Neautorizováno !


 

(16.30 hodin)
(pokračuje Votava)

I v tom je tedy rozdíl. V prvém případě na CzechTek přijela řada lidí především za adrenalinem z něčeho nelegálního a s úmyslem vyvolat šarvátky a bitky s policií. V druhém případě si myslím, že se přijeli, alespoň v Příchovicích jsem to tak viděl, když jsem s nimi mluvil, že se přijeli spíše bavit. V Mlýnci možná i protestovat, ale obešlo se to bez jakýchkoli excesů.

V prvém případě na CzechTeku policie zasahovala proti lidem, kteří si po svém vykládali demokracii. Lidem, kteří nehodlali ctít práva druhých, nectili práva vlastníků pozemků, ohrožovali bezpečnost provozu na dálnici, i to je třeba říci, a to podstatným způsobem. Nehodlali v žádném případě uposlechnout výzev policie, prostě přijeli vyvolávat pouze střety, i se bít a poprat. Trvám na tom, že policie plnila svoji povinnost. Ano, byla to její povinnost, povinnost zasáhnout a zjednat pořádek. Proto si myslím, že zásah byl naprosto oprávněný. Vím, o čem hovořím. Já jsem tam na rozdíl od řady jiných byl. Pokud došlo k nějakým nepřiměřeným zákrokům, zásahům ze strany policistů, k excesům, myslím, že budou vyšetřeny. Spoléhám na to. Pak padni komu padni. Tyto excesy budou také po zásluze potrestány. Ona i skutečnost, v jakém je poměru zranění policistů a technařů, svědčí o mnohém.

Kdyby byl CzechTek organizován jako třeba Příchovice či podruhé Mlýnec, tak by k žádnému zásahu nemuselo dojít. Ale o to právě většině účastníků v prvém případě vůbec, ale vůbec nešlo. Jejich záměr byl naprosto jiný. Byl to záměr jasný - vyprovokovat střet.

Dovolil bych si vám ocitovat z Mladé fronty DNES, z přílohy Plzeňského kraje, právě k poslední technoparty, která je nazvaná ParoubTekem. Titulek zní: Účastníci ParoubTeku přiznávali, že dokonale organizovaná party pro ně ztrácí kouzlo. Chemické toalety, kontejnery na odpadky, viditelně vytyčený pronajatý prostor, akce řádně a s předstihem ohlášená - tak vypadá v pátek odpoledne začátek ParoubTeku. Na rozdíl od CzechTeku, který se na stejném místě konal v červenci, bylo vše připraveno a dojednáno ještě před příjezdem účastníků. Detaily, které napovídaly, že průběh setkání bude tentokráte bezproblémový, nakonec s největší pravděpodobností paradoxně odradily mnoho lidí od účasti.

Teď cituji vyjádření jednoho z účastníků: Moc se mi to nelíbí, nikam než na pronajatou louku nemůžeme. Chybí tomu adrenalin a dobrodružství - přiznal devatenáctiletý Petr z Kolína. Policejní hlídka ho právě vrátila za pásku ohraničující pronajatý pozemek. - Nemám dříví na oheň, je tu docela zima.

Hodně tomu ublížila i velká publicita. Místo toho, aby se technaři o akci dozvěděli ze svých internetových stránek a jen v náznacích, přečetli si všechny podrobnosti v novinách. To je proti naší filozofii - vysvětlil majitel modré škodovky, který si říká Tomáš.

Dámy a pánové, myslím si, že i tyto citace v novinách o něčem vypovídají. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Votavovi. Hovořit bude pan poslanec Jičínský, připraví se pan poslanec Švarcbek.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, kolegové, kolegyně, nejprve chci jedno stanovisko ke svému někdejšímu kolegovi z disentu Svatopluku Karáskovi. Když hovořil o tom, že CzechTek byl uplatněním ústavního práva na shromažďování - to prostě tak není. Právo shromažďovací podle Listiny základních práv a svobod je v kategorii práv politických a slouží k tomu, aby občané ho využívali jako občané, to znamená k vyjadřování určitých stanovisek týkajících se věcí veřejných. Je třeba, abychom si v určitých otázkách udělali jasno, protože pokud v nich nebudeme mít jasno, diskuse ztrácí smysl. Každý mluví o něčem jiném.

Tím vůbec není řečeno - aby mi někdo snad nevkládal jiný úmysl nebo jinou myšlenku - že takovéto akce se konat nemohou. Konat se mohou podle obecných principů svobody, které zajišťuje ústava, ale nemají ústavní charakter. Samozřejmě takovéto jiné akce - které dříve byly upravovány speciálními předpisy, protože byly dříve speciální předpisy pro hudební estrády atd., po devadesátém roce byly tyto speciální předpisy zrušeny - prostě takovéto akce se konat mohou, o čemž svědčí x nejrůznějších hudebních festivalů, které bez problémů probíhají v této zemi, ale samozřejmě jejich organizátoři musí respektovat celou řadu předpisů, které s takovými akcemi jsou spojeny.

Je také z právního hlediska velmi pochybné, jestliže se pořád mluví o tom, že organizátoři měli dohodu s majitelem nebo správcem té louky, že měli sepsanou smlouvu. To je sice možné, ale to ještě neznamená, že tím jsou vyřešeny všechny veřejnoprávní problémy, které s takovouto akcí, jestliže se na ní shromáždí tisíce lidí, jsou spojeny. Tyto věci je třeba brát vážně, jestliže se chceme k něčemu dobrat.

Nemá velký smysl zde hovořit o různých detailech. Jestliže dojde k tomu, že proti tisícům lidí se postaví stovky policistů a dojde ke střetu, samozřejmě musíme počítat s tím, co takovýto střet znamená. Pokud jste někdy nebyli přímo sami účastníky takovýchto střetů a viděli jste to alespoň v televizi, víte, že samozřejmě počítat s tím, že by tam nedošlo k nějakým excesům, je nesmysl. To prostě není možné. Povaha střetů to s sebou nese.

Považuji za velmi neprofesionální - když nebudu kritizovat soukromé televize, protože soukromé televize jsou soukromé televize - ze strany České televize jako veřejnoprávního média, jestliže záběr, kde nepochybně policisté se dopustili excesu, když táhli jednoho technaře a jeden z nich do něj kopal, byl uváděn několik dní jako úvod ke každé zprávě o této akci. To je skutečně neprofesionální, protože i počet zraněných na straně policistů, který je větší než na straně technařů, svědčí, že zdaleka tyto excesy neprobíhaly jenom ze strany jedné. Myslím, že i Rada pro Českou televizi by se tímto chováním České televize jako veřejnoprávního média měla zabývat.

Otázka, zda má být přijata zvláštní právní úprava. Je to věc k posouzení. Jistěže se můžeme shodnout, že speciální předpisy na to pamatují. Jestliže speciální předpisy tu jsou a zkušenosti z minulých let i zkušenost, která je s letošním CzechTekem, kdy organizátoři záměrně na tyto předpisy nedbali, kdy dokonce určité parlamentní strany toto jejich chování podporují a považují za správné, za uplatňování principů svobody atd., pak se klade otázka, zda tu nemá být speciální předpis, který by jasně stanovil, co se může a co se nemůže.

Uvádím jen pro zajímavost, a kolega Mládek už to zmínil: V Anglii a Francii jsou speciální zákony. Nikdo asi nebude tvrdit, že to jsou země, které nerespektují svobodu, které nedávají mládeži právo na uplatnění jejích přirozených zájmů. Ale tyto věci se musí dít určitým kultivovaným způsobem, musí respektovat jisté právní meze.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP