Neautorizováno !


 

(9.10 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Současně však musíme zabezpečovat kulturně-vzdělávací a sociální vymoženosti, jež jsou produktem staletého evropského vývoje a patří k nejlepším tradicím a vysokým morálním hodnotám národa. Proto usilujeme o udržování a pokrokové rozvíjení moderního, vskutku evropského sociálního státu s veřejnými systémy zdravotnictví, penzí i školství, ovšemže s rozumnou úsporností, racionalizací a zefektivňováním. Jde nám o sociální smír s příznivými podmínkami jak pro zaměstnavatele, tak zaměstnance, s tím, že všichni občané v této zemi musí mít zajištěna všechna lidská práva, demokracii, spravedlnost a důstojnost.

Proto s plnou důvěrou v tradiční občanskou vyspělost českého národa chceme rozvinout maximální politické a kulturní úsilí k sociálnímu smíru a porozumění s cílem zajistit příznivou atmosféru pro tvořivou práci a každodenní život. Smír ovšem neznamená smíření s nešvary, které tento život ztrpčují. Znečišťování životního prostředí, kriminalita, prostituce, drogy, alkoholismus, ale i zneužívání a korupční přivlastňování veřejných prostředků - to vše je nutné neústupně potírat a vytlačovat z našeho společenského života. Vláda zde nese velkou odpovědnost a disponuje velkými praktickými prostředky pro řešení těchto palčivých požadavků dne. Ovlivňuje celou veřejnou správu, zdravotnictví, školství, důchodový systém, řídí justici, soudnictví, policii, připravuje zákony, vydává příslušná nařízení, zabezpečuje konkrétní podmínky prosperity, stability a bezpečnosti.

Domnívat se, že stát, když umírá, a vládu že dávno nahradil soukromý sektor, obzvláště pak v ekonomice, to je velkou bláhovostí. Jen ze státního rozpočtu plyne přes 900 miliard Kč ročních výdajů a přes hrdlo veřejných financí každoročně protéká 1,5 bilionu Kč.

Korupce dnes brzdí rozvoj země a rozvrací morálku. Tato vláda vypovídá korupci boj a připraví zcela konkrétní kroky k jejímu nemilosrdnému potírání. Jsme pevnou součástí západoevropské kultury, morálky, ekonomiky, a proto s korupcí musíme jednou provždy zúčtovat, i kdyby ji bránily jakékoli politické síly a lidé třeba na místech nejvyšších. Zato všem čestným lidem, což je drtivá většina občanů této země, musíme ochránit jejich majetek, bezpečnost a klidný spánek.

Bezpečnost a narůstající prosperita naší země jsou spojeny s členstvím v EU. Náš vstup se bezprostředně odrazil v mimořádné expanzi exportu o celou čtvrtinu za rok. Členství v unii a v NATO je zárukou naší ekonomické a veškeré mezinárodní stability. Jsme přesvědčeni, že EU a USA v jejich jednotném mezinárodním úsilí jsou největší pokrokovou silou soudobých dějin a naše zahraniční euroatlantická orientace je základem dobré budoucnosti této naší země.

Budeme také posilovat přátelské vztahy s našimi bezprostředními sousedy, ale také s Ruskou federací, Indií, Čínou a všemi mírumilovnými zeměmi světa. Přitom rizika možných konfliktů a především nutnost boje s terorismem nemůžeme podceňovat. Budujeme profesionální, vysoce zdatnou armádu a každodenně udržujeme a budeme dále posilovat spolehlivý systém prevence i proti nejzáludnějším teroristickým pokusům. Naše povinnost ochraňovat občany proti těmto vlivům je nezastupitelná a pro tuto vládu prvořadá.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, byl bych rád, kdybyste, než bude rozprava, dali premiérovi dostatečně důstojné prostředí pro úvodní vystoupení.

Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Děkuji všem, kdo soustředěně poslouchají.

Ve stabilních mezinárodních a vnitřních podmínkách provázených solidním ekonomickým rozvojem kyne naší zemi skvělá budoucnost. Tato vláda učiní vše pro její zabezpečení. Naše naděje a víra jsou nejen upřímné, ale i naprosto reálné. Proto i na poměrně krátké období třinácti měsíců do voleb do Poslanecké sněmovny si vláda ukládá velmi náročný konkrétní program. Přirozeně se při tom opírá o rozpracovaná opatření, investice a projekty vlády, respektive vlád předcházejících, v nutné vývojové kontinuitě.

 

Jde zejména o tyto úkoly:

Nejprve pokud jde o posílení naší účasti v EU. EU prochází odpovědným obdobím, kdy se ve všech členských zemích hlasuje o přijetí ústavy, ústavní smlouvy pro Evropu. Vláda, vědoma si příznivých postojů našeho obyvatelstva k EU, zajistí všechny podmínky pro celonárodní referendum k ústavní smlouvě, přičemž bude kvalifikovaně a objektivně vysvětlovat náš životní zájem na trvalém a aktivním členství v EU. Jen hlasovat by bylo málo. Proto vláda samotná i prostřednictvím zainteresovaných ministerstev zintenzivní jak dvoustrannou, tak mnohostrannou spolupráci v rámci unie, všech jejích komisí a pracovních skupin se soustředěním na klíčové úkoly podpory vědeckovýzkumné činnosti ve smyslu Lisabonského protokolu, zejména jeho poslední transformace cílené na mocný růstový impuls pro celou ekonomiku unie.

Vláda udrží naplnění čtyř z pěti maastrichtských kritérií a splnění pátého, to je nepřekročení tříprocentního deficitu státního rozpočtu, připraví již v příštím roce tak, aby bylo možné přijetí kursového mechanismu uvolňujícího vstup do měnové unie eura.

Vláda celou sérií procesních, metodologických a exekutivních opatření zabezpečí plynulé a přitom vysoce efektivní čerpání a využití strukturálních fondů a Fondu soudržnosti, jež k urychlení našeho rozvoje v silně narůstajícím finančním rozsahu začala poskytovat EU.

 

Další oblastí je oblast hospodářské politiky. Vláda soustředí rozhodující úsilí k udržení a posílení ekonomického růstu v letošním i v příštím roce na úrovni 4 % hrubého domácího produktu. Za tímto účelem vlastním úsilím, prostřednictvím ministerstev, jakož i organizací CzechInvestu, CzechTrade, CzechTurismu, Svazu zaměstnavatelů, Hospodářské komory, ale i aktivním zapojením krajů, primátorů a starostů měst zabezpečí

pokračování intenzivní kampaně k získání maximálního přírůstku zahraničních investic s ambicí jak v roce 2005, tak 2006;

pokračování růstu exportu z České republiky s cílem ročního přírůstku 10 až 15 %;

pozornou a přívětivou komunikaci se zahraničními firmami v České republice, mimo jiné též pomocí vytvoření systému pravidelného styku a vzájemných konzultací jejich vedení přímo s nejvyššími státními představiteli; řádové zvýšení státních regionálních i firemních výdajů na výzkum a vývoj;

***




Přihlásit/registrovat se do ISP