Neautorizováno !


 

(17.00 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Ptám se zástupců jednotlivých klubů, zda bude někdo dávat námitku. Je tomu tak. Pan poslanec Karel Kratochvíle.

 

Poslanec Karel Kratochvíle: Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové, vážené kolegyně, já se velice omlouvám, ale při přihlášení do hlasovacího zařízení mi to nějak nešlo, a tudíž nejsem uveden na sjetině. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Karel Kratochvíle zpochybnil hlasování. Mně nezbývá než nechat o jeho námitce hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Kratochvíleho, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Pan poslanec Tlustý dostane slovo až dokončíme toto hlasování. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 46 z přítomných 184 poslanců pro návrh hlasovalo 103, proti 37. Námitka byla přijata.

 

Omlouvám se, ale neviděla jsem předtím přihlášenou ruku předsedy poslaneckého klubu ODS. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, já chci protestovat proti tomuto postupu, byť vím, že to nemá žádný význam. Ale myslím, že v záznamech této Sněmovny musí být zapsáno, že nedocházelo k žádné registraci, a tudíž argument, který uváděl pan poslanec je nepravdivý.

Vy jste se nemusel zaregistrovávat, protože jsme byli zaregistrováni z předchozího jednání. Já bych prosil, aby to bylo zaprotokolováno. Tady je možné všechno, ale je potřeba, aby tento konkrétní případ byl znám. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Hlásí se předseda poslaneckého klubu sociální demokracie pan Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Já se domnívám za prvé, že Sněmovna svým hlasováním rozhodla tak, jak rozhodla, a za druhé si myslím, že je naprosto nezpochybnitelné, že kolega Kratochvíle seděl vedle pana ministra Zgarby v době hlasování a zřejmě se mu nesepnulo to zařízení, čili jeho zpochybnění bylo správné.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, protože námitka byla hlasováním v Poslanecké sněmovně přijata, přikročíme k novému hlasování o návrhu usnesení, tak jak jsem jej předtím přečetla.

Viděla jsem žádost o odhlášení, takže já vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Prosím o klid. Prosím všechny, aby se usadili do svých poslaneckých lavic.

 

Budeme znovu hlasovat o závěrečném usnesení.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto usnesením, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Ticho! Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 47 z přítomných 180 pro návrh hlasovalo 104, proti 66. Návrh byl přijat. Konstatuji, že usnesení bylo přijato a zákon bude vyhlášen.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

Slovo má předseda poslaneckého klubu ODS pan Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vy jste vyhlásila, že tento zákon byl schválen a bude vyhlášen. Dovolte mi dodat, že podfukem, protože prokazatelně se tohoto hlasování zúčastnili lidé, kteří nebyli přítomni při předchozím hlasování. Opět pro záznam. Jenom pro metody, které tady používáte, a dokonce účastníkem tohoto zvláštního postupu je samotný předseda Sněmovny.

Dneska ráno jsme tady slyšeli přísahu. Na co tedy přísaháte, když si z nás děláte legraci a z veřejnosti rovněž! (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má místopředseda Poslanecké sněmovny pan Vojtěch Filip a se stejným přednostním právem předseda poslaneckého klubu sociální demokracie. Pánové se domluví. Nejdříve pan místopředseda.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, členové vlády, paní a pánové, já kvituji prohlášení pana kolegy Tlustého. Já jsem se s takovým postupem setkal několikrát a vaším prostřednictvím, paní předsedající, bych to chtěl panu Tlustému připomenout.

Když jste vy prosazovali jako Občanská demokratická strana neústavním způsobem novelu obchodního zákoníku a protlačovali jste ji na základě toho, jak jste tady postupovali po vlastně 14 dnech, respektive třech týdnech po přesunu ze Senátu, tak vám to bylo dobré, tento postup. Tak jste zpochybňovali hlasování nejméně pětkrát. Cítil jsem se ve svém životě nejtrapněji, když jsem před Ústavním soudem obhajoval ono zpochybňování hlasování. A mám na to svědky, že téměř nikdy - nemohu říci, že jsem to nikdy neudělal, ale od toho jednání u Ústavního soudu už snad s výjimkou jednou, dvakrát jsem nehlasoval pro zpochybnění hlasování, protože tomu prostě nevěřím. Jsem schopen zvednout ruku, když je tam rozdíl jednoho dvou hlasů pro to zpochybnění hlasování. Jinak to nedělám.

Prosím, nedělejte z toho politickou komedii, protože vám se to zrovna nehodí. Když vám se to zrovna hodilo, vy jste postupovali mnohem hůř.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní má slovo předseda poslaneckého klubu sociální demokracie pan Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Mám za to, že je dobře, když se v této Sněmovně tu a tam káže o morálce - ale o morálce by měli kázat ti, kteří o ní skutečně kázat mohou.

Myslím si, že pan kolega Kratochvíle tady prokazatelně byl, a myslím si, že nikdo z poslanců sociální demokracie nehlasoval za svého kolegu tak, jako jsme toho byli svědky v podání poslanců ODS. Myslím si, že si všichni svá jména pamatují. (Potlesk poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní má slovo předseda Poslanecké sněmovny pan Lubomír Zaorálek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se chci jenom ohradit proti tomu, že by šlo o nějaký podvod. Já jsem také jako poslanec chtěl projevit svou vůli. Mám tam návštěvu z americké ambasády, ve dveřích jsem potkal britského ministra obrany a nemohl jsem ho prostě porazit ve dveřích a ani mu nepodat ruku. Díky tomu jsem nedostal šanci projevit svou vůli v tom svém prvním hlasování.

Já to tady nezpochybňuji, ale pouze když jsem přišel a chtěl jsem, tak jsem to prostě udělal. Ale já odmítám to, že bych něco podvedl nebo bych se podílel na nějakých podvodech. Já bych pokládal za korektnější, kdyby tady platily poměry, ve kterých by prostě takovýmto způsobem se nerozhodovalo a respektovalo se třeba to, že já jsem neměl možnost hlasovat, a dohodlo se to nějak. Nejde to, ale rozhodně to z mé strany není podvod. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Doufám, že můžeme od tohoto bodu teď už s konečnou platností odstoupit.

 

Kolegyně a kolegové, dalším bodem, který budeme podle schváleného pořadu jednání projednávat je bod

 

4.
Zákon o inspekci práce /sněmovní tisk 685/6/ - vrácený prezidentem republiky

 

Stanovisko prezidenta republiky s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk č. 685/7.

Nejdříve se táži zástupce navrhovatele místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí pana Zdeňka Škromacha, zda se chce vyjádřit ke stanovisku prezidenta republiky. Je tomu tak. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, chtěl bych se krátce vyjádřit k tomuto stanovisku, protože myslím, že si to zaslouží.

Stanovisko pana prezidenta republiky ze dne 19. května 2005, kterým byl vrácen Poslanecké sněmovně k novému projednání návrh zákona o inspekci práce a návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o inspekci práce, pokládám za vnitřně rozporné. Nové povinnosti zaměstnavatelů návrh zákona o inspekci práce neukládá, protože tyto povinnosti už dlouhou dobu existují a obsahuje je především zákoník práce a právní předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Znovu zdůrazňuji: tento zákon zaměstnavatelům neukládá žádné nové povinnosti, které by už předtím neexistovaly. Protože zákoník práce, přestože je svou podstatou právním předpisem soukromého práva, obsahuje také řadu veřejnoprávních povinností a tyto veřejnoprávní povinnosti představují veřejný zájem, jde proto rovněž o veřejnou instituci.

Směrnice Evropských společenství, na které se odkazuje, nesehrávají v právní úpravě inspekce práce rozhodující úlohu. Jedná se o záležitosti týkající se zejména transparentnosti sběru informací v informačním systému.

Značný počet skutkových podstat přestupků a správních deliktů v návrhu zákona o inspekci práce je důsledkem toho, že ve všech zákonech, které obsahují správní trestání, se postupně přechází od obecné, neadresné skutkové podstaty, která dávala možnost postihu, v daném případě především zaměstnavatele za porušení jakékoliv právní povinnosti, v částce od jedné koruny až do nejvyšší možné částky, kterou zákon stanovil, ke konkrétním skutkovým podstatám přestupků a správních deliktů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP