Neautorizováno !


 

(15.50 hodin)

Poslanec Petr Bratský: Nyní protinávrh B část J.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vaše stanovisko? (Doporučující.) Pan náměstek? (Neutrální.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 278, přítomno 169 poslanců, pro hlasovalo 46, proti 45. Návrh nebyl přijat. Můžeme dál.

 

Poslanec Petr Bratský: Protože pan kolega Melčák si svůj doplňující návrh dal k variantě A, která byla schválena i výborem, nyní bychom hlasovali o celku ve znění přijatých pozměňujících návrhů, tedy A a B I.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vaše stanovisko? Pardon, je tady námitka pana poslance Plevy. Je tu opět problém.

 

Poslanec Petr Pleva: Napřed se musí odhlasovat pozměňovací návrh pod písmenem A školského výboru, a pak lze hlasovat o zákonu jako celku.

 

Poslanec Petr Bratský: Budeme hlasovat ještě o variantě A ve znění přijatém školským výborem, to znamená i s tím doplněním o - (Přerušen projevy nesouhlasu. Hlasy: Ne. Žádné doplnění.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jenom o návrhu A budeme hlasovat, jestli tomu dobře rozumím. (Zpravodaj: Varianta A přijatá školským výborem.) Budeme tedy hlasovat o variantě A přijaté výborem. Vaše stanovisko je? (Zpravodaj: Kladné.) Pana náměstka? (Kladné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro A, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 279, přítomno 169 poslanců, pro hlasovalo 151, proti jediný. Tento návrh byl přijat.

 

Tím jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy?

 

Poslanec Petr Bratský: Ano. Nyní bychom hlasovali o zákonu jako o celku ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Takže pokud je souhlas s tím, že všechny pozměňovací návrhy jsou hlasovány, budeme hlasovat o celku.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 812, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 280, přítomno 169 poslanců, pro hlasovalo 137, proti 4. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu náměstkovi i zpravodaji a končím projednávání bodu číslo 102.

 

Dalším bodem programu je bod č. 75. Je to

 

75.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Rámcová úmluva o kontrole tabáku
podepsaná v Ženevě dne 16. června 2003
/sněmovní tisk 920/ - prvé čtení

 

Úvodní slovo by nám měla přednést ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Takže začínáme touto smlouvou. Paní ministryně, máte slovo. (Hluk v sále.)

Prosím o klid. Tady není opět slyšet. (Předsedající zvoní zvoncem.)

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová: Vážený pane předsedo, vážení přítomní, je vám předložen vládní návrh k vyslovení souhlasu s ratifikací Rámcové úmluvy o kontrole tabáku. Rámcová úmluva o kontrole tabáku podepsaná v Ženevě dne 16. června 2003 je mezinárodní dohoda, jejímž cílem je ochraňovat současné i budoucí generace před zhoubnými zdravotními, sociálními a ekonomickými následky užívání tabáku a expozice tabákovému kouři. Tato mnohostranná dohoda vytvoří mezinárodní právní prostředí, včetně základních a doporučených postupů k řešení celosvětové tabákové epidemie. K úmluvě budou připojeny prováděcí protokoly, které budou v praxi konkretizovat její uplatnění.

Tabáková epidemie je globálním břemenem, proto je mezinárodní spolupráce na účinném systému dohledu důležitým nástrojem k řešení této hrozby lidskému zdraví. Ratifikace úmluvy je v souladu s politikou České republiky na poli Světové zdravotnické organizace a Evropské unie a její znění není v rozporu se závazky České republiky vyplývajícími z jiných platných mezinárodních smluv. Úmluva je v souladu s právem Evropského společenství a s politikou Evropské unie v oblasti kontroly tabáku a prevence kouření.

Vzhledem k tomu, že většina požadavků úmluvy již Česká republika plní, finanční dopad ratifikace úmluvy na státní rozpočet nebude významný.

Dovolím si konstatovat, že ratifikace úmluvy zvýší prestiž České republiky na mezinárodním poli a zároveň napomůže v nelehkém boji s alarmující vysokou spotřebou tabákových výrobků v České republice, zejména u dětí a mladistvých.

Na základě uvedeného vás žádám o vyslovení souhlasu s předloženým materiálem. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji za úvodní slovo. Nyní by se měl slova ujmout zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Václav Nájemník. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Nájemník: Dámy a pánové, když jsem měl zpravodajovat tento zákon, tak mě napadla celá řada aspektů, které se váží k tomuto materiálu.

Za prvé: Domnívám se, že to je zákon v každém případě velmi sledovaný Evropskou unií a je včleněn do evropské legislativy, čili to je tlak pro.

Za druhé: Obsahuje celou řadu vysoce ekonomicky odborných pasáží, myslím tím záležitosti daňové a cenové, které je nutno prozkoumat v jejich důsledcích.

Napadla mě také jedna věc - to za třetí. Jestliže - poněvadž všechno souvisí se vším - hovoříme o pomoci rozvojovým zemím, jako je např. Zimbabwe, Malawi, Kuba a další země, je potřeba si uvědomit, že tyto země a v podstatě jejich prosperita jsou do značné míry závislé na tabáku. Vím, že v tomto zákoně tyto věci jsou řešeny, ale já tomu úplně nevěřím. Mnohokrát se už stalo v případě různých velkých evropských zemí, že byly cenovou a celní politikou velice ovlivněny hrubé domácí produkty některých zemí. Myslím si, že o tom bychom si také měli popovídat na výborech.

Za čtvrté: Jsou tu ještě některé zákony, které se váží k tomuto materiálu, jako je třeba v současné době přerušený zákon o ochraně před - já nevím, jak se konkrétně jmenuje, ale všichni dobře víme, že se jedná o tzv. tabákový zákon. Další zákon, který se k tomu váže, je zákon o regulaci reklamy, který je také v některých případech dost kontroverzní a nemá jenom samé příznivce. Je tam ještě celá řada okolností, jako je třeba prodej takzvaných kusovek atd.

Já si myslím, že ratifikovat tuto rámcovou úmluvu bychom měli až po důkladném projednání. Budu navrhovat, aby tento materiál byl projednán jednak v rozpočtovém výboru, jednak ve výboru zdravotnickém. Navrhuji ještě také výbor zahraniční. Děkuji vám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP