Neautorizováno !


 

(17.10 hodin)
(pokračuje Petr)

V návrhu je uvedeno, ve sněmovním tisku 885, že nejdříve Český telekomunikační úřad prověří, kdy budou volné kanály, a poté jeden kanál uvolní pro regionální vysílání. Podle článku 2 odstavec 8 je tedy plně na vůli Českého telekomunikačního úřadu, kdy přidělí kanál - jeden společný pro všechna regionální vysílání. Do jisté míry je možno tento návrh chápat tak, že do digitální licence bude převedena pouze licence TV Prima, je zde však opomenuto právo ostatních držitelů regionálních licencí, které byly uděleny za naprosto stejných podmínek jako licence TV Prima a mají ve většina případů stejnou dobu platnosti, tj. do roku 2018.

Pro ilustraci chci uvést, že TV Prima začínala v roce 1992 jako pražská regionální stanice a jen díky součinnosti s jinými regionálními provozovateli získala možnost vysílat celoplošně. Je třeba zdůraznit, že TV Prima a regionální provozovatelé mají z hlediska současně přidělených licencí zcela rovnocenné postavení a není možné podle mého názoru někoho z nich tak výrazně zvýhodňovat.

V článku 2 odstavec 5c), který se týká přechodných ustanovení, se řeší především přechod celoplošného vysílání z licencí na digitální systém a stanoví se podmínky, které musí provozovatel celoplošného analogového vysílání splnit, aby mu byla udělena licence na digitální celoplošné vysílání. Pokud toto splní do konce roku 2009, vznikne mu právo na udělení další licence pro digitální celoplošné vysílání, pokud bude k dispozici volná přenosová kapacita. Pokud nebude, vznikne provozovateli přednostní právo na udělení licence při splnění dalších podmínek stanovených v zákonech. Nad těmito privilegii je třeba se zamyslet a zároveň odpovědět na otázku, zda vytváříme všem žadatelům o licenci na digitální vysílání stejné podmínky. Podle mého soudu je odpověď záporná. Noví žadatelé o licenci, kteří doposud nepůsobili na českém televizním trhu, budou proti stávajícím provozovatelům znevýhodněni, neboť i když splní všechny požadavky pro udělení licence, budou čekat na její udělení, neboť dříve budou uspokojeni ti, kteří mají přednostní právo.

Je nezbytné vzít v úvahu i skutečnost, že při zvýšení - a při výrazném zvýšení - počtu vysílacích kanálů při přechodu na digitální vysílání asi objem peněz, který bude na mediálním trhu, a řekněme, že to bude deset miliard, se výrazně nezvýší. Bude vlastně nezbytné posoudit, kolik digitálních licencí máme udělit, aby nedošlo k paradoxu, že budeme mít sice více programů, ale s podstatně nižší úrovní, neboť peníze získané z reklamy neumožní připravovat náročné programy, které jsou dražší a po kterých veřejnost touží.

Je třeba dát pozor, aby náhodou opětovně, jak tomu bylo před několika lety, nedošlo k situaci, že nás některý zahraniční investor obviní z toho, že jsme neochránili jeho investice.

Výrazně se v návrhu zákona, v § 49 odstavec 1, rozšiřuje možnost zařazovat do pořadu reklamu a teleshoppingové šoty, a to i do sportovních pořadů, podobně strukturovaných pořadů či představení, pokud neobsahují přestávky. I do těchto pořadů, kde doposud reklama byla tabu, je možno v souladu se zněním odstavců 2 a 4 téhož zákona reklamu zařadit. Jen pro ilustraci uvádím, že odstavec 4 hovoří o tom, že v každém pořadu delším jak třicet minut mohu zařadit reklamu, pokud je těchto částí po třiceti minutách více, pak mohu zařadit reklamu i s odstupem dvaceti minut. Vyvstává tedy otázka, zda ten, kdo se bude dívat na takovouto televizi, vlastně bude vědět, co je hlavní program a co je reklama. Možná že při další novelizaci zákona se setkáme i s návrhem, aby reklama mohla být zařazena i do přenosu bohoslužeb.

I přes tyto nedostatky, z nichž mnohé budou odstraněny pozměňovacími návrhy, je razantní krok k digitalizaci třeba ocenit a vyjádřit přesvědčení, že problém bude bezezbytku vyřešen především ke spokojenosti diváka a ne vzhledem k tomu, jak si to některé soukromé televize představují. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do obecné rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, zvážím tedy ukončení obecné rozpravy. Končím obecnou rozpravu.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám celou řadu písemných přihlášek a přihlášek z místa: paní kolegyně Fischerová, Křeček, Votava, Janeček, Němec, Čurdová, Pleva, Langer a Kupčová.

V tuto chvíli je velmi problematické pro mne jako řídícího rozhodnout o tom, kdo má dostat slovo jako první, neboť přednost má nepochybně písemná přihláška oproti normální z místa, přednost má zpravodaj, ale přednost má také paní místopředsedkyně. Ale protože paní Fischerová je dáma a přihlásila se jako první, tak má přednost před kolegou Plevou, druhá bude paní poslankyně Kupčová.

Prosím, paní poslankyně Fischerová.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Děkuji, že jsem dostala přednost. Já bych ji dala i jiným, ale já se pouze chci přihlásit k pozměňovacím návrhům, které máte již rozdány ve svých lavicích a jsou k usnesení výboru.

Chtěla bych udělat jednu výjimku. Bod 8 mých pozměňovacích návrhů, který se vztahuje k novelizačnímu bodu 48, bych chtěla také vztáhnout ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu Petra Plevy.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní má slovo paní kolegyně Kupčová.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já moc děkuji za slovo. Nebudu vůbec zdržovat. Kolegyně a kolegové, také chci jenom v podrobné rozpravě odkázat na své pozměňovací návrhy, které vám dnes byly rozdány na stůl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní má slovo pan kolega Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Děkuji, pane předsedající. Chtěl jsem vystoupit první, abych dal příklad, ale nemusím, protože všichni pochopili, jak se mají předkládat v této pozdní hodině pozměňovací návrhy. Také pouze odkazuji na dva pozměňovací návrhy, které jsem předal - jeden komplexní a jeden k výboru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, také já jako moji předřečníci odkazuji na písemné pozměňovací návrhy, které jsem rozdal na stůl. Patřil jsem také k těm smělcům, kteří podali pozměňovací návrh. Byl rozdán, a proto na něj odkazuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Votava.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, neporuším zaběhlou tradici a naváži na své předřečníky. Odkázal bych také na pozměňovací návrhy, a to ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Tyto pozměňovací návrhy vám byly předloženy na lavice. Předkládám je společně s panem poslancem Haškem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní má slovo pan kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové, vzhledem k tomu, že všichni účastníci zdravotního pojištění se dívají na televizi, přednesu k tomuto tématu pozměňovací návrh. Navrhuji zařadit novou část a nový článek, kterým se mění zákon číslo 592/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP