Neautorizováno !


 

(9.30 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Její významnou prioritou bude spolupráce s kraji, městy a obcemi při přípravě regionálních operačních programů na léta 2007 až 2013. Zabezpečí přípravu státního programu regionálního rozvoje a bude sledovat přípravu tematických programů v regionech.

Vláda považuje za svoji programovou prioritu komplexní rozvoj venkova. Bude usilovat o to, aby ve venkovském prostoru bylo zemědělství schopno plnit nejen funkce produkční, ale také funkce životního prostředí a sociální. Vláda podpoří konkurenceschopnost českých zemědělců uplatňováním systému přímých plateb a programů podporovaných z prostředků Evropské unie a zároveň využíváním národních doplňkových přímých plateb a programů státní pomoci.

Vláda bude pokračovat ve vodohospodářské politice a lesní hospodářství orientovat na trvalý rozvoj jeho produkčních i mimoprodukčních funkcí. Na základě plnění státní politiky životního prostředí schválené do roku 2010 dobuduje vláda systém správy a managementu pro lokality soustavy Natura 2000 a zabezpečí jejich propojení s existující sítí zvláště chráněných území České republiky. Zasadí se tak významným způsobem o posílení ekologické stability naší krajiny. Vláda projedná koncepci neutrální ekologické daňové reformy a předloží návrhy příslušných zákonů. Nepřipustí snížení úrovně ochrany životního prostředí a přírody. Zpřehlední ekologickou legislativu, předloží návrh věcného záměru zákona o životním prostředí.

Za jedenácté. Vláda bude pokračovat v podpoře rozvoje odvětví cestovního ruchu, které se zejména v posledních dvou letech velmi nadějně rozvíjelo. Připraví koncepci státní politiky cestovního ruchu České republiky na roky 2007 až 2013 a zabezpečí zpracování návrhů operačního programu Cestovní ruch a lázeňství na roky 2007 až 2013.

Za dvanácté. V oblasti kultury vláda předloží ke schválení návrh zákona o veřejné podpoře kultury, novelu autorského zákona a bude pokračovat v úsilí minulých vlád zajistit odpovídající postavení české kinematografie. Bude nadále podporovat duální a nezávislý systém rozhlasového a televizního vysílání, dostatečné financování médií veřejné služby a podpoří proces digitalizace. Vláda přispěje k posílení kulturní infrastruktury v regionech otevřením nových památníků a muzeí a přispěje na opravy významných kulturních památek. V rámci reformy státní správy vláda zajistí zvýšení funkčnosti systému státní památkové péče.

Za třinácté. Nelze opomenout podporu rozvoje zájmového vzdělávání a vzdělávání v uměleckých a jazykových školách, jež jsou nedílnou součástí vzdělávacího systému. Vláda se také zaměří na podporu organizací, které rozvíjejí zájmové aktivity pro volný čas dětí a mládeže. Prevenci sociálněpatologických jevů, zejména drogové závislosti, bude vláda účinně řešit spolu s ostatními resortními úřady. V oblasti sportu je třeba se zaměřit na zvýšení dostupnosti široké škály sportovních činností občanům a zejména dětem a zlepšovat podmínky nejen pro sportovce, ale i pro cvičitele, trenéry, sportovně talentovanou mládež a státní sportovní reprezentaci.

Za čtrnácté. Vláda připraví koncepci rodinné politiky. Spoluprací resortů budou vytvořeny podmínky pro sladění rodinného a profesního života všech, zejména mladých rodin.

 

K části Právní stát.

Vláda bude - za prvé - i nadále usilovat o získání důvěry občanů v instituce veřejné moci, především v orgány veřejné správy, policii a justici. Bude pokračovat v důsledném boji s korupcí a kriminalitou, předloží návrh zákona o střetu zájmů.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon. Vážení kolegové, střádejte si své argumenty, pak bude rozprava. Prosím, abyste je použili až pak. Nyní má slovo premiér.

Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Cílem vlády je přispět k větší participaci občanů na správě věcí veřejných. V tomto rámci bude vláda i nadále prosazovat předložený návrh ústavního zákona o referendu.

Za druhé. Vláda bude při předkládání jednotlivých návrhů zákonů dbát o to, aby vytvářela podmínky pro efektivní a kvalitní fungování veřejné správy. Budou pokračovat práce na jednotném informačním systému státní správy, včetně propojení a efektivního využití veřejných databází. Uvedení nového správního řádu do právní praxe i nadále patří k prioritám vlády.

Za třetí. V legislativní činnosti hlavním cílem vlády bude zpřehlednění právního řádu, pečlivé zvažování potřeby novelizace již přijatých zákonů a aktivnější účast České republiky při tvorbě a zjednodušení evropského práva. Vláda vypracuje návrhy nového občanského zákoníku a obchodního zákoníku a také zákoníku práce.

Za čtvrté. Vláda bude pokračovat v reformě vnitřní organizace soudů. Za tímto účelem předloží návrh novely zákona o soudech a soudcích. V návaznosti na již předložený návrh nového trestního zákona bude vypracován návrh nového trestního řádu, který bude obsahovat nové moderní instituty trestního práva procesního a umožní efektivnější postup orgánů činných v trestním řízení.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost. (Dlouhý potlesk koaličních poslanců.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji premiérovi. V tuto chvíli zahajuji rozpravu, do které se mi jako první přihlásil pan poslanec Tlustý, pak zde mám přihlášku pana poslance Kalouska. Vám mohu dát slovo, ale pan poslanec Tlustý má nárok vystoupit přednostně stejně jako vy. (Směrem k poslanci Kováčikovi.) Přihlásil se jako první.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, paní a pánové, po vyslechnutí projevu pana místopředsedy vlády poslanecký klub KSČM skutečně potřebuje doladit své přístupy. Proto v této chvíli žádám o přestávku na poradu klubu KSČM v délce dvaceti minut. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Je 9.37 hodin. Sněmovna bude pokračovat v 10 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 9.37 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP