Neautorizováno !


 

(12.20 hodin)
(pokračuje Kučera)

Kritika zabrala. Někdo si dal dost velkou práci a navrhovanou úpravu přepracoval. Z jednoho řádku je stránka a půl paragrafovaného textu, který zakazuje pěstovat geneticky modifikované organismy bez toho, že pěstitel upozorní všechny kolem a ministerstvo a dodrží vyhláškou stanovené lhůty a minimální vzdálenost od stejných plodin a také od ploch, kde se hospodaří ekologicky. Lhůty a vzdálenosti prý stanoví vyhláška ministerstva.

Na první pohled tedy poměrně hezké opatření. Bohužel jenom na první pohled. Protože to není oficiální vládní návrh zákona, návrh vyhlášky zde samozřejmě přiložen není. Jak jistě víte, pylová zrna geneticky modifikovaných organismů se šíří na vzdálenost několika kilometrů. Jak tedy dopadne toto ustanovení v praxi ve vyhlášce. Buďto budou ve vyhlášce opravdu bezpečné vzdálenosti, a pak vlastně vyhláška řekne, že se GMO pěstovat na území ČR nesmí, nebo stanoví vzdálenosti, které umožní pěstovat GMO, ale pak bude celé toto ustanovení prakticky jen zbytečným cárem papíru nařizujícím zbytečnou byrokracii, která způsobí, že si hospodáři v sousedství budou moci dělat naschvály. Takovéto ustanovení přece nedokáže nikdy nikdo bez navržené vyhlášky objektivně posuzovat a vyhodnotit.

Ještě zde samozřejmě chybí jeden další důležitý faktor. Pěstitel, který nebude moci pěstovat GMO, jejichž pěstování bude neškodné pro zdraví, ale bude vystaven tím pádem zbytečným výrobním nákladům, se bude právem cítit poškozen na svých právech a bude žádat odškodnění, které mu garantuje ústava, nebo se prostě rozhodne, že bude pěstovat GMO neoficiálně.

Předseda zemědělského výboru - musím si do něho tady trochu rýpnout - byl na služební cestě v Brazílii. Tam mu řekli, že měli pěstování GMO také zakázané, ale když zjistili, že zemědělci pěstují na 30 % ploch GMO kukuřici i přes tento zákaz, nezbylo jim, než jít cestou, že GMO odrůdy, které jsou z pohledu našeho zdraví bezpečné, povolili. Cesta do Brazílie stála hodně peněz. Přesto se pan předseda zemědělského výboru podepíše pod tento pro mě nesmyslný a nedopracovaný zákaz. Doufám, že se nebude zlobit příliš, že jsem to zde na něm řekl.

To, že zákon hodnotí škodlivost GMO podle použité šlechtitelské metody a ne podle nebezpečnosti na zdraví stávající fauny a flóry včetně člověka, je přece jasný důkaz, že jde o postup špatný a neudržitelný.

Pokud do zákona zabudujeme toto opatření, docílíme jen toho, že budeme v zájmu osivářské války zahraničních firem nutit naše zemědělce k větším pěstitelským a administrativním nákladům. Pak je budeme zase statečně odškodňovat z peněz daňových poplatníků.

Dámy a pánové, vážené kolegyně a kolegové, jsem přesvědčen, že nemůžeme takto důležitý soubor zákonů dopracovávat poslaneckou iniciativou bez řádného připomínkového řízení. Proto s ohledem na všechno, co jsem zde uvedl, navrhuji vrátit návrh zákona výboru k novému projednání, což má samozřejmě smysl pouze v případě, že pan ministr zemědělství bude chtít uskutečnit změny zákona o SZIF, o kterých jsem zde mluvil. Pokud takováto vůle ve Sněmovně a od pana ministra nebude, tak vás určitě nepřekvapí, když se s ohledem na všechno, co jsem zde řekl, přidám a jako druhou alternativu navrhuji a podporuji návrh na zamítnutí tohoto zákona.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miloslavu Kučerovi. Nyní je řádně přihlášen ministr zemědělství Petr Zgarba, poté zpravodaj.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Zgarba Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, musím reagovat velmi krátce na vystoupení předřečníka. Samozřejmě obdržel písemnou informaci o stavu a sankcích a povinnostech zemědělských podnikatelů, kteří žádají dobrovolně a svobodně o podpory, které vyplývají z našich národních podpor, taktéž z podpor, které jsou běžnou praxí v zemích Evropské unie. Jelikož tyto žádosti jsou věcí dobrovolnou, s každou touto žádostí přejímá zemědělský podnikatel také závazek vyplývající ze společné zemědělské politiky, který stvrzuje smluvním vztahem. Tento závazek přejímá a musí plnit. Je jeho dobrovolným rozhodnutím, zdali chce podat žádost a přijmout práva vyplývající z žádosti, ale též musí přijmout povinnosti, které odpovídají tomuto závazku. Víc k tomu nemám co říci.

Co se týče návrhu na zamítnutí, eventuálně na vrácení na přepracování této právní normy, tato právní norma je velmi důležitá, protože vyspecifikovává vztahy mezi podnikateli v LPIS a v desítce dalších vztahů, které jsou na českém venkově. Tuto normu nemůžeme vrátit. V zemědělském výboru byla rozsáhlá debata. Samozřejmě žádný z těchto návrhů nemohu podpořit, protože bychom neplnili podmínky vyplývající ze společné zemědělské politiky, které budou kladeny na české podnikatele v žádostech, které budou podávat od listopadu letošního roku pro rok 2006.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru zemědělství Petru Zgarbovi. Nyní řádně přihlášený zpravodaj pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, já se v této fázi rozpravy chci zmínit pouze o dvou zdánlivých drobnostech.

Za prvé bych se chtěl jménem 18 členů zemědělského výboru ohradit proti nařčení, že na zemědělském výboru při jeho jednání není dodržován jednací řád. Za druhé pan kolega Kučera i pan kolega Papež měli pravdu v jedné věci. Chtěl bych vyzvat ke společné práci a možná třeba spíše i vládu či ministerstvo, protože úpravy v oblasti zemědělství jsou dnes již méně přehledné i pro zemědělského podnikatele, i pro občana, pro všechny úřady a instituce, které se zákony platnými v oblasti zemědělství mají řídit.

V této chvíli bych chtěl možná vyjádřit přesvědčení, že pokud přijde v rozpravě rozumný návrh na doprovodné usnesení po přijetí tohoto zákona, kterým bychom jako Poslanecká sněmovna požádali vládu či ministerstvo či jinou cestou o předložení komplexní úpravy zákona zemědělského, zákona o zemědělském intervenčním fondu a dalších úprav, velmi vřele bych přivítal i v zájmu zemědělců a institucí, o kterých jsem hovořil, zpřehlednění tohoto zákona. Bylo by dobře, kdybychom se dokázali ve Sněmovně rozumným způsobem domluvit, nemuseli se tady dlouhé minuty a desítky minut vzájemně přetahovat o to, kdo má větší pravdu, protože by to bylo i z nové případné úpravy jasné a patrné.

Prozatím děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Pavlu Kováčikovi. Konstatuji, že nemám žádnou další přihlášku do obecné rozpravy. Vidím další přihlášky. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Grüner: Vážený pane místopředsedo, poslouchal jsem řeč pana poslance Kučery, kde si stěžoval na SZIF, kde ho kritizoval. Jako bývalý aktivní zemědělec v řadě věcí s ním mohu souhlasit. Ale pan Kučera zapomněl na to, že byl jako já členem dozorčí rady SZIF čtyři roky. Za čtyři roky jsem tam pana Kučeru viděl dvakrát.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP