Neautorizováno !


 

(16.20 hodin)
(pokračuje M. Urban)

Předmětem té interpelace bylo to, co jste dnes nezmínil, že Česká obchodní inspekce se zaměřuje na malé podnikatele a ty velké nechává být a nevšímá si jich. Já jsem vám ve své písemné odpovědi uvedl, kolik kontrol provedla Česká obchodní inspekce u řetězců na tento druh výrobků, kolik jich provedla u malých podnikatelů, a z toho vyplývá jednoznačný výsledek, že Česká obchodní inspekce není institucí, která by terorizovala malé podnikatele.

Má-li být tato otázka přehlédnuta tím, že se spolehneme na výchovu, že sirka pálí a také od ní může vzniknout oheň, to si netroufám tvrdit. Chci pouze konstatovat, že například ve Velké Británii za doby paní premiérky Thatcherové se této otázce také věnovala velká pozornost, a tam je původ těch řekněme směrnic, které říkají, že na základě statistiky je zřejmé, že ze špatných výrobků, které nejenom pálí, ale také zapalují, vzniklo mnoho požárů a vzniklo také mnoho tragických událostí, kdy při těch požárech zahynuli lidé.

Já si tedy myslím, že je důvod k tomu, aby se kontrolovaly výrobky, zda odpovídají příslušné kvalitě či nikoli, a jestli neodpovídají, neměly by být na našem trhu prodávány, jako nejsou prodávány na vyspělých trzích Evropské unie. Že se jedná zrovna o svíčky, dobře, může se jednat i o něco jiného. Mohl byste příště mít jiný případ. Mohl byste mít nějaký elektropřístroj, kde řeknete "on ten proud je také nebezpečný, vždyť jsem to děti učil". A ten spotřebitel nemá ochranu v tom, aby poznal, zda ten výrobek odpovídá normám či neodpovídá. Já si myslím, že je správné, aby Česká obchodní inspekce takové věci kontrolovala a tím způsobem chránila spotřebitele. Tedy aby si mohl koupit výrobek, který není zdraví nebezpečný, životu nebezpečný, který nevyvolává možnost nějakých majetkových ztrát.

Takže já jsem si jist, že Česká obchodní inspekce je profesionální organizací, a když kontrolovala příslušné květinářství, či při dalších 700 kontrolách podobné výrobky v řetězcích, že se chovala profesionálně a odpovídajícím způsobem. Já doufám, že 500korunová pokuta pro toho příslušného květináře nebyla takovou újmou, aby znemožnila jeho další podnikání. Naopak že byla poučením a že dnes bez obav může přijmout kontrolu České obchodní inspekce.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Pokud tomu tak není, rozpravu končím. Nyní se ptám pana poslance, zda navrhuje nějaké usnesení.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Paní předsedající, žádné usnesení nenavrhuji, protože usnesení není o ničem. Mě velmi mrzí, že pan ministr mezi neoznačení toho, že svíčka má stát rovně, a životu nebezpečný elektrický přístroj klade rovnítko. Opravdu jsem přesvědčen, že za těch 500 korun pokuty to nestojí. Ale není mi to nic platné, protože pan ministr je přesvědčen, že se tak postupovat má. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Končím bod 139, kterým byly odpovědi členů vlády na písemné interpelace.

Kolegyně a kolegové, podle našeho schváleného pořadu jednání bychom měli teď pokračovat v projednávání bodu 33, kterým je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 885, druhé čtení. Protože bych ráda našim kolegům nechala určitý čas k tomu, aby mohli po interpelacích přijít do sálu, a protože zároveň se stalo to, že naše hlasovací zařízení není v pořádku - zeptám se, jestli stačí čtvrthodina - vyhlašuji přestávku do šestnácti hodin… (Hlasy: Hlasovací zařízení už funguje.) Je to v pořádku. V 16.30 hodin budeme pokračovat.

 

(Jednání přerušeno v 16.25 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP