Neautorizováno !


 

(Jednání pokračovalo v 10.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych zahájila další bod, abychom tak mohli pokračovat v dnešním programu. Bodem, který zahajuji, je bod číslo 12, je to

 

12.
Vládní návrh zákona o doplňkovém dozoru nad bankami, spořitelními
a úvěrními družstvy, institucemi elektronických peněz, pojišťovnami
a obchodníky s cennými papíry ve finančních konglomerátech
a o změně souvisejících zákonů (zákon o finančních konglomerátech)
/sněmovní tisk 835/ - druhé čtení

 

Návrh zákona jsme projednávali ve druhém čtení na 42. schůzi, kdy jsme po obecné rozpravě návrh vrátili rozpočtovému výboru k novému projednání. Rozpočtový výbor návrh zákona znovu projednal a jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 835/1 až 3.

Zeptám se nejprve pana místopředsedy vlády a ministra financí Bohuslava Sobotky, zda chce vystoupit. Nechce.

Prosím tedy o slovo zpravodaje rozpočtového výboru pana kolegu Martina Kocourka. Slovo má pan poslanec Martin Kocourek coby zpravodaj rozpočtového výboru.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych jako zpravodaj vás seznámil s projednáváním tohoto tisku, neboli zkráceně vládního návrhu zákona o finančních konglomerátech, na rozpočtovém výboru.

Jednání rozpočtového výboru na toto téma proběhlo dne 8. června 2005. Rozpočtový výbor přijal na své 45. schůzi usnesení číslo 597, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s vládním návrhem zákona o doplňkovém dozoru nad bankami, spořitelními a úvěrními družstvy, institucemi elektronických peněz, pojišťovnami a obchodníky s cennými papíry ve finančních konglomerátech a o změně souvisejících zákonů vyslovila souhlas, ovšem s připomínkami, které jsou přílohou tohoto usnesení. A zde dovolte, abych toto usnesení okomentoval trošku šířeji, protože tento vládní návrh zákona je projednáván ve Sněmovně v podstatě již od počátku tohoto roku.

Nejdříve bych chtěl říci, že se nacházíme v opakovaném druhém čtení. Sněmovna projednávala ve druhém čtení tento vládní návrh zákona již v březnu tohoto roku a vrátila jej rozpočtovému výboru k novému projednání. Rozpočtový výbor, jak jsem zmínil, tento tisk projednal, přijal usnesení, které jsem zde přečetl, a chtěl bych k tomuto usnesení pouze podotknout, že toto usnesení vychází z předchozího usnesení rozpočtového výboru číslo 520 z 9. března 2005.

Zároveň bych chtěl říci, že finální text, který schválil rozpočtový výbor a který máme v tisku 835/3, obsahuje jednak znovu projednaný zákon o finančních konglomerátech, dále rozpočtový výbor doporučil včlenit do tohoto vládního návrhu zákona takzvanou euronovelu zákona o konkursu a vyrovnání, což je mimochodem náš dosud nesplněný závazek vůči legislativě Evropské unie. A třetí podstatnou částí schváleného usnesení rozpočtového výboru je také začleněná novela zákona o dani z přidané hodnoty, která je víceméně ale technického charakteru, nikoliv věcného, a která reaguje na některé současné nedostatky a nepřesnosti, které se objevily v praxi při fungování zákona o dani z přidané hodnoty.

Jinak tento vládní návrh zákona se nakonec podstatněji rozšířil, než původně vláda zamýšlela. Byl navrhován jako zákon, který měl sedm části, nyní těch částí má třicet dva, takže obsahuje ještě některé další dílčí novely některých jiných zákonů, jako je třeba zákon o rozpočtových pravidlech nebo zákon o finanční kontrole atd. Vše je uvedeno v onom zmíněném tisku 835/3.

Tolik tedy na úvod k charakteristice projednávání a složitosti této problematiky. Myslím, že další návrhy a názory by měly padnout v rozpravě k tomuto bodu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otvírám obecnou rozpravu. Mám do obecné rozpravy jednu písemnou přihlášku, a to pana kolegy Jana Mládka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážená paní předsedající, vážený pane místopředsedo vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych avizoval pozměňovací návrh, který se bude týkat daně z přidané hodnoty. Tento zákon je v projednávaném zákoně taktéž otevřen.

Rád bych podal pozměňovací návrh, který umožní osvobození od DPH pro jazykové školy. Formálním důvodem je snaha o rovnost hospodářské soutěže, sladění s šestou směrnicí Evropské unie. Ale já si myslím, že tento důvod není tím nejdůležitějším. Nejdůležitějším je podpořit tímto krokem výuku cizích jazyků, především jazyka anglického, v této zemi, protože jde o konkurenceschopnost české ekonomiky, která bez znalosti jazyků nebude. Je to podmínka nutná, nikoliv postačující. Samozřejmě tento pozměňovací návrh bude působit jednak jako jistá úleva pro ty, kteří se učí cizí jazyky, ale též jako signál, že je zájem na výuce cizích jazyků.

Děkuji. Pozměňovací návrh podám v podrobné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, děkuji vám. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Do ní mám tři přihlášky, nejprve od pana kolegy Evžena Snítilého, poté pan kolega Mládek a Vlastimil Ostrý. Prosím pana poslance Evžena Snítilého.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych předložil pozměňující návrh k usnesení rozpočtového výboru číslo 597, tisku číslo 835, bodu 73, změna zákona o dani z přidané hodnoty.

Tento pozměňující návrh zní: Vkládají se nové body, které zní:

Za prvé. V § 111 se bod 17 zrušuje.

Za druhé. V příloze číslo dvě věta čtvrtá zní: Ubytovací služby zařazené v SKP 55.

Dovolte mi krátké zdůvodnění. Důvodem předložení tohoto návrhu jsou především obavy z dopadu zařazení ubytovacích služeb do základní sazby DPH na další rozvoj cestovního ruchu v České republice v konkurenci s ostatními evropskými destinacemi. Do dnešního dne je tato problematika řešena v rámci zákona o dani z přidané hodnoty za pomoci přechodných ustanovení, která však tyto služby drží ve snížené pětiprocentní sazbě pouze do konce tohoto roku. Od 1. 1. 2006 budou tedy, pokud nebude přijat tento pozměňující návrh, tyto služby zdaněny již základní sazbou DPH ve výši 19 %.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím pana poslance Jana Mládka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP