Neautorizováno !


 

(Jednání pokračovalo ve 13.16 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vítám vás na dnešním odpoledním jednání. Budeme pokračovat schválenými body programu.

Čekají nás tři věci, a to bod č. 112, Zpráva o činnosti finančního arbitra za rok 2004, bod č. 58, Střednědobé hodnocení Lisabonské strategie - závěry zasedání Evropské rady, a včera nedoprojednaný bod č. 119, Odpovědi členů vlády na písemné interpelace, a to hlasování k tomuto bodu.

 

Jako první bod dnešního odpoledního jednání bychom zařadili přerušený bod

 

119.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Vypořádali jsme se s odpovědí na interpelaci poslance Ivana Langera. Naším úkolem nyní je hlasovat o návrhu poslance Václava Exnera ohledně jeho interpelace na ministra zahraničních věcí Cyrila Svobodu ve věci odpovědi na interpelaci poslance Miroslava Grebeníčka a diskuse k ní na schůzi Poslanecké sněmovny, sněmovní tisk 963.

Byla uzavřena rozprava, a proto přistoupíme k hlasování. Ale nejdříve vás odhlásím a požádám vás o novou registraci. Počkáme, až nás bude dostatečný počet na hlasování. Žádám další příchozí poslankyně a poslance, aby se zaregistrovali svými hlasovacími kartami.

Předpokládám, že již můžeme začít hlasovat.

Zopakuji návrh na usnesení: Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody na interpelaci Václava Exnera ve věci odpovědi na interpelaci poslance Miroslava Grebeníčka a diskuse k ní na schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 229. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 229 z přítomných 85 poslankyň a poslanců bylo pro 27, proti 41. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že jsme ukončili tento bod.

 

Druhým bodem dnešního odpoledního jednání je bod

 

112.
Zpráva o činnosti finančního arbitra za rok 2004
/sněmovní tisk 926/

 

Vítám finančního arbitra pana Schlossbergera. O jeho přítomnosti na schůzi Poslanecké sněmovny bylo hlasováno dne 12. května 2005.

Předloženou zprávu projednal rozpočtový výbor. Konstatuji, že usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 926/1, a prosím zpravodaje výboru pana poslance Svatomíra Recmana, aby nás o jednání výboru informoval a přednesl návrh na usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Svatomír Recman: Děkuji, pane místopředsedo. Jsem přesvědčen, že po dopoledních emocích a rozhodujícím hlasování o důvěře vládě se teď můžeme v klidu vrátit ke každodenní mravenčí práci v Poslanecké sněmovně.

Dovolte mi tedy, abych jako zpravodaj rozpočtového výboru uvedl Zprávu o činnosti finančního arbitra za rok 2004. Dovolte mi v úvodu několik poznámek pro osvětlení této problematiky, protože takovouto zprávu projednáváme v Poslanecké sněmovně poprvé.

Chci nám všem připomenout, že institut finančního arbitra byl zřízen zákonem č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi, a zákon vstoupil v platnost 1. ledna 2003. A jedním z argumentů, proč vznikl institut finančního arbitra, byla i otázka harmonizace práva České republiky s právem zemí Evropské unie. Chci zde podtrhnout, že finanční arbitr je zvláštním a nezávislým orgánem pro takzvané mimosoudní vyrovnávání sporů, které mohou vzniknout zejména mezi poskytovali služeb platebního styku a jejich klienty.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP