Neautorizováno !


 

(10.40 hodin)

Poslanec Jan Mládek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, můj pozměňovací návrh se týká § 57 zákona č. 235/2004 Sb., o DPH, který se otevírá v rámci tohoto zákona. Nechtěl bych to tady předčítat, pozměňovací návrhy byly podány na lavice všech poslanců.

Chtěl bych jen dodat, že tento návrh má jednoznačnou podporu Ministerstva školství, a pevně doufám, že získá i podporu Ministerstva financí, protože se jedná zhruba o 80 milionů ušlých daňových příjmů, což si myslím, že vzhledem k činnosti, které se to týká, by mohlo mít multiplikativní účinek pro tuto zemi, mohli bychom získat daleko více.

Chtěl bych vás proto požádat o podporu tohoto pozměňovacího návrhu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Další přihlášku mám od pana kolegy Ostrého.

 

Poslanec Vlastimil Ostrý: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych i já přednesl drobný pozměňovací návrh k tisku 835 vládní návrh zákona o doplňkovém dozoru nad bankami, spořitelními a úvěrními družstvy, institucemi elektronických peněz, pojišťovnami a obchodníky s cennými papíry ve finančních konglomerátech a o změně souvisejících zákonů (zákon o finančních konglomerátech). Přestože se jedná o téměř totožný návrh, který zde přednesl pan kolega Snítilý, načtu ho přesto, kdyby tam došlo k nějakým nejasnostem.

Mění se zákon o DPH v části čtvrté, za část třetí se vkládá nová čtvrtá, která zní: "Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění zákona č. 635/2004 Sb., zákona č. 669/2004 Sb. a zákona č. 124/2005 Sb., se mění takto:

1. V § 111 se bod 17 zrušuje.

2. V příloze č. 2 čtvrtá odrážka zní: - ubytovací služby zařazené v SKP 55.

Dosavadní část čtvrtá se označí jako část pátá."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Prosím nyní pana poslance Vladimíra Doležala.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, dovolte, abych vás upozornil na svůj předložený pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 835/3 neboli k usnesení rozpočtového výboru, který se týká bodu 52. Poprosil bych vás, abyste mu věnovali patřičnou pozornost.

Chtěl bych jen upravit jednu část, a to všude za slovo "Komise" doplnit slova "pro cenné papíry".

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Další přihlášku mám od pana poslance Martina Římana. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Říman: Dámy a pánové, dovolte i mně, abych vás upozornil na pozměňovací návrhy ke sněmovnímu tisku 835/3, které jsem si dovolil rozdat v písemné podobě.

Chtěl bych pouze učinit jednu malou opravu v bodu 3 návrhu, kde místo "§ 183i" je správné "§183l".

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Nyní prosím pana kolegu Jiřího Václavka. Po něm bude mluvit paní kolegyně Horníková, pak pan poslanec Tomáš Vrbík a pan kolega Koudelka.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, mám následující pozměňovací návrhy.

Alternativní návrh k části sedmnácté, Změna zákona o rezervách pro zjištění základu daně z příjmu, nahrazující body 1 až 3 v § 56 sněmovního tisku 835/3.

1. V § 5odst. 6 zní: "(6) Pokud banka" - s odkazem na poznámku č. 4 - "nikdy netvořila opravnou položku podle odst. 2 písm. a) k pohledávce z úvěru vymezené v odst. 3, může vytvořit opravnou položku až do výše 100 % neuhrazené rozvahové hodnoty pohledávky bez příslušenství, a to za splnění těchto podmínek:

a) rozvahová hodnota pohledávky bez příslušenství v okamžiku jejího vzniku nepřesahuje částku 30 000 Kč,

b) od konce sjednané lhůty splatnosti pohledávky uplynulo nejméně 12 měsíců, a

c) ke dni tvorby opravné položky nepřesahuje u banky "- s odkazem na poznámku č. 4 - "celková hodnota pohledávek bez příslušenství, vzniklých vůči témuž dlužníkovi, z úvěrů částku 30 000 Kč.

O pohledávce, k níž byla vytvořena opravná položka podle tohoto ustanovení, je banka" - s odkazem na poznámku č. 4 - "povinna vést samostatnou evidenci".

Další pozměňovací návrhy, které se týkají spíše formální záležitosti:

2. V § 5 odst. 1 úvodní části ustanovení se dvojtečka za slovem "období" zrušuje.

3. V § 5 odst. 2 úvodní části textu se dvojtečka za slovem "období" zrušuje.

4. V § 5 odst. 7 se slovo "zákona" - s odkazem na poznámku č. 16 - "nahrazuje slovy zákona upravujícího správu daní" - s odkazem na poznámku č. 16.

Díky za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, a prosím paní poslankyni Zdenu Horníkovou. Po ní bude mluvit pan poslanec Tomáš Vrbík.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážená paní předsedající, dovolte mi přednést pozměňovací návrh k ustanovení § 37 odst. 1 obchodního zákoníku.

Navrhuji vložit na konec § 37 odst. 1 novou větu: "U činností, které podle zvláštního předpisu mohou vykonávat pouze fyzické osoby, se tato činnost zapíše jako předmět podnikání obchodní společnosti nebo družstva, jen jestliže žadatel prokáže, že tato činnost bude vykonávána pomocí osob, které jsou k tomu oprávněny podle těchto předpisů."

Dovolte krátké zdůvodnění. Zrušením § 30 odst. 2 obchodního zákoníku uvedeným zákonem č. 216/2005 Sb. a pouze částečným převedením tohoto ustanovení do textu nového § 37 odst. 1 dochází k situaci, kdy do dikce tohoto nového ustanovení nebyly převzaty činnosti vykonávané podle zvláštních předpisů pouze fyzickými osobami, a tyto činnosti by tak po 1. 7. 2005 nemohly být zapisovány jako předmět podnikání obchodních společností a družstev. Tímto ustanovením by tak byly omezeny společnosti a družstva, u kterých nebyl podán návrh na zápis takového předmětu podnikání do 30. 6. 2005, v důsledku čehož by došlo k nerovnému postavení mezi jednotlivými obchodními společnostmi a k omezení konkurence.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Prosím pana kolegu Tomáše Vrbíka a po něm bude mluvit pan poslanec Koudelka.

 

Poslanec Tomáš Vrbík: Dámy a pánové, chci pouze vyjádřit potěšení nad širokým konsensem, který zde zazněl v oblasti zachování ubytovacích služeb v pětiprocentní sazbě DPH. Z toho důvodu už nebudu potřetí načítat tentýž pozměňovací návrh, pouze mu chci vyjádřit svou podporu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám a prosím pana kolegu Zdeňka Koudelku a poté pana poslance Ladislava Skopala.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená Sněmovno, navrhuji tento pozměňovací návrh ke komplexnímu pozměňovacího návrhu rozpočtového výboru.

A) Návětí a bod 1 a 3 § 50 zní: 50. Zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád), ve znění zákona č. 6/2002 Sb., zákona č. 279/2003 Sb., zákona č. 360/2003 Sb., zákona č. 53/2004 Sb., zákona č. 284/2004 Sb., zákona č. 499/2004 Sb. a zákona č. 501/2004 Sb. se mění takto:

1. V § 9 odstavci 2 se za slova "správního soudu," vkládají slova "asistenta Veřejného ochránce práv,".

Dosavadní novelizační text § 50 se označuje jako bod 2.

3. V § 77 písmenu b) se za písmeno "o" vkládají slova "právních úkonech, prohlášeních a o".

B) V § 58 se dosavadní bod 1 označuje jako bod 2 a dosavadní bod 2 jako bod 1 a změní se jejich pořadí a doplňují se body 3 až 5, které zní:

3.V § 92 odst. 1 a § 97 odst. 3 se vždy za slovy "jejich hostů" vkládají slova "včetně účasti na vinařských výstavách a soutěžích",

4. V § 92 odst. 2 se vkládají na konec věty: "To neplatí, je-li daň k přiznání 0 Kč a jde o osobu, která vyrábí tiché víno nepřesahující 2 000 litrů za kalendářní rok a zároveň podala za poslední období prohlášení o produkci podle zákona o vinohradnictví a vinařství. Generální ředitelství cel a celní ředitelství jsou oprávněny od Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského na žádost získávat o takových osobách údaje z hlášení o produkci a z hlášení o zásobách potřebné pro správu spotřební daně."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP