Neautorizováno !


 

(11.20 hodin)

Poslankyně Taťána Fischerová: Děkuji. Chtěla bych jenom poděkovat panu poslanci Mikutovi za podporu a zmínit jeho výhradu.

Domníváme se, že na rozdíl od minulé podoby zákona, kdy občané museli někde na nějakém úředním místě u notáře podat čestné prohlášení, naopak toto zjednodušuje situaci. Když zákon vejde v platnost, nemusejí, pokud jsou přihlášeni, dělat vůbec nic. Noví poplatníci jdou podle starých způsobů, že do 15. dne se musejí zaregistrovat. Pokud jde o občany, kteří televizi mají, nebudou dělat nic. Pouze pokud je Česká televize vyzve, aby potvrdili, že opravdu přístroj nemají, pak rukou normálně doma bez jakéhokoliv ověřování napíší, že neužívají televizní nebo rozhlasový přístroj. To stačí. Je potom na televizi, pokud má nějaké pochybnosti, aby dokázala opak, popřípadě u soudu. Čili je to opravdu zjednodušení celé agendy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní navrhovatelce. Budeme pokračovat v rozpravě podrobné. Do té mám zatím tři přihlášky a eviduji přihlášku pana zpravodaje a paní předkladatelky. Vzhledem k tomu, že podle jednacího řádu má předkladatel právo přednosti, tak prvním v podrobné rozpravě je pan zpravodaj Zbyněk Novotný. Připraví se pan poslanec Miloš Máša. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Děkuji. Dámy a pánové, navrhuji vyřadit § 3 odst. 4 a § 8 odst. 10 bez náhrady. Následující paragrafy odpovídajícím způsobem přečíslovat.

Toť vše. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pozměňovací návrh. Nyní pan poslanec Miloš Máša, připraví se pan poslanec Antonín Seďa.

 

Poslanec Miloš Máša: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu, který se týká zákona o rozhlasových a televizních poplatcích, tisk 756. Tento pozměňovací návrh vám byl rozdán na stůl. (Námitky poslance Plevy.) Omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Antonín Seďa. Připraví se pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolím si načíst jeden pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 756.

Jedná se o doplnění § 4 odst. 1: Od rozhlasového a televizního poplatku jsou osvobozeni… o nové písm. h), které zní: "školy zapsané ve školském rejstříku (dle zákona č. 561/2004 Sb.)".

Stručná důvodová zpráva. Školy používají zpravidla, v mnoha případech výhradně rozhlasové a televizní přijímače ke vzdělávání a výchově žáků a studentů. Přitom rozhlasové přijímače jsou vždy součástí jiného přístroje, buď magnetofonu, CD přehrávače, kdy se ve výuce používají výhradně tyto funkce. Televizní přijímače slouží zase jako zařízení k reprodukci záznamů na videokazetě nebo na DVD či k přenosu demonstračního pokusu na stole vyučujícího. Z těchto důvodů vás žádám, vážené kolegyně a kolegové, o podporu tohoto pozměňovacího návrhu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Antonínu Seďovi. Nyní pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych vás požádat, protože svůj pozměňovací návrh jsem již dal na lavice, ale napsal jsem tam tisk 737, ale je to k tisku 756. Takže vás žádám o tuto opravu. Jinak to máte všichni před sebou. Ušetřím náš čas a nebudu to číst. Je to můj pozměňovací návrh rozdaný na lavice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Opravou bylo dáno, že se jedná o tento pozměňovací návrh.

Hlásí se pan místopředseda Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedající, dovolte mi, abych přednesl procedurálně věcný pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu pana kolegy Skopala, a to buď o jeho pozměňovacím návrhu hlasovat po jednotlivých bodech, v případě, že by se nehlasovalo po jednotlivých bodech, tak bych navrhl jako alternativu vypuštění bodu 6 jeho návrhu. Osobně se domnívám, že by optimálnější bylo hlasovat po jednotlivých bodech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji panu kolegovi Ivanu Langerovi. Nyní se hlásí pan poslanec Máša. Poté pan poslanec Jaromír Talíř.

 

Poslanec Miloš Máša: Kolegyně a kolegové, přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu poslance Ladislava Skopala, který vám byl rozdán. Pouze bych měl menší úpravu, která se týká § 53, kde se navrhuje vložit nový odst. 6, který zní takto: Provozovatel vysílání ze zákona není oprávněn vysílat sponzorské vzkazy. Následnou větu vypouštím.

Tolik vše. Omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tomu rozumím tak, že návrh kolegy Skopala se týká nikoliv tisku 737, ale 756. K tomu tisku dává pan poslanec Máša pozměňovací návrh, k tomu, který byl rozdán a který pan kolega Skopal ohlásil. Rozumíme si tedy všichni. Ano. Případně budeme muset ještě posečkat, aby i ostatní zaregistrovali a případné své pozměňovací návrhy k pozměňovacímu návrhu ještě podali.

Nyní má slovo pan poslanec Jaromír Talíř.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, dovolím si k pozměňovacímu návrhu kolegy Skopala, který byl podán, podat pozměňovací návrh. Tento můj pozměňovací návrh se týká změny zákona č. 231 o provozování rozhlasového a televizního vysílání a bodu 1 této změny.

Text, který je v pozměňovacím návrhu kolegy Skopala, navrhuji nahradit novým textem, který by zněl: Bod 1. V § 50 odst. 4 se vkládá nový odst. 5, který zní: "(5) Provozovatel televizního vysílání ze zákona nesmí denní vysílací čas vyhrazený reklamě a teleshoppingu, který nevyužil na některém ze svých programů, využít k vysílání reklamy a teleshoppingu nad rámec časových omezení vysílání reklamy a teleshoppingu na jiném svém programu." Toto ustanovení se nevztahuje podle § 3 odst. 1 písm. a) zákona č. 483/1991 Sb.

Dosavadní odstavce 5 a 7 se označují jako odst. 6 a 8.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jaromíru Talířovi. Nyní paní poslankyně Taťána Fischerová do podrobné rozpravy.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Děkuji, pane předsedající. Pouze se přihlašuji k pozměňovacím návrhům legislativně technického charakteru z legislativního odboru, které máte rozdány v lavicích. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Byla splněna podmínka jednacího řádu a stává se součástí protokolu.

Nyní pan poslanec Petr Pleva do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, velmi se omlouvám i kolegovi Mášovi, protože jsem ho zmátl. Teď bych chtěl všechno uvést na pravou míru, aby pozměňovací návrhy byly správně podány.

Pan kolega Máša napsal pozměňovací návrh, který byl vám všem rozdán písemně. Tento svůj návrh předložil. Samozřejmě je to reakce a doplnění pozměňovacího návrhu pana kolegy Skopala, ale je to jeho vlastní návrh, který byl takto předložen, a proto je potřeba i s úpravou tak, jak ji přednesl, ho brát jako samostatný pozměňovací návrh.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Plevovi. Chtěl jsem ho okřiknout, když tady hovořil v době, kdy mluvil pan poslanec Máša. Pak jsem to neučinil. Jsem rád, že se to vysvětlilo.

Pokud není nikdo další, kdo by se hlásil do podrobné rozpravy, tak podrobnou rozpravu končím.

Ptám se zástupce navrhovatelů, jestli má zájem o závěrečné slovo. Není tomu tak. Pan zpravodaj ano. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP