Neautorizováno !


 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
13. května 2005 v 9.03 hodin

Přítomno: 200 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 44. schůze Poslanecké sněmovny a přeji vám dobré ráno.

Nejdříve vás všechny prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi oznámili číslo náhradní karty, tak jak to již učinila paní poslankyně Soňa Marková, která má náhradní kartu č. 3.

Jinak sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání mě požádali tito poslanci: jsou to čtyři poslanci, kteří odjíždějí odpoledne na konferenci Parlamentního shromáždění OBSE Jiří Karas, Jaroslav Plachý, Marie Rusová a Petr Šulák a z odpoledního jednání se pravděpodobně omlouvá také místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka, který odjíždí na zasedání Rady ministrů hospodářství a financí, tzv. ECOFIN, v Lucembursku.

Dnešním prvním bodem jednání je žádost vlády o vyslovení důvěry a pak bychom se měli ještě věnovat dalším dvěma pevně zařazeným bodům, to jsou body 112 a 58, a také včera přerušeným písemným interpelacím. To je program dnešního dne. Jinak samozřejmě platí to, o čem jsme se dohadovali už začátkem týdne, že jednání Sněmovny bude pokračovat v úterý a ve středu příští týden.

 

A nyní, prosím, k bodu, který máme nyní ráno zařazený jako bod první. Je to bod

 

120.
Žádost vlády o vyslovení důvěry

 

Předseda vlády pan Jiří Paroubek mě dopisem ze dne 5. května 2005 informoval, že vláda jmenovaná prezidentem republiky dne 25. dubna t. r. je připravena předstoupit před Poslaneckou sněmovnu.

Ústava České republiky předepisuje vládě předstoupit do 30 dnů po jejím jmenování před Poslaneckou sněmovnu a požádat ji o vyslovení důvěry. Její programové prohlášení vám bylo rozdáno v úterý 10. května 2005. A prosím nyní předsedu vlády pana Jiřího Paroubka, aby představil jednotlivé členy vlády a uvedl její programové prohlášení.(Hluk v jednací síni.)

Vážení kolegové, prosím, abyste se posadili. (Zvoní.) Ještě jednou prosím o klid.

Slovo má předseda vlády České republiky pan Jiří Paroubek.

 

Předseda vlády České republiky Jiří Paroubek: Dámy a pánové, nejprve k představení jednotlivých členů nové české vlády. Začal bych od místopředsedů. Prvním místopředsedou vlády a ministrem financí je pan Bohuslav Sobotka, dalším místopředsedou vlády a ministrem práce a sociálních věcí je pan Zdeněk Škromach, dalším místopředsedou vlády je pan Martin Jahn, dalším místopředsedou vlády a ministrem spravedlnosti je pan Pavel Němec, dále je to místopředseda vlády a ministr dopravy pan Milan Šimonovský, ministr zahraničních věcí pan Cyril Svoboda, ministr obrany pan Karel Kühnl, ministr průmyslu a obchodu pan Milan Urban, ministr zemědělství pan Petr Zgarba, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy paní Petra Buzková, ministr kultury pan Pavel Dostál, ministr vnitra pan František Bublan, ministryně zdravotnictví paní Milada Emmerová, ministr pro místní rozvoj pan Radko Martínek, ministryně informatiky paní Dana Bérová, ministr bez portfeje a předseda Legislativní rady vlády pan Pavel Zářecký a předpokládám, že dorazí ještě zakrátko ministr životního prostředí pan Libor Ambrozek.

Jinak se všem omlouvám, že jsme nepoužil jejich akademické tituly, ale myslím, že by se mohlo také stát, že bych u některých zapomněl je uvést.

Dámy a pánové, jinak bych chtěl říci, že jste dostali už v úterý programové prohlášení vlády, a nyní bych se věnoval jeho obhajobě.

Dámy a pánové, po dlouhých týdnech naplněných politickou nervozitou a nedůvěrou nabízí nová vláda stabilitu. Stabilitu a čitelnost jak pro naše zahraniční partnery, zahraniční i domácí podnikatele a především pro občany této země.

Ještě bych si, pokud mohu, dovolil malou technickou poznámku - jestli by mně někdo sem dal třeba něco k pití. (Oživení v sále, potlesk.)

Mezinárodní a vnitropolitickou stabilitu nechápeme jako pouhé uklidnění, anebo dokonce stagnaci, nýbrž jako spolehlivé odraziště k vzestupnému vývoji a dobré budoucnosti, v níž Česká republika bude místem pro příjemný život každého občana a v každém koutě země.

Úspěšný ekonomický růst k tomu dává reálné předpoklady. V tomto roce i v roce příštím naše ekonomická strategie počítá s růstem hrubého domácího produktu kolem 4 % při posílení finanční rovnováhy respektující maastrichtská kritéria vstupu do eurozóny. Přitom budeme usilovat o další výrazný příliv zahraničních investic, zvýšení investic do vědy a výzkumu, do domácího podnikání i moderní infrastruktury a do odstraňování regionálních disparit.

Celý tento pozitivní vývoj umožní dále zlepšovat životní podmínky našeho obyvatelstva. Proto ještě během tohoto roku připravíme snížení daní pro nízko- a středněpříjmové vrstvy, což s odpočtem na děti a dalšími daňovými slevami přinese rodinné úspory několik tisíc korun ročně. Přitom počítáme s citelným vzestupem reálných mezd a průměrná měsíční mzda již v průběhu příštího roku přesáhne ještě před pár lety téměř bájnou hranici 20 tisíc Kč. Náš přístup k různým vrstvám obyvatel bude citlivě vyvážený a spravedlivý. Snížíme i daně podnikatelům, budou i nadále trvat pobídky pro zahraniční i domácí soukromé investory, zjednodušíme a zpružníme podmínky pro podnikání - vše v zájmu ekonomického vzestupu země a snižování nezaměstnanosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP