Neautorizováno !


 

(9.10 hodin)
(pokračuje Václavek)

Druhá poznámka se týká pozměňovacího návrhu uvedeného pod písmenem b) § 11 odst. 1. Na konci věty vypustit slovo "součin", to se tam dostalo nedopatřením.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Václavkovi. Kdo dál se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Nikdo, takže rozpravu končím.

Dámy a pánové, nevím, zdali jste sledovali pozorně návrhy, které se tvářily být legislativně technickými, já o tom mám určité pochybnosti, ale rozhodne Sněmovna.

Prosím o klid. (Reakce na dění v sále, poslanci tvoří hloučky a diskutují.) Chce některý z předsedů klubů přestávku na jednání poslaneckého klubu? (Nikdo se nehlásí.) Pokud ne, prosím, aby se všichni, kteří mají vyhrazeno místo ve svých lavicích, posadili a nerušili nás ostatní, kteří chceme hlasování podrobit návrhy, které zazněly ve druhém čtení, případně ve čtení třetím.

Takže po ukončené rozpravě přikročíme k závěrečným slovům. Chce-li pan poslanec Vidím vystoupit, má k tomu příležitost.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Dámy a pánové, po téměř deseti měsících Poslanecká sněmovna bude rozhodovat o návrhu na vydání zákona o zvláštním příspěvku některým účastníkům odboje za osvobození. Ten návrh zde skutečně leží od srpna loňského roku. Já jsem velmi rád, že se dostal do chvíle, kdy ve třetím čtení budeme o něm rozhodovat.

Myslím si, že návrh, který přednesl pan kolega Václavek ve čtení druhém, tedy ten komplexní pozměňující návrh, poněkud rozšířil původní záměr zákona, který hovořil pouze o zvláštním příspěvku, a to o ocenění účastníků národního odboje, a pokud by tento návrh byl přijatelný pro většinu v této Sněmovně, pak by to bylo dobře. Myslím si, že je čas, abychom se pokusili alespoň trošku, alespoň částečně ocenit zásluhy lidí, kteří se zasadili o vznik samostatného Československa, kteří bojovali proti nacistické, ale stejně tak proti komunistické diktatuře. Takže já bych moc žádal Sněmovnu o to, aby souhlasila s pozměňovacím návrhem kolegy Václavka, a pak se stane celý tento záměr realizovatelný.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji poslanci Vidímovi. Nyní se táži, zda chce vystoupit zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost pan poslanec Vokáč. Pokud ne, tak dám slovo panu poslanci Václavkovi, který nás provede hlasováním ve třetím čtení.

Takže pan poslanec Václavek je žádán k mikrofonu.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, navrhuji následující proceduru. K tisku, který máte před sebou, 740/4, navrhuji nejdříve hlasování o pozměňovacím návrhu uvedeném pod písmenem E. Pokud projde, budou nehlasovatelné návrhy uvedené pod písmenem A, C a D a bude se hlasovat zvlášť o pozměňovacím návrhu uvedeném pod písmenem B. Nakonec by se hlasovalo o legislativně technických změnách. Pokud nebude přijat pozměňovací návrh pod písmenem E, bude následovat hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích, tak jak je máte ve svém tisku uvedeny, to znamená o A, B, C a D, a nakonec zase o legislativně technických změnách.

To je moje představa o hlasování, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, protože přece jenom budeme postupovat jinak než podle pořadí, jak pozměňovací návrhy zazněly, rozhodneme o návrhu pana poslance Václavka hlasováním.

Ale hlásí se pan poslanec Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já mám návrh k proceduře - jestli by se preambule pozměňovacího návrhu pod písmenem E nehlasovala zvlášť. Domnívám se, že ji můžeme mít jako doprovodné usnesení, ale že do zákona nepatří takového věci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji poslanci Doležalovi. Názor pana zpravodaje?

 

Poslanec Jiří Václavek: V tom případě to znamená, že bychom měli zřejmě nejdříve hlasovat o této preambuli. Nemám ovšem protinávrh k této preambuli. Ledaže by tam preambule nebyla.

Vážený pane předsedající, žádám vás, abyste nechal hlasovat o tom, jestli preambule u pozměňovacího návrhu pod písmenem E má zůstat tak, jak je, nebo má být vypuštěna. S tím, že napřed bychom měli schválit proceduru.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže já to zrekapituluji. Váš návrh zní - nejprve hlasovat o pozměňovacím návrhu o preambuli. Pak o E, to vylučuje hlasování o A, C a D, takže potom o B a závěrečné hlasování.

Pan poslanec Němec Oldřich má náhradní kartu č. 1, tak jak si zaslouží.

 

Budeme hlasovat o proceduře. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 293. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 167 poslanců, 158 pro, jediný proti. Proceduru jsme schválili.

 

Pane zpravodaji, o čem budeme hlasovat nyní?

 

Poslanec Jiří Václavek: Nyní bychom hlasovali o návrhu pana kolegy Doležala, abychom vypustili preambuli uvedenou v pozměňovacím návrhu pod písmenem E.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Doležal navrhoval, aby se to stalo v případě přijetí zákona doprovodným usnesením. Tak jsem tomu rozuměl já.

 

Poslanec Jiří Václavek: V tom případě hlasujeme o pozměňovacím návrhu E.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ještě jednou. O pozměňovacím návrhu E bez preambule. O té budeme hlasovat v případě přijetí zákona jako o doprovodném usnesení. Je s tím souhlas? (Nejsou námitky.) Dobře. Oba protagonisté doporučují.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 294. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 168 poslanců, 166 pro, nikdo proti, takže návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu B. (Zpravodaj potvrzuje.) Stanoviska? (Zpravodaj: Doporučuji. Předkladatel: Nedoporučuji.)

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslo 295. Kdo je pro návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 168 poslanců, 117 pro, 41 proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jiří Václavek: Nyní by mělo být hlasování o navržených legislativně technických změnách přednesených panem kolegou Turkem a Václavkem.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pokud uznáme, že změna příslušného soudu je legislativně technická úprava - pokud proti tomu nikdo nic nenamítá, tak já o tom dám hlasovat. (Námitky nejsou.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 296. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 169 poslanců, 157 bylo pro, 2 proti, takže tento návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP