Neautorizováno !


 

(16.20 hodin)
(pokračuje Tomíček)

Část B. V § 20 odst. 5 písm. b) zní: Jméno, popřípadě jména, příjmení, název, popřípadě obchodní firma, místo podnikání (sídlo) a telefonní číslo osoby, která je odpovědná za uvedení přípravku v daném obalu na trh, a to buď výrobce, nebo dovozce, v případě, že se jedná o přípravek přepravený na území České republiky z jiné členské země ES, postačí uvedení údajů podle věty prvé o osobě s trvalým pobytem nebo sídlem na území jiné členské země ES, která je odpovědná za uvedení přípravku na trh nebo do oběhu v rámci celého ES.

Dalším návrhem navrhuji bod 40 ve vládním návrhu upravit následujícím způsobem:

V § 20 se doplňuje odstavec 11, který zní: Distributor, s výjimkou prvního distributora, který uvádí do oběhu látky nebo přípravky klasifikované a označené podle tohoto zákona, je povinen je uvádět do oběhu s původním označením nebo novým označením v souladu s tímto zákonem. Nově označovat látky nebo přípravky může tento distributor pouze v případě, že dané látky nebo přípravky uvádí do oběhu nově zabalené podle § 19 odstavec 7. V případě jiného označení je každý distributor, včetně prvního distributora, povinen na obalu uvést údaje o své osobě obdobně podle odstavce 4 písmeno b) a 5 písmeno b).

Dále co se týká výkonu Celní správy. Tady navrhuji znění bodu 45 nahradit tímto zněním:

V § 23 odstavec 3 větě druhé se slova "nebo vývozu" zrušují.

Za další: Znění bodu 58 nahradit tímto zněním:

V § 36 písmeno a) se ve větě první slova "propuštěných přes státní hranice" nahrazují slovy "vyvezených z území České republiky a dovezených na území České republiky", a ve větě druhé se spojka "a" nahrazuje čárkou a za slovo "inspekce" se vkládají slova "a krajského úřadu" a slovo "digitálního" se nahrazuje slovem "dálkového" a doplňují se slova "prostřednictvím Generálního ředitelství cel".

Znění bodu 59 nahradit tímto zněním:

V § 36 písmeno b) se slovo "zajistí" nahrazuje slovem "nepropustí" a slova "a neprodleně informuje inspekci" a věta druhá se zrušuje.

V bodě 65 v ustanovení 39a odstavec 4 vypustit slova "místně a území" a za slova "celní úřad" vložit poznámku pod čarou číslo 34a, která zní:

34a Příloha č. 2 a 3 zákona č. 185/2004 Sb., o Celní správě České republiky, ve znění pozdějších předpisů.

Co se týká bezpečnostních listů, v bodě 47 vládního návrhu odstavec 8 by zněl:

Osoby podle odstavce 1 a 2, které uvádějí na trh nebo do oběhu nebezpečné látky nebo přípravky klasifikované podle § 2 odstavec 5 písmeno a) až n), jsou povinny zaslat bezpečnostní list v elektronické podobě do 30 dnů ode dne, kdy látku nebo přípravek uvedly na trh poprvé, rovněž ministerstvu zdravotnictví.

Za bod 56 vložit nový bod, který zní:

V § 35 odstavec 1 písmeno a) se slova "§ 23 odstavec 7" nahrazují slovy "§ 23 odstavec 8".

Ostatní body by se pak přečíslovaly.

V bodu 54 se slova "e) zajišťuje sběr informací podle § 23 odstavec 7" nahrazují slovy "e) zajišťuje sběr bezpečnostních listů podle § 23 odstavec 8".

V předposledním bodě 63 se v § 38a odstavec 2 písmeno p) a v § 38a odstavec 5 písmeno g) slova "§ 23 odstavec 7" nahrazují slovy "§ 23 odstavec 8".

Můj poslední návrh je, že za bod 66 vládního návrhu se vkládá nový článek II, který zní: Článek II Přechodná ustanovení

Řízení zahájená a nedokončená do dne nabytí účinnosti tohoto zákona se dokončí podle dosavadních právních předpisů.

Dosavadní článek II se označuje jako článek III.

To by bylo úplně všechno, a jak jste sami pozorně sledovali, skutečně se jedná většinou o technické připomínky k tomuto předloženému návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Jsme v podrobné rozpravě. Ptám se na vaše přihlášky z místa, písemnou nemám žádnou. Pan kolega Jaroslav Lobkowicz. (Jmenovaný hovoří s poslancem Tomíčkem.) Prosím, máte slovo, pane kolego.

 

Poslanec Jaroslav Lobkowicz: Vážená paní předsedající, vážení kolegové, dovoluji si podat pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu kolegy Tomíčka, a to: Ve všech bodech, kde vyžaduje udání distributora, jeho adresy a telefonního čísla, bych si přál, aby telefonní číslo nebylo uvedeno.

Důvod: V posledních deseti letech se u nás měnilo několikrát telefonní číslo. Dnes v době mobilů, když člověk změní operátora, dostane nové telefonní číslo. Dokud nemáme nějaký zákon, že telefonní číslo zůstává člověku stejné až do smrti, je nerozumné na obalech udávat telefonní číslo. Též u distributorů, kteří mají stálý pobyt v cizině, se může stát, třeba v Německu jsou ještě čísla z padesátých let, že některý stát svá telefonní čísla tak jako u nás zreformuje a dá všude stejně dlouhá čísla. Já jsem to poznal sám na sobě, protože za posledních deset let se u nás číslo měnilo asi třikrát. I mobilní telefonní čísla se často mění. Čili vynechat veškerá telefonní čísla. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane kolego, za tento návrh. Prosím o další přihlášku do podrobné rozpravy. Nevidím takovou, podrobnou rozpravu končím.

Nebyly předneseny žádné návrhy, o nichž by bylo možné teď hlasovat, přesto se zeptám na případná závěrečná slova pana ministra, pana zpravodaje. Není zájem. Končím druhé čtení tohoto návrhu zákona, bodu číslo 15 sněmovního tisku 886 ve druhém čtení.

 

Zahajuji další bod, je jím bod číslo

 

16.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití
nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 722/ - druhé čtení

 

Mám tady poznámku, že pan ministr Urban je omluven, měl by za navrhovatele, tedy za vládu, tento návrh zákona uvést. Já zde mám pouze poznámku o tom, že je omluven, nikoliv poznámku na téma, kdo by jej mohl z vlády zastoupit. Jediný člen vlády, kterého vidím, je pan ministr Ambrozek a ten nevypadá, že by… (Poznámky z pléna.) Jste spolupředkladatel.

Prosím, slovo má pan ministr Ambrozek. (Do sálu vchází místopředseda vlády Sobotka, ministr Ambrozek opouští řečnický pult.)

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené poslankyně, vážení poslanci, pan ministr Urban mě požádal, abych v jeho zastoupení uvedl tento návrh zákona.

Chtěl bych říci, že souhrnně smyslem předloženého vládního návrhu je zpřesnit text horního zákona v souladu se změnami v názvech a kompetencích ústředních orgánů státní správy. Dále do návrhu změny horního zákona bylo promítnuto legislativní řešení ke splnění jednoho z důležitých úkolů surovinové politiky, to je navrhnout nový systém plateb úhrad z dobývacích prostorů.

Chtěl bych poděkovat jménem pana ministra Urbana oběma zpravodajům výboru, kteří 24. května zorganizovali neformální setkání poslanců se zástupci státní správy, odborné veřejnosti a vytvořili tak prostor k fundované a hluboké diskusi o jednotlivých pozměňujících návrzích. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP