkušenost s totalitním režimem, s komunistickým režimem, který byl mimořádně nelidský, krutý a ponižoval lidskou důstojnost po celých 40 let své existence. Už to je pro nás vážný důvod, abychom vždy prosazovali dodržování všech norem mezinárodního práva a vždy se stavěli proti jakémukoli porušování těchto mezinárodních norem. To činíme a činit budeme, ať se jedná o kteroukoli zemi na této planetě.

Nemusím snad připomínat panu poslanci Kubu a pronásledování demokratů, kteří chtějí pouze změnu systému na Kubě k demokratickému, kteří jsou odvážní a stavějí se totalitě Fidela Castra, jsou pronásledováni, mučeni, a známe svědectví, kdy se v těchto případech s nimi velmi nelidsky zachází. Nemusím ani snad vzpomínat Libyi, také zemi podporovanou levým spektrem naší politické scény, a tam mohu za příklad uvést ono zadržování lékařů a zdravotních sester zčásti z Bulharska, kteří byli odsouzeni k trestu smrti a zachází se s nimi velmi nelidsky. My vždycky na toto budeme poukazovat.

A já tady nepopírám a nemohu popřít, že kdekoli na světě včetně základny Guantánamo dochází k tomu, že jsou porušována práva těch, kteří jsou zadržováni, ale nesouhlasím s tezí, že to je systematické a záměrné činění Spojených států amerických. Naopak, oproti zemím, které jsem tady zmínil - Kubu a Libyi - Spojené státy americké jsou schopny trestat ty, kteří se těchto excesů dopouštějí. Vy tady můžete zesměšňovat míru toho trestu, jestli je přiměřený, nebo není, ale nám to nepřísluší, je to věcí orgánů, které o tom rozhodují, a nepochybně je možné proti rozhodnutí podávat žaloby a opravné prostředky. Ale Spojené státy americké ukázaly ve své schopnosti trestat viníky, že jakmile se objevily tyto excesy, tak ti, kteří byli pachateli, byli voláni k odpovědnosti. To se v zemích, které jsem vedle Spojených států amerických jmenoval, nestalo. Ani na Kubě nebo v Libyi se to nestalo. Mohl bych ještě uvádět Súdán, ale nechci vás unavovat všemi zeměmi, kde dochází k nelidskému zacházení s lidmi.

Spojené státy americké jsou v tomto směru země, která má schopnost sebereflexe a má schopnost vykonat spravedlnost i vůči těm, kteří porušují Ženevské úmluvy a další normy na ochranu proti nelidskému zacházení a mučení. Spojené státy americké jsou zemí, kde existuje nezávislá justice. Spojené státy americké jsou země, která je demokratická v soutěži politických stran, se svobodou slova, se svobodou tisku, se svobodou informací. To znamená, že je tady záruka, že je možné dovolat se spravedlnosti v případech, že k těmto excesům dochází. Já nejsem schopen posoudit jejich míru, ale nesouhlasím s tezí, že jde o záměrné a systematické porušování lidských práv.

To vás samozřejmě asi neuspokojí a označíte tuto odpověď za neuspokojivou a asi budeme v té debatě pokračovat. Samozřejmě jsem si pečlivě přečetl zápis z toho slyšení, které se konalo v Paříži 17. prosince 2004, a jen pro osvěžení chci říci, že jde o zápis z jednání politického orgánu - opakuji, politického orgánu - kterým je Parlamentní shromáždění Rady Evropy. Navíc toto shromáždění a jeho všechny orgány mají toliko poradní charakter. To znamená, že nemají žádnou výkonnou vypovídací schopnost. A teď se omlouvám vám, pane poslanče, i ostatním, že teď nevím přesně z hlavy, kolik je členů Parlamentního shromáždění Rady Evropy, ale odhaduji, že to bude kolem 500 osob. A vy jste řekl, že 83 osoby byly pro, 5 bylo proti a nikdo se nezdržel. To znamená, že i míra angažovanosti celého Parlamentního shromáždění Rady Evropy v této otázce svědčí o tom, že to nebylo tak dominující téma, aby byli přítomni všichni členové Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Takže v tom se neshodneme, protože podle mého názoru vám jde více o útočení na Spojené státy americké, na označování Spojených států amerických za zemi, která páchá zločiny a která se chová v rozporu s mezinárodním právem, abyste oslaboval pevnou transatlantickou vazbu a spojenectví mezi zeměmi Evropské unie a samozřejmě i mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými. Potom totiž nerozumím tezi, jakou lekci má Evropa dát Spojeným státům americkým. Nevím, o jakou lekci jde. Já doufám, že společným úsilím budeme vždycky usilovat, aby všude bylo dodržováno právo, aby všude vládl právní stát, aby se lidé mohli dovolat práva. Ale mohu konstatovat, že podle mého názoru - a říkám, bohužel, bohužel - není země, která by si byla jista, že v jejích věznicích nedochází ojediněle k něčemu, co je v rozporu s právem té či oné země. V každém případě vždy musí být pachatel potrestán, vždy se má nalézt spravedlnost a právo a na tom budeme vždycky trvat.

A konečně mě potom překvapuje to, že jste odpůrcem myšlenky trestní odpovědnosti právnických osob, protože sice jsme dneska ráno diskutovali o otázkách odpovědnosti za financování terorismu, ale právě to, kdyby se rozšířila možnost pro některé mimořádně závažné trestné činy i o odpovědnost právnických osob, byl by to dobrý příspěvek k tomu, abychom mohli vést k odpovědnosti i právnické osoby, pokud by došlo k nejzávažnějším trestným činům, které mohou být spáchány.

Znovu opakuji: Těch, kteří trpí, je mi líto. Každý má právo na spravedlivý proces, každý má právo na lidské zacházení, nikdo nesmí být mučen.Vždycky to budeme prosazovat. O tom, pane poslanče, nepochybujte ani minutu, to tak vždycky bude. A pokud se tak děje, je potřeba spravedlnosti učinit zadost. Jenom s vámi nesouhlasím v té tezi, že jde o politiku Spojených států systematickou a záměrnou. V tom s vámi souhlasit nemohu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní se o slovo přihlásil pan poslanec Karel Vymětal.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP