Neautorizováno !


 

(Jednání pokračovalo v 10.00 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, zvu vás k pokračování našeho přerušeného jednání. Prosím, abyste se všichni vrátili do jednací síně.

Jenom upozorňuji, že jsem otevřel rozpravu, do které jsem obdržel první přihlášky. První přihlášený je pan poslanec Tlustý, pak je to pan poslanec Kalousek, Grebeníček a Jičínský. To jsou v této chvíli přihlášení do rozpravy. Prosím tedy všechny, kdo se jí chtějí účastnit, aby se vrátili do jednací síně, abyste se posadili, a pana poslance Tlustého žádám, aby se ujal slova. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vládo, vážené dámy a pánové. Udělal jsem to, s čím autoři předneseného programového prohlášení evidentně nepočítali: přečetl jsem ho. A konstatuji, že to nemohli napsat ani členové této vlády, ač si o nich myslím, že jsou schopni téměř všeho. Prázdná slova, prázdné věty, prázdné strany, naprosto nedůvěryhodný text. Hesla na dvě pětiletky. Konkrétních věcí jako šafránu. Jediné, čemu se dá úplně věřit, nalezneme na straně 3. Cituji: "Vláda bude jednotlivé kroky svého programu realizovat v časovém rámci vymezeném řádnými volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu v roce 2006." Toho chce vláda určitě dosáhnout, sama pro sebe.

Sama od sebe toho chce poměrně hodně: 14 měsíců, 18 vládních křesel není málo. Občanům České republiky a celé České republice ovšem nenabízí o mnoho více. Dnes se tu v hlasování rozdělíme na ty, kteří dávají přednost svému osobnímu prospěchu, to je čtrnácti poslaneckým platům, před zájmy občanům této země.

ODS nechce čtrnáct měsíců jenom čekat, čekat na příští volby, a proto je připravena spolupracovat a podpořit to málo konkrétního a pozitivního, co se dá ve slibech této vlády nalézt, jsou-li ovšem tyto sliby míněny vážně. Dovolte mi vyjmenovat ty z nich, které považujeme za možné k diskusi, spolupráci a k případné podpoře:

1. Přijetí nového zákona o úpadku, a to zejména proto, že už několik let ODS marně navrhuje a tato vládní koalice není schopna se na něm shodnout, viz protichůdná stanoviska ministrů Jahna a Němce v posledních měsících.

2. Přijetí zákona o střetu zájmů, zejména proto, že ten současný z dílny této vládní koalice paralyzuje činnost místních a městských zastupitelstev.

3. Snížení daní skupinám s nízkými příjmy, pokud se ovšem strany vládní koalice přihlásí ke snížení daní všem podle rovné daně ODS.

4. Provedení analýzy právních předpisů za účelem identifikace administrativní zátěže, která je kladena na podnikatele, a to zejména proto, že považujeme za správné, aby tuto zátěž slavně odhalili ti, kteří ji způsobili.

5. Zjednodušení administrativy pracovníků prostřednictvím zvýšené paušalizace nákladů, a to proto, že živnostníci si po sérii likvidačních kroků sociální demokracie a jejich koaličních partnerů alespoň jednu tuto úlevu zaslouží.

6. Předložení zákona vedoucího ke snížení počtu dozorových orgánů finančního trhu ze čtyř na dva, a to proto, že se o tom mluví již pět let, a když už nelze mít tuto dozorovou organizaci nebo instituci pouze jednu, je nepochybné, že dvě jsou méně než čtyři.

7. Předložení návrhu nového zákoníku práce, který rozšíří smluvní volnost v pracovněprávních vztazích, a to proto, že to byla ODS, která ze všech sil a zcela marně bránila omezení právě smluvní volnosti v pracovněprávních vztazích, tak jak to v této Sněmovně prosadila ČSSD.

8. Předložení nového zákona o nemocenském pojištění, ve kterém bude zaveden strop placení sociálního pojištění pro zaměstnance, a to proto, že je to sice úleva jenom pro bohaté, ale protože ODS má návrh důchodové reformy, která uleví i chudým a průměrným, tak jako začátek to není špatné.

9. Vláda umožní zahájení pravidelného digitálního vysílání. To jsme rovněž připraveni podpořit, protože by byla hloupost, kdyby tomu vláda bránila.

10. Cituji: "Vláda přispěje k otevření Národopisného muzea v Praze, na rozsáhlou opravu Národního divadla a rozsáhlou opravu Státní opery Praha. Vláda se bude podílet na realizaci zahraničního projektu rehabilitace Památníku Jana Amose Komenského." - Protože to podporuje každý.

11. "Vláda ve své legislativní činnosti bude usilovat o zpřehlednění počtu novel již přijatých zákonů na nezbytnou míru." - Jsme připraveni podpořit stažení či zamítnutí všech vládních návrhů, které právě projednáváme či máme projednávat, protože v podstatě všechny zbytečně rozšiřují počet nepotřebných novel. (Potlesk.) Rovněž dodáváme tímto vládě odvahu, aby je přestala této Poslanecké sněmovně předkládat.

Z toho mála konkrétního se dají najít dvě věci, u kterých je jasné, že je ODS nepodpoří. Prvním cílem je - cituji: "Vláda bude pokračovat v reformě veřejné správy za účelem jejího zefektivnění, funkčnosti i racionalizace, zvýšení kvality a transparentnosti." - Nemůžeme to podpořit proto, že dosavadní reforma veřejné správy vedla dosud k pravému opaku. Vedla zejména k růstu počtu úředníků a nákladů na veřejnou správu. Takové pokračování my podporovat nemůžeme.

Druhý konkrétní a pro nás nepřijatelný cíl této vlády zní:"K zefektivnění investic ve veřejném zájmu vláda předloží Poslanecké sněmovně návrh zákona o vyvlastnění." - Protože ODS vyvlastňování za zefektivňování investic nepovažuje.

Rovněž tak nepodpoříme vše ostatní, co naleznete v tomto programovém prohlášení, protože je to buď naprosto nekonkrétní, nebo je to hloupé, anebo je to jak nekonkrétní, tak hloupé. Několik příkladů perel pro pamětníky mi dovolte ocitovat, a to pro ty, kteří nebudou mít sílu přečíst tento neuvěřitelný text.

"Politika vlády bude zaměřena na podporu plného zapojení České republiky do evropského výzkumného prostoru a rozhodovacích procesů v oblasti výzkumu a vývoje. Vláda připraví právní a institucionální změny, tak aby právní řád poskytoval prostředky" - a teď budu citovat pomalu - "k vynucení dodržování zákazu diskriminace."

"Vláda bude podporovat rozvoj a sociální dostupnost širokého spektra forem sportovních činností. Bude nadále vytvářet optimální podmínky pro každodenní systematickou činnost aktivních sportovců, trenérů a cvičitelů."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP