Neautorizováno !


 

(15.10 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já děkuji zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu. Do té tuším tady žádné přihlášky nejsou, všechny jsou do podrobné. Ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy k tomuto návrhu. Nehlásí-li se nikdo, obecnou rozpravu můžeme ukončit a můžeme rovnou přejít k rozpravě podrobné a do té už samozřejmě přihlášky jsou. Vím o přihlášce pana poslance Macháčka a pana poslance Kvapila.

Nejdřív pan poslanec Macháček.

 

Poslanec Antonín Macháček: Pane předsedo, kolegyně, kolegové, rovnou k pozměňovacímu návrhu.

Za článek XII. se doplňuje nový článek XIII., který zní: "Článek XIII. V § 25a odst. 4 zákona č. 87/1995 Sb., o spotřebních a úvěrních družstvech a některých opatřeních s tím souvisejících a o doplnění zákona ČNR č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších přepisů, ve znění zákona č. 100/2000 Sb., zákona č. 406/2001 Sb., zákona č. 212/2002 Sb., zákona č. 257/2004 Sb. a zákona č. 280/2004 Sb. se na konci písmene j) tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno k), které včetně poznámky pod čarou 18b zní: "k) Národnímu bezpečnostnímu úřadu, zpravodajské službě nebo Ministerstvu vnitra při provádění bezpečnostního řízení podle zvláštního zákona", odvolávka 18b pod čarou a tato odvolávka pod čarou 18b zní: "Zákon č. .../2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti."." Ostatní články se přečíslují.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to byl návrh pana poslance Macháčka a teď ještě návrh pana poslance Kvapila.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, dovolte, abych předložil několik pozměňovacích návrhů k tisku 881.

1. V části 44. se za bod 2 vkládají nové body 3 a 4, které zní:

Bod 3, paragraf 24 zní: "§ 24. Sloučení obcí, připojení obce, městských částí nebo městských obvodů nebo oddělení části obce lze provést jen k počátku kalendářního roku. Návrh na oddělení části obce musí být podán krajskému úřadu nejpozději do 30. června předchozího kalendářního roku."

Bod 4. V § 68 se doplňuje odstavec 5, který zní: "(5) Dojde-li ke sloučení obcí nebo oddělení částí obce, stanoví počet členů zastupitelstva obce, který má být zvolen, Ministerstvo vnitra. Dojde-li ke zřízení městského obvodu nebo městské části v územně členěném statutárním městě, stanoví počet členů zastupitelstva městského obvodu nebo městské části, který má být zvolen, magistrát v přenesené působnosti. Při stanovení počtu členů zastupitelstva obce a členů zastupitelstva městského obvodu nebo městské části se postupuje podle odstavce 1 obdobně."

Kratinké zdůvodnění. Tento pozměňovací návrh reflektuje sněmovní tisk 921, který jsem podal, a vládní návrh 987, který řeší tento problém, nicméně z důvodu, že tyto tisky nemusí být přijaty do konce roku a hlavně kvůli tomu, aby jistota obcí, kde už proběhla referenda o nějakém oddělení určité části obce, tak mohla být realizována k 1. lednu příštího roku.

2. Doplňuje se nová část 72., která zní: "Část 72. Změna zákona o občanských průkazech. Čl. LXXIV. Zákon č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech, ve znění zákona č. 491/2001 Sb., zákona č. 320/2002 Sb., zákona č. 53/2004 Sb. a zákona č. 559/2004 Sb., se mění takto:

1. V § 24 se v odstavci 2 číslovka "2008" nahrazuje číslovkou "2010".

2. V § 24 se v odstavci 2 na konci textu tečka nahrazuje čárkou a doplňují slova "s výjimkou občanských průkazů vydaných občanům narozeným před 1. lednem 1936, pokud není v těchto občanských průkazech doba ukončení platnosti ukončena konkrétním datem. Dosavadní část 72. se označuje jako část 73."

Opět malé zdůvodnění. Povinnost výměny občanských průkazů je stanovena do konce roku 2008. Už nyní se ukazuje, že na základě vládního nařízení je tento termín nereálný. A první kategorií, která si má vyměnit občanský průkaz, jsou naši nejstarší spoluobčané, proto navrhuji prodloužit tento termín a u těch kteří jsou v podstatě vyššího věku jak 70 let, aby nebyli nuceni k tomu, si občanské průkazy měnit, pokud tyto občanské průkazy používají pouze k tomu, aby mohli pobírat důchod nebo aby mohli být přijati do nějakého zařízení, volit apod., ale nepoužijí tyto občanské průkazy k vycestování do zahraničí, tak aby takto tedy nemuseli činit.

3. V části Účinnost se na konec vkládá nová věta, která zní: "Body 3 a 4 v části 44. a část 72. nabývají účinnosti dnem vyhlášení."

Tady k tomu asi moc velké zdůvodnění není potřeba, protože zákon bude zřejmě účinný k 1. lednu příštího roku a pak by tyto pozměňovací návrhy ztratily smysl. Proto se pro ně navrhuje účinnost ke dni vyhlášení.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji, pane poslanče za váš příspěvek do podrobné rozpravy. Zazněli oba dva přihlášení poslanci. Hlásí se ještě pan poslanec Klas.

 

Poslanec Jan Klas: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi přednést několik pozměňovacích návrhů k tisku číslo 881.

1. V části druhé článku II. bodě 6 se vypouští odstavce 1 a 3.

2. V části druhé článku II. bodě 6 odst. 5 se slova "odstavců 1 a 2" nahrazují slovy "odstavce 1".

Odůvodnění. Návrh vypouští odstavec 1 předmětné části změnového zákona, v němž je státním zástupcům umožněn přístup k utajované informaci, a to pouze na základě poučení. Jako důsledek vypuštění odstavce 1 je vypouštěn i odstavec 3 upravující způsob poučování státních zástupců a legislativně technicky upraven odstavec 5. Nelze souhlasit s tím, aby státní zástupce měl přístup k utajovaným informacím v rámci trestního řízení pouze na základě poučení. Státní zástupce má přístup k utajované informaci v trestním řízení v rámci své pracovní činnosti vykonávané pro stát obdobně jako policejní orgán. Pro jeho vyloučení z povinnosti splňovat všechny podmínky pro přístup k utajované informaci neexistuje žádný důvod. Neznamená to ovšem, že všichni státní zástupci musí být prověřeni. Stanovení tabulkových míst, na nichž je přístup k utajované informaci vyžadován, je podle návrhu nového zákona o ochraně utajovaných informací v kompetenci odpovědné osoby.

3. Legislativně technická úprava. V dosavadní části 20. v článku XX. se doplňuje nový novelizační bod, který zní: Zrušuje se dosavadní poznámka pod čarou číslo 3a), která zní: "3a) Paragraf 3 zákona č. 148/1998 Sb., o ochraně utajovaných skutečností a o změně některých zákonů."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP