Neautorizováno !


 

(11.30 hodin)

Poslanec Zbyněk Novotný: Děkuji. Já pouze technicky. Vážení kolegové, co jste podávali pozměňovací návrhy, tak prosím o jejich písemnou formu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Konstatuji, že nepadl ve druhém čtení žádný návrh, který by byl hlasovatelný nyní, ani návrh, který by znamenal hlasování na začátku třetích čtení. Končím bod číslo 22. Děkuji předkladatelům, děkuji zpravodaji a budeme pokračovat.

 

Čtvrtým pevně zařazeným bodem dnešního dopoledního jednání je bod číslo

 

23.
Návrh poslanců Ladislava Skopala a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 252/1994 Sb., o rozhlasových
a televizních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 737/ - druhé čtení

 

Návrh uvede za navrhovatele pan poslanec Ladislav Skopal a jsem rád, že pan kolega Zbyněk Novotný zůstal u stolku zpravodajů, protože je zpravodajem i pro tento tisk. Konstatuji, že usnesení výboru a komise vám byla rozdána jako sněmovní tisky 737/2 až 737/4. Předložený návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a stálé komisi pro sdělovací prostředky. To snad na úvod druhého čtení stačí.

Pan poslanec Ladislav Skopal má slovo.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Já si myslím, že v prvním čtení jsem již vysvětlil svůj záměr. Pouze chci říci to, že s usnesením kulturního výboru, ale i komise pro sdělovací prostředky souhlasím a budu ho podporovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan zpravodaj Zbyněk Novotný se svou zpravodajskou zprávou. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu na své 44. schůzi dne 25. května 2005 projednal návrh zákona sněmovní tisk číslo 737 a po odůvodnění navrhovatele, mé zpravodajské zprávě a po rozpravě přijal usnesení, ve kterém výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s poslaneckým návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 252/1994 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, s pozměňovacími návrhy, které zde rovněž nebudu číst, jelikož vám toto usnesení, jak již uvedl pan předsedající, bylo rozdáno jako sněmovní tisk 737/4.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Nyní prosím zpravodajku stálé komise pro sdělovací prostředky paní poslankyni Ivanu Levou, aby nás informovala o jednání komise. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Ivana Levá: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, stálá komise pro sdělovací prostředky na 18. zasedání, tj. 4. března 2005, projednala tento tisk a doporučuje Poslanecké sněmovně schválit návrh poslanců Skopala a dalších na změnu zákona 252/1994 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, tisk 737, s těmito pozměňovacími návrhy: Bod jedna zůstává a bod dvě neprošel při hlasování na mediální komisi. Komise pověřuje zpravodajku Levou, aby seznámila Poslaneckou sněmovnu s tímto usnesením.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, paní poslankyni Ivaně Levé za její zpravodajskou zprávu a otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy mám přihlášku paní poslankyně Levé a další písemnou přihlášku nemám. Ptám se, kdo se další hlásí. Ano, paní poslankyně Táňa Fischerová.

Nyní paní poslankyně Levá v obecné rozpravě.

 

Poslankyně Ivana Levá: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já jsem poprvé ve Sněmovně zaregistrovala, že teprve při podrobné rozpravě k minulému zákonu poslanec oznámí, že si spletl číslo tisku a že ho opravil. Já jsem z toho byla úplně v šoku, protože jsem k tomu tisku chtěla diskutovat, ale zaregistrovala jsem to, až když už byla podrobná rozprava a to už nešlo. Dovolte mi tedy ještě několik slov ke zvýšení poplatků.

Zvýšení poplatků v sobě vlastně zahrnuje trojí zvýšení cen pro občana této republiky: 1. Zvýšení poplatků jako takové. 2. Možnost vlády, aby zvyšovala poplatky. To je třeba také připomenout. 3. Zvýšení ceny zboží na trhu tím, že dojde ke zvýšení ceny reklamy. Je logické, když České televizi se reklama vezme, že vlastně se tady oslabuje konkurenční prostředí a soukromé televize budou mít vyšší příjem.

Mohlo by se také stát, že by tady převládla jiná filozofie, že chceme zlevnění, a tedy že České televizi najednou zvedneme reklamu, a tím pádem Česká televize… Já nevím, teď uvedu absurdní příklad, že bychom jim dali pět procent, oni by je nenaplnili, ale každý zadavatel reklamy by přišel na Novu nebo na Primu a řekl by, no dobře, když nám nedáte nižší cenu, my si to dáme České televizi, ta má prostoru dost. A nakonec by to mohlo dojít až tak daleko, že by Nova a Prima utrpěly vážné ztráty. Ale to přece nikdo z nás nechce. My jsme rádi, že Prima i Nova si tady našly velký okruh diváků, že lidé se dívají, sledují jejich pořady atd. Nic nemáme proti konkurenčnímu prostředí, nicméně aby to zase šlo až tak daleko, že lidem se bude zdražovat několikrát jedním zákonem, tak to se mně nezdá fér.

A ke snižování reklamy u České televize bych chtěla podotknout ještě jednu věc. Příští týden budeme projednávat zákon o digitálním vysílání. Digitální zákon přikazuje v té podobě, která je teď napsaná, že Česká televize bude muset do tří měsíců zahájit digitální vysílání. Postupně se připojí i soukromé televize. To je v pořádku, ale ve chvíli, kdy komerční televize bude mít pocit, že má dostatek diváků, může kdykoliv analogové vysílání vypnout, ale Česká televize je veřejnoprávní televize a musí vysílat až do posledního okamžiku, kdy dojde k celorepublikovému vypnutí, takže Českou televizi čekají těžká léta souběhu analogu a digitálu, bude potřebovat každou korunu a tím, že jí ještě bereme reklamu, myslím, že věci neprospíváme.

Všechno, děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Ivaně Levé za její vystoupení v obecné rozpravě. Nyní paní poslankyně Taťána Fischerová a jinou přihlášku zatím nemám. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Děkuji. Já se přidávám ke své předřečnici. Já mám pocit, že dnes tu trošku hrajeme hokej, protože já jsem vzhledem k tomu, že nebyla sloučena rozprava, si chystala své vystoupení právě k tomuto tisku, a pak se ukázalo, že pozměňovací návrh se týká tisku, který jsme projednávali před chvílí. Proto se také omlouvám, že se zmíním o pozměňovacím návrhu, který tu zazněl vlastně k jinému tisku.

Tento pozměňovací návrh pana poslance Skopala, Máši a dalších, tak jak jsem jej stihla vůbec dnes ráno prohlédnout, k zákonu o rozhlasovém a televizním poplatku sice na první pohled vypadá, že z našeho společného návrhu, tak jak jej znáte z tisku 756, vybírá podstatné nové prvky, ale tím, že nejsou provázány s ostatními paragrafy, jak to činí náš návrh a dopracovává pozměňovací návrh výboru pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu, zůstanou buď neúčinné, anebo se dokonce ocitnou ve střetu s jinými zákony, zejména se zákonem na ochranu osobních údajů. To je první vážná a velmi zásadní chyba tohoto pozměňovacího návrhu.

Dále, o neodůvodněnosti spojovat zákon o valorizaci poplatků s novelou zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, konkrétně s otázkou vysílání reklamy v České televizi, jsem se již zmínila. Není pro to žádný praktický důvod a kromě toho zde máme ve Sněmovně ve druhém čtení rovněž otevřený zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, kam tato problematika patří, a myslím, že pan poslanec Talíř právě tento zákon otevřel.

Měli bychom se tedy ptát, komu tento pozměňovací návrh slouží, tak jak již řekli také moji předřečníci, zda občanům této země, voličům a poplatníkům rozhlasového a televizního vysílání, anebo zisku dvou soukromých společností. Důsledkem tohoto pozměňovacího návrhu totiž bude přímé zatížení občanů a domácností nejméně jednou miliardou ročně, ale to spíše bude více, kterou budou ve zvýšeném poplatku a ve zvýšené ceně reklamy muset zaplatit, a to ve prospěch dvou soukromých firem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP