Neautorizováno !


 

(15.40 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. To byl pozměňovací návrh přednesený v rámci rozpravy. Ještě pan poslanec Pleva se přihlásil do rozpravy.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vím, že se v této Sněmovně rozmohla praxe, kdy se k úplně jiným zákonům přilepují novely zcela jiného zákona. Někdy je tato praxe zdůvodňována tím, že hrozí nenahraditelné škody a že legislativní proces, který by měl vést k oné kýžené změně, je někde daleko a v nedohlednu. Není to ovšem případ tohoto pozměňovacího návrhu, který předkládá pan kolega Melčák. Novela zákona o rozhlasových a televizních poplatcích je v Poslanecké sněmovně, je po prvním čtení a teď ji projednává, právě dnes večer, podvýbor pro mediální legislativu, příští týden ji bude projednávat výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Domnívám se, že to je to místo, kde by měl být tento pozměňovací návrh předložen, aby se o něm mohlo šířeji diskutovat. Takto izolovaně, aniž bychom se podívali na celou logiku konstrukce rozhlasových a televizních poplatků, vkládat jeden pozměňovací návrh - já osobně to nepovažuji za rozumné.

Proto bych požádal pana kolegu Melčáka, aby navrhl stažení tohoto návrhu, který předložil, a aby tento návrh předložil případně dnes večer na podvýboru nebo v našem výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Pokud tak neučiní, prosím vás, abyste teď nehlasovali pro tento pozměňovací návrh s tím, že opravdu je potřeba, abychom věcně diskutovali o celé této problematice, a ne teď hlasovali bez znalosti věci o jednom izolovaném pozměňovacím návrhu ke zcela jinému zákonu, než je ten, o kterém jako o celku hlasujeme.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Melčák nebude reagovat na tuto výzvu. Takže se ptám, kdo sál se ještě hlásí do rozpravy ve třetím čtení. Ale pokud se nikdo nehlásí… Přece jenom ještě bude reagovat pan poslanec Melčák.

 

Poslanec Miloš Melčák: Dovolte mi, abych velmi krátce reagoval na slova veleváženého kolegy Plevy. Já jsem skutečně měl tento pozměňovací návrh připraven do zákona, který zmínil, ale vzhledem k tomu, že tento zákon, který byl v tuto chvíli zmíněn, postupuje Sněmovnou až příliš pomalu, dovolil jsem si vzhledem k tomu, že se jedná především o školy a každé další odkládání znamená náklady, které ty školy musejí nést, požádat ctěnou Sněmovnu, aby v tomto případě udělala výjimku a vložila do zákona novelu zákona o rozhlasových a televizních poplatcích. Nechávám na Sněmovně, jak rozhodne.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě jednou se ptám, zda někdo chce využít té příležitosti vystoupit v rozpravě. Ale když vidím, že se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Zeptám se navrhovatele pana náměstka Blažka, jestli využije možnosti vystoupit se závěrečným slovem. Prosím, máte slovo.

 

Náměstek primátora hl. m. Prahy Rudolf Blažek: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, jen velice krátce bych reagoval na ty dva pozměňovací návrhy. Chtěl bych požádat o podporu našeho původního návrhu, který se týká dání zmocnění pro obce k tomu, aby mohly reagovat na pouliční a pochůzkovou reklamu. K těm dvěma pozměňovacím návrhům obecně bych chtěl říci, že zaujímám řekněme neutrální stanovisko, neboť věcně absolutně s naším návrhem nesouvisí, ale na druhou stranu bych požádal váženou Poslaneckou sněmovnu o podporu našeho původního návrhu, protože nám jde skutečně o to, s tou situací pohnout a mít nástroj k řešení problémů, které nás tíží.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. A teď prosím zpravodaje, který může buď pronést závěrečné slovo anebo sdělit postup.

 

Poslanec Petr Bratský: K námitce kolegy Plevy bych chtěl jenom říci, že samozřejmě není vyčísleno zatím, o kolik by se jednalo peněz. Určitě by prospělo věci, kdyby třeba ve výborech tyto věci zazněly. Nicméně jen pro vaši představu bych chtěl říci, že pokud by se jednalo o školy, školky a další školská zařízení v hlavním městě Praze, tak pokud by každé toto zařízení mělo jenom jednu televizi, tak je to úspora zhruba 1 mil. Kč ročně. Samozřejmě víme, že např. v mateřských školách je běžně 5 až 8 televizí, v každém oddělení, apod. Takže se jedná o nějaké poměrně značné úspory pro naše města a kraje, které jsou zřizovateli těchto zařízení. Samozřejmě na druhé straně ale budeme projednávat za chvíli zvyšování poplatku za televizi a rozhlas a je tady připraven samostatný zákon.

Myslím si, že skutečně rozhodnete vy svým hlasováním, zda chcete, aby to bylo přilepeno, anebo zda to posuneme do výboru, jak navrhoval kolega Pleva.

Jinak potom, až bude čas, navrhl bych proces hlasování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já mám dojem, že ten čas skoro v této chvíli už uplynul. Máme před sebou pozměňovací návrhy a já bych vás požádal, abyste nám řekl, jak budeme postupovat.

 

Poslanec Petr Bratský: Pane předsedo, dovolím si navrhnout tento postup. Protože oba protinávrhy jsou vlastně každý jiný a nemají s původním návrhem hlavního města Prahy nic společného, tak navrhuji, abychom hlasovali o protinávrhu C jako celku. Pak o protinávrhu B, který by byl rozdělen na 1 a zde ještě, pokud nebude námitka, můžeme hlasovat I a J body zvlášť. Pokud bude námitka, hlasovali bychom o každém zvlášť. Pokud by jeden z nich prošel, je už nehlasovatelný bod 2 tohoto návrhu kolegy Melčáka, a k bodu 3 se vyjádřil on sám, tak je vlastně potom v souběhu s A, s výborem. Pokud by neprošel ani B, ani C, některá z těch součástí B, budeme hlasovat ještě o původním návrhu hlavního města Prahy A.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme návrh procedury. Hlásí se pan poslanec Talíř. Prosím, můžete k proceduře.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, já se chci jen ujistit, že jsme rozuměli návrhu pana zpravodaje, že v návrhu B1 budeme hlasovat zvlášť o bodě I a o bodě J. Jestli to tak neřekl, tak požaduji, aby se tak hlasovalo.

 

Poslanec Petr Bratský: Ano, já jsem řekl, že jestliže bude vznesena námitka, budeme hlasovat o každém zvlášť. Vnímám vystoupení pana kolegy Talíře jako námitku, čili budeme hlasovat i o I i o J zvlášť.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže i o I i o J budeme hlasovat zvlášť. Je tento postup nyní jasný? Není žádná námitka proti návrhu, který tady přednesl pan poslanec Bratský? Pokud není, doufám, že je to přehledné a že můžeme začít hlasování.

Já už jsem na vaše kolegy zazvonil, takže můžeme začít hlasovat. Poprosím vás, abyste vždy řekl, o čem hlasujeme a já se zeptám na vaše stanovisko.

 

Poslanec Petr Bratský: Jako první hlasujeme o doplňujícím návrhu podle varianty C jako o celku. C jako celek. Doporučuji. (Předkladatel má neutrální stanovisko.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro C, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 276. Přítomno 168 poslanců, pro hlasovalo 39, proti 63. Návrh nebyl přijat. Prosím další.

 

Poslanec Petr Bratský: Nyní budeme hlasovat o protinávrhu B varianta jedna, bod I - to jsou školy. Stanovisko neutrální. (Předkladatel rovněž neutrální.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 277, přítomno 170 poslanců, pro hlasovalo 106, proti 9, takže tento návrh byl přijat. Prosím dál.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP