Neautorizováno !


 

(16.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Netroufám si říci, že něco je protiústavní, dokud o tom nerozhodne orgán, který je k tomu povolán. Já jenom jednám podle vlastního vědomí a svědomí a říkám, že takovou úpravu si vynutil sám život, vynutili si ji právě ti zaměstnavatelé, kteří nejsou ochotni respektovat ty minimální požadavky zákonných norem České republiky.

Děkuji vám. (Potlesk KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. S faktickou poznámkou paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Dovolte mi prosím jen dvě krátké poznámky. Tento návrh zákona jde proti samotné podstatě kolektivního vyjednávání, kdy zaměstnanci jednoho konkrétního podniku či oboru činnosti samozřejmě získávají sami pro sebe co nejlepší podmínky pro výkon své pracovní činnosti, načež tyto dojednané podmínky zavazují i někoho úplně jiného, kdo pracuje za jiných podmínek a v úplně jiném městě a v úplně jiném podniku. Já myslím, že to je absurdita zcela zřejmá.

A nerovnost jakéhokoliv smluvního vztahu, pane kolego, tu já prostě nemohu uznat z podstaty, protože připustit myšlenku, že někteří účastníci smluvního vztahu jsou si vzájemně nerovní, tuto myšlenku já odmítám. Z této myšlenky také vycházím samozřejmě při vyjadřování názorů a předkládání jednotlivých návrhů zákonů. Možná že toto platilo v bývalém režimu, kdy zaměstnanci byli velmi svázáni a měli velmi malý prostor pro to, aby mohli upravit pracovní smlouvu, kterou uzavírají. Dnes již tomu tak prosím není. A že právě klub KSČM se hlásí k omezování vlastnického práva a svobody podnikání, to mě prosím nepřekvapuje.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Přihlásil se o slovo místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí pan Zdeněk Škromach.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já myslím, že bychom měli rozhodnout hlasováním. Tento zákon už byl prodiskutován v obou komorách Parlamentu několikráte a myslím si, že další argumenty už snad není možné vznášet, byť musím říci, že argumenty paní poslankyně mě docela udivují, protože samozřejmě záměrem i vlády je, abychom v rámci nových pracovněprávních předpisů přenesli právě rozhodování do oblasti smluvní volnosti, a já bych očekával od strany, která hovoří právě o smluvní volnosti, že takovéto kroky bude podporovat, a k tomu samozřejmě patří i kolektivní vyjednávání.

Věřím tomu, že i paní poslankyně je seznámena s právními řády v jiných evropských zemích, kde právě ta smluvní volnost a liberalizace pracovněprávních vztahů je založena na závaznosti vyšších kolektivních smluv, které v podstatě upravují pracovněprávní podmínky pro celé resorty bez ohledu na to, zda zaměstnanci či zaměstnavatelé jsou organizováni v odborových či zaměstnavatelských svazech.

Chtěl bych také zdůraznit, že vyšší kolektivní smlouvy nejsou schvalovány odborovými orgány, ale jsou dohadovány mezi sociálními partnery, čili svazy zaměstnavatelů a svazy zaměstnanců, čili nikoliv jednotlivých podniků. A je samozřejmě právem, nikoliv povinností každého zaměstnavatele účastnit se těchto vyjednávání na té straně sociálního partnera, kam patří, to znamená ať už odborů nebo zaměstnavatelů. Samozřejmě čím horší je tento způsob vyjednávání na úrovni mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, tím větší jsou tlaky na svazování těchto podmínek a určování jednotlivých konkrétních věcí právě v zákoně.

My bychom chtěli, aby nový zákoník práce právě umožnil větší možnost v oblasti kolektivního vyjednávání, a tady samozřejmě mnohé věci, které u nás jsou stanoveny v zákoníku práce, tak jsou v těchto zemích - a paní poslankyně určitě s tím je seznámena, protože je uznávána jako expertka v oblasti právní a předpokládám, že i pracovní právo, o kterém tady hovoří, do této oblasti patří, tak ví, že mnohé věci, které jsou v evropských zemích dohadovány právě ve vyšších kolektivních smlouvách, tak mají prakticky působnost zákona a jsou stejně tak vymáhatelné, a to i u těch zaměstnavatelů, kteří se přímo tohoto vyjednávání neúčastní.

Já myslím, že v tuto chvíli bychom měli o této věci rozhodnout a v případě, že někteří poslanci mají pocit, že to není v souladu s ústavním právem, mají možnost využít tento postup. Jsem přesvědčen, že tento návrh, tak jak je předložen, je naprosto v souladu s rozhodnutím Ústavního soudu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo místopředseda Poslanecké sněmovny pan Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, vážená paní předsedající. Dovolím si vaším prostřednictvím odpovědět paní kolegyni Dundáčkové jednoduše. Nebudu reagovat na její trochu hloupé a nemístné invektivy. Jenom bych jí doporučil, kdyby si dostudovala teorii pracovního práva alespoň podle německých teoretiků. Bylo by to pro ni jako pro právničku velmi vhodné. (Potlesk KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní se o slovo přihlásila paní poslankyně Alena Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já bych jenom chtěla reagovat na pana místopředsedu Filipa, který tvrdil, že vyšší kolektivní smlouvy a jejich rozšiřování si vyžádal sám život. Nikoliv, není tomu tak - vydupaly si je odbory, které se snaží získávat čím dál větší moc na úkor zaměstnanců! To jsou prosím výhody pro odborářské bossy. Ztrácí se autorita pracovního práva, protože zákony už jsou takové, že se nedá vyrábět a přitom dodržovat naše pracovní právo. Je to výsledek toho, že odbory neustále prosazují výhody pro odborářské bossy a tyto výhody pro odborářské bossy se obracejí proti zaměstnancům, proti malým firmám. Vyšší kolektivní smlouvu dohadují nejvyšší odborové centrály s největšími podniky tak, aby to bylo nevýhodné pro malé firmy, aby mohly ničit konkurenci.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Paní poslankyně Alena Páralová byla zatím poslední, která byla do rozpravy přihlášená, a já se ptám, zda se někdo další hlásí, a pokud tomu tak není, tak rozpravu končím.

Článek 50 odst. 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí, jinak platí, že zákon nebyl přijat.

Už je nastaven potřebný počet hlasů a za malou chvilku budeme hlasovat o následujícím návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu, kterým se mění zákon číslo 2/1991 Sb., o kolektivním vyjednávání, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 721/5."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 45 z přítomných 182 poslanců pro návrh hlasovalo 99, proti 69. Návrh nebyl přijat.

 

Vidím, že bude docházet ke kontrole výsledků hlasování, takže ještě předtím, než učiním závěr, chvilku počkáme. (Probíhá kontrola hlasování.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP