Neautorizováno !


 

(18.30 hodin)
(pokračuje M. Beneš)

V tuto chvíli se připravuje, aby Fond soudržnosti část objemu finančních prostředků přesouval do rozvoje venkova, a můj návrh na usnesení je, že Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby posílení finančních zdrojů na rozvoj venkova prosazovala na úkor rozvoje Evropského zemědělského fondu, a nikoliv na úkor Fondu soudržnosti. Přeloženo do normálního jazyka by to znamenalo, že venkov bude financován plošněji s menším zvýhodněním francouzského venkova, protože stávající model rozdělování evropských peněz na zemědělství velmi silně akcentuje právě francouzské zemědělce. A nemyslím si, že by Česká republika v tomto úsilí zůstala sama.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Miroslav Beneš nebyl posledním přihlášeným. Hlásí se ještě pan poslanec Doležal.

Já, kolegyně a kolegové, vás chci seznámit s postupem, který zamýšlím na zbytek dnešního večera. Po skončení tohoto bodu hodlám ještě zahájit bod, který jsme si zařadili při schvalování programu, kterým je Informace vlády o stanoviscích k otázkám projednávaným na nejbližším jednání Evropské rady v Bruselu. K tomu chci jenom podotknout, že jednací hodiny jsou do 21 hodin a že se nejedná o zákon, tudíž tento postup je běžný. Děkuji.

Prosím pana poslance Doležala, aby se ujal slova.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, vážená vládo, já jsem tady slyšel mnoho krásných slov o tom, jak se připravuje rozpočet na léta 2007 až 2013. Od zpravodaje rozpočtového výboru chyběla jedna velká informace. Rozpočtový výbor, který projednával tento negociační balíček, projednával bohužel verzi č. 2. Přestože pan náměstek, který přišel na projednávání, nám řekl, že už existuje balíček č. 4. Nechť přislíbil, že nám ho doručí, zatím nám ho nedoručil.

Co je zajímavé, rozpočtovému výboru byly předloženy tabulky, ovšem ty tabulky byly prázdné, protože zatím nejsou známa čísla. To znamená, že se zde bavíme o tom, co bychom chtěli, jak bychom chtěli, ovšem my neznáme vůbec příjmy. To znamená, nevíme, v jakých penězích se pohybujeme, jaká čísla budou konečná.

Nechci rozporovat, co tady vláda navrhuje, že bude prosazovat v Bruselu, ale já chci od vlády slyšet, kde je ta hranice toho kompromisu, kdy využije své veto a nebude dál ustupovat, protože je hezké odjíždět s krásnými předsevzetími a pak se vrátí a řekne nám "ono to nešlo". Já bych chtěl slyšet, kde je ta hranice a kdy vláda využije svá práva nebo kam až neustoupí. Toto tady nezaznělo a nezní.

Co je další má otázka, na kterou bych chtěl slyšet odpověď. Slyšel jsem, že Evropský parlament, a mám ty informace, projednával rozpočet na tato léta, a co je zajímavé, tento rozpočet počítá s přijetím evropské ústavní smlouvy. To znamená, že vytváří instituce vyplývající z této smlouvy. To já se domnívám, že trošku předbíháme vývoj. Opět, já bych chtěl slyšet jak se k tomuto bude stavět česká vláda, protože si myslím, že to jsou zatím peníze, které jsou volné. Ty by se daly použít určitě na něco jiného. Rád bych slyšel odpověď jak s těmito penězi, nebo jak s tímto naloží česká vláda, která bude v Bruselu vyjednávat.

Proto se domnívám, že jako úvod jsme tady slyšeli krásná hesla, možná dobré předpoklady a přání, které chceme vyjednat, ale já bych chtěl slyšet, co bude vyjednáno. To znamená, až se vláda nebo zástupci vlády vrátí z Bruselu, aby nám oznámili, jaký je výsledek a co se jim podařilo vyjednat, a když nepodařilo, tak proč ne.

Prosím, pojďme se dohodnout na tom. Skoro bych navrhoval - pojďme tento bod teď přerušit a vrátit se k němu příští týden, kdy budou známy výsledky jednání, a pojďme se bavit o tom dále, než si tady vzít krásná předsevzetí a nevyjednat vůbec nic. Bylo to zatím naším pravidlem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pane poslanče, chci si upřesnit, zda to, co jste řekl naposledy, bylo míněno jako skutečný návrh, o kterém chcete, abychom hlasovali, a poté, v případě, že je tomu tak, tak bych chtěla se zeptat, zda chcete, aby se hlasovalo před ukončením obecné rozpravy, či po ukončení obecné rozpravy.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Rád bych, aby se o tom hlasovalo, a byl bych rád, aby to bylo po ukončení obecné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda někdo další hlásí do rozpravy. Pan poslanec Svatomír Recman.

 

Poslanec Svatomír Recman: Děkuji. Já budu velice stručný. Jenom chci říci, že beru ujištění ministra zahraničních věcí pana Svobody velice vážně, když hovořil o tom, že všech pět priorit s tou jednou výjimkou, která se týká limitu pro příjmy pro Českou republiky, které by se měly blížit 4 procentům HDP, že to budou prosazovat. Pokud to skutečně tak je, a já věřím, že tomu tak bude, tak nemám důvod nepodpořit usnesení rozpočtového výboru.

Jsem přesvědčen o tom, že by se mělo stát pravidlem, když reprezentace České republiky pojede na jednání Evropské rady, že by měli v předstihu několika dnů, a nikoliv v předstihu jenom několika hodin informovat Poslaneckou sněmovnu o problematice, která se tam bude projednávat, a o základních přístupech České republiky. Rád bych znal názor od místopředsedy vlády Sobotky nebo pana premiéra, který tady je, nebo ministra zahraničních věcí, že takovýto přístup k Poslanecké sněmovně bude pravidlem. Měl by se stát součástí komunikace mezi vládou a Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky.

Pak jsem přesvědčen o tom, že je možné naplnit i druhou část usnesení rozpočtového výboru, které hovoří o tom, že Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby informovala o výsledcích jednání české delegace v Evropské radě ve dnech 16. až 17. června.

Myslím si, že to je první vlaštovka, a chtěl bych slyšet z úst představitelů české vlády, jestli skutečně to berou vážně, že by pravidelně před jednáním Evropské rady poskytli Poslanecké sněmovně takovouto informaci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do všeobecné rozpravy. Pokud tomu tak není, všeobecnou rozpravu končím.

V rozpravě padl návrh pana poslance Vladimíra Doležala, abychom přerušili projednávání tohoto bodu po skončení všeobecné rozpravy a vrátili se k němu až po návratu vlády z jednání. Pokusím se přivolat všechny naše kolegy, kteří chtějí o tomto návrhu na přerušení tohoto bodu hlasovat.

 

Budeme hlasovat o přerušení tohoto bodu po skončení všeobecné rozpravy.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 51 z přítomných 150 92 hlasovalo pro, proti 2. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme přerušili projednávání tohoto bodu a vrátíme se k němu až po návratu našich představitelů z jednání Evropské rady.

 

Kolegyně a kolegové, nyní se dostáváme k bodu, který jsme si zařadili při schvalování našeho programu a kterým je

 

2.
Informace vlády o stanoviscích k otázkám projednávaným
na nejbližším jednání Evropské rady v Bruselu

 

Prosím předsedu vlády pana Jiřího Paroubka, aby se ujal slova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP