Neautorizováno !


 

(16.10 hodin)
(pokračuje Emmerová)

Mám tedy informace, že by bylo nejlépe, kdyby bylo možno toto zajistit z pozice Armády České republiky a Policie České republiky, neboť by se takzvaně zabily dvě mouchy jednou ranou.

A chci ještě říci, že stanovišť je 10, krajů je 14 a bylo by asi účelné, kdyby se tyto služby znovu převedly pod Ministerstvo zdravotnictví, protože i tak je tato služba placena ze státních prostředků. A navíc chci říci, že včera se mi dostal do ruky dokument, který praví, že smlouvy nebyly uzavřeny zcela v souladu se zákonem, poněvadž již platil zákon o krajích a ministerstvo de facto tyto smlouvy uzavírat nemělo.

Je tedy možné, že z této pozice dojde ještě k dalším jednáním. A to bych právě chtěla uskutečnit do onoho září, kdy se bude jednat o přidělení dalších prostředků.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, podle § 111 zákona o jednacím řádu poslední interpelace může být podána nejpozději v 16.10 hodin. Podle mých údajů je 16.11 hodin, toto tedy byla poslední ústní interpelace na jednotlivé členy vlády.

K odpovědím členů vlády na písemné interpelace přistoupíme v 16.15 hodin. Doby do 16.15 hodin plynule využijeme ke sdělení výsledků poledních voleb.

Slovo má pan poslanec Michal Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za efektivní využití vzniklého časového prostoru.

Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás informoval v první části svého vystoupení o výsledcích proběhnuvší volby.

 

Za prvé. Zápis o volbě členů Rady České televize provedené dne 30. června 2005 (bod 119).

Počet vydaných hlasovacích lístků 140, počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků 139, neodevzdán jeden hlasovací lístek.

Výsledky jmenovitě: Pro pana Jana Brandejse bylo odevzdáno 58 hlasů, pro pana Radka Mezuláníka bylo odevzdáno 57 hlasů, pro pana Ladislava Milera bylo odevzdáno 45 hlasů, pro pana Milana Boušku bylo odevzdáno 58 hlasů. Zvolen tedy nebyl nikdo a tímto volba končí.

 

Za druhé. Dovolte, abych vás informoval o výsledku volby dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu z téhož dne (bod 121).

Počet vydaných hlasovacích lístků 140, počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků 139, neodevzdán byl jeden hlasovací lístek.

Pro pana Jiřího Papeže bylo odevzdáno 58 hlasů, pro pana Ladislava Skopala bylo odevzdáno 66 hlasů. Zvolen tedy nebyl nikdo a tímto volba končí.

 

Vzhledem k tomu, že byla ukončena volba členů Rady České televize, dovolte mi, abych vás z pozice předsedy volebního výboru informoval o tom, jak bude postupováno nadále při volbě dvou neobsazených míst.

Z pověření volební komise jsem vás seznámil s výsledky 2. kola, a vzhledem k tomu, že se nepodařilo zvolit dva členy Rady České televize, navrhne volební výbor v průběhu 46. schůze Poslanecké sněmovny, tj. mimořádné schůze, která bude zahájena 16. srpna 2005, předsedovi Poslanecké sněmovny termín na vydání výzvy subjektům oprávněným podle zákona o České televizi k podávání návrhů na volbu dvou členů této rady. O výsledku jednání volebního výboru vás budu informovat a věřím, že pan předseda Poslanecké sněmovny tuto výzvu zveřejní neprodleně.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Efektivně jsme využili čas, jak řekl pan poslanec Michal Doktor. A domnívám se, že nyní už můžeme postupně přejít k projednávání bodu

 

139.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Na pořad jednání 45. schůze Poslanecké sněmovny byly předloženy tři odpovědi na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nejsou spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Ve čtvrtek 16. června 2005 jsme se vypořádali s odpověďmi na interpelace ministra zemědělství Petra Zgarby a ministra životního prostředí Libora Ambrozka. Zbývá nám k projednávání odpověď na interpelaci ministra průmyslu a obchodu pana Milana Urbana, která byla naším rozhodnutím přeřazena nejprve na minulý čtvrtek a v úterý 21. června 2005 na dnešní den.

Upozorňuji všechny poslance na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zní: Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná.

Nyní se tedy budeme věnovat projednávání poslední odpovědi na písemnou interpelaci. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban odpověděl na interpelaci poslance Miroslava Beneše ve věci rozhodnutí České obchodní inspekce. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 993.

Nyní otevírám rozpravu. Jako první vystoupí pan poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, budu se snažit nezatěžovat příliš jednání Sněmovny touto kauzou, jakkoliv možná na drobných věcech si uvědomíme některé dopady rozhodování, a teď na rovinu říkám bruselských a následně námi přijatých, která možná mohou působit jako nesmysl.

O čem byla má interpelace? Má interpelace byla o jedné z mnoha kontrol, které provádí Česká obchodní inspekce, kdy přijde k živnostníkovi, v tomto případě do květinářství u hřbitova, a kontrolor hledá, hledá a nenajde, tak mu najednou zableskne v očích a skočí a objeví "zásadní" nedostatek. Víte v čem, dámy a pánové, ten "zásadní" nedostatek spočíval? Spočíval v tom, že na svíčkách nebylo napsáno, že mohou hořet, že se mají dávat na nehořlavé materiály, že mohou toho, kdo si sáhne na rozpálený knot, popálit.

Dámy a pánové, pan ministr mi odpověděl, že vše probíhá v duchu směrnic.

Já si, dámy a pánové, myslím, že selský rozum je někde jinde. Své děti jsem vychovával od raných let a vždycky jsem se snažil jim vysvětlit, že sirky mohou způsobit problém, že sirky mohou popálit, že sirky mohou zapálit. Nikdy na nich nebylo něco takového uvedeno. Přesto jsme nikdy nevyhořeli.

Myslím si, že toto je přesně ona nesmyslná cesta, kdy byrokratům se dává příležitost ovládnout svět naprosto zbytečnými kontrolami, zbytečnými pokutami - protože jestli si někdo myslím, že pětisetkorunová pokuta nic neznamená, tak se hluboce mýlí! Aby majitel květinářství vydělal 500 korun, tak musí poměrně dlouho pracovat a musí se poměrně dlouho snažit. Určitě déle než onen byrokrat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo ministr průmyslu a obchodu pan Milan Urban.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci. Pan poslanec nazval tuto interpelaci kauzou. To se mi zdá trochu příliš. Na druhou stranu já nechci bagatelizovat to, že se jedná o drobnost, protože souhlasím s tím, že z drobností mohou být i zásadní věci.

Rád bych vás, pane poslanče, ubezpečil, že odpověď na interpelaci, kterou jsem vám poslal, považuji za věrohodnou a stojím si za ní a že jsem jí věnoval pozornost, která náleží tomuto případu, tak jsem si myslel a uvedl na začátku.

Česká obchodní inspekce má v náplni práce kontrolovat dodržování pravidel v České republice. Pravidla jsou taková, jaká jsou, vycházejí ze směrnic, které jsou platné v Evropské unii. A chci vás ujistit, že Česká obchodní inspekce nemá jako hlavní náplň své činnosti kontrolovat svíčky u květinářů u hřbitovů či někde jinde. Ale také kontroluje dodržování pravidel v těchto obchodech, ovšem i v jiných.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP