Neautorizováno !


(10.50 hodin)
(pokračuje Koudelka)

5. V § 98a se dosavadní text označuje jako odstavec 1 a doplňuje se odstavec 2, který zní: "Je-li daň k přiznání 0 Kč, povinnost podat daňové přiznání nemá osoba, která podala za poslední období prohlášení o produkci podle zákona o vinohradnictví a vinařství. Generální ředitelství cel a celní ředitelství jsou oprávněna od Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského na žádost získávat o takových osobách údaje z hlášení o produkci a z hlášení o zásobách potřebné pro správu spotřební daně. Obdobně to platí i pro povinnost podat daňové přiznání podle § 94."

Krátké odůvodnění. Předmětný návrh změny spotřební daně směřuje k tomu, aby byla snížena administrativní zátěž vinařů, především malých vinařů, a to z toho pohledu, kdy musejí vyplňovat daňové přiznání i v případě výroby tichého vína, kde je sazba 0 Kč, a v takovém případě v podstatě zdvojují údaje, které již odevzdávají jednak celním orgánům a jednak Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému. Z tohoto důvodu navrhuji podávání pouze jednoho prohlášení za podmínky, že daň je nulová, a tedy nedojde k žádnému vlivu na státní rozpočet.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím nyní pana kolegu Ladislava Skopala, po něm bude mluvit Miloslav Vlček.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající. Dovolte, abych i já dal jeden pozměňovací návrh k tisku 835. Jedná se o toto:

Za část 31 se vkládá část 32, která zní: Změna zákona o cenách. V § 2 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, odstavec 3 zní: "Prodávající nesmí zneužívat svého hospodářského postavení k tomu, aby získal nepřiměřený hospodářský prospěch prodejem za sjednanou cenu zahrnující neoprávněné náklady nebo nepřiměřený zisk, nebo k tomu, aby narušoval tržní prostředí uplatňováním podnákladových prodejních cen. Kupující nesmí zneužívat svého hospodářského postavení k tomu, aby získal nepřiměřený hospodářský prospěch nákupem za sjednanou cenu výrazně nedosahující oprávněných nákladů." Další části se přečíslují.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Prosím pana kolegu Miloslava Vlčka.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych i já přednesl pozměňovací návrhy k tisku 835/3.

Část 17. Pozměňovací návrhy v § 56 části sedmé, změna zákona o rezervách pro zajištění základu daně z příjmů.

1. V § 3 odst. 3 větě druhé se za slova "prokazatelnou evidenci pohledávek" vkládají slova "maximálně však ve výši stanovené touto prokazatelnou evidencí".

2. V § 3 odst. 3 větě čtvrté se za slova "evidenci těchto rezerv" vkládají slova "a to maximálně ve výši stanovené touto prokazatelnou evidencí".

Část 18. - Zase mluvím k tisku 835/3. - Změna zákona o spotřebních daních. V článku II zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, se odstavec 4 upravuje takto: Za slovo "nakoupila" se vkládají nová slova "nebo vyrobila" a za slova "odst. 3 písmeno" se vkládá text: za slova "za cenu obsahující daň" se vkládají slova "nebo při jejich spotřebě pro výrobu tepla odvedla daň" a za slova "11 980 korun za 1000 litrů" se vkládají slova nebo "9950 Kč za 1000 litrů". Za slovo "nakoupené" se vkládají slova "či vyrobené".

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. A zatím posledním přihlášeným do podrobné rozpravy je pan kolega Jaromír Schling.

 

Poslanec Jaromír Schling: Paní předsedající, dámy a pánové, přednesu drobný pozměňovací návrh k usnesení rozpočtového výboru, kde v části 13 se novelizuje zákon o dani spotřební.

Pozměňovací návrh zní: § 49 odst. 10 zákona o dani spotřební zní takto: "(10) Od daně jsou osvobozeny minerální oleje uvedené v § 45 odst. 1 písm. b), používané jako pohonná hmota pro plavby po vodách na daňovém území České republiky. Toto ustanovení se netýká minerálních olejů používaných pro soukromá rekreační plavidla."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. A ještě zde mám přihlášku od zpravodaje pana poslance Martina Kocourka do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Já bych se z tohoto místa v rámci pozměňovacích návrhů k tomuto vládnímu návrhu zákona přihlásil ke svému textu, který byl všem rozdán do lavic. Text je označen jako Martin Kocourek PN-835/S2B a jsou to pozměňovací návrhy k tisku 835 části páté, což je změna zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

Stručně pouze k charakteristice těchto pozměňovacích návrhů bych chtěl říci, že se týkají čtyř okruhů technických problémů, které vznikly kolem zákona o podnikání na kapitálovém trhu. První část pozměňovacích návrhů řeší oprávnění provozovatelů vypořádacího systému vést samostatnou evidenci a evidenci navazující na samostatnou evidenci. Ve druhém pozměňovacím návrhu řeším oprávnění Komise pro cenné papíry udělit povolení k činnosti centrálního depozitáře s možným určením podmínek, na které je toto povolení vázáno. Ve třetí části pozměňovacího návrhu se snažím upravit postavení emitentů zaknihovaných cenných papírů vedených v evidenci Střediska pro cenné papíry ke dni, kdy tuto evidenci převezme centrální depozitář. A konečně ve čtvrté části pozměňovacích návrhů se snažím zrušit možnost rušení burzovních obchodů z pravomoci ředitele Burzy cenných papírů.

Tolik tedy mé pozměňovací návrhy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Zeptám se na případnou přihlášku do podrobné rozpravy. Pan poslanec Recman se hlásí o slovo.

 

Poslanec Svatomír Recman: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já mám pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 835/3 část devátá, která se týká obchodního zákoníku, to znamená zákona č. 513/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Je to bod 52.

Text mého pozměňovacího návrhu: § 183i, 183j, 183k, 183l, 183m, 183n se ruší.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Ještě se ptám na případnou přihlášku do podrobné rozpravy. Není, končím podrobnou rozpravu.

Nepadly žádné návrhy, o nichž by bylo možné nyní hlasovat. Přesto se zeptám na případná závěrečná slova pana ministra a pana zpravodaje. Není potřeba v tuto chvíli vystoupit.

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji a končím druhé čtení tohoto návrhu sněmovního tisku 835, bodu číslo 12.

Předávám řízení panu místopředsedovi Filipovi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat třetím pevně zařazeným bodem našeho programu 45. schůze Poslanecké sněmovny. Tímto bodem je

 

22.
Návrh poslanců Jaromíra Talíře, Taťány Fischerové,
Evy Novákové, Anny Čurdové, Ladislava Skopala a Hany Šedivé
na vydání zákona o rozhlasových a televizních poplatcích
/sněmovní tisk 756/ - druhé čtení

 

Návrh uvede za navrhovatele podle jejich dohody pan poslanec Jaromír Talíř. Ještě než se ujme slova, žádám, aby u stolku zpravodajů zaujal své místo zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu poslanec Zbyněk Novotný.

Pana kolegu Talíře ještě stále nevidím. Vzhledem k tomu, že je předseda klubu, nemohu ani požádat předsedu klubu KDU-ČSL, aby ho sehnal. Prosím ale přesto jeho kolegy…

Paní kolegyně Fischerová to uvede, děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP