Neautorizováno !


 

(16.40 hodin)
(pokračuje Jičínský)

I letos, a četl jsem to v Mondu, byly snahy ve Francii uspořádat určité technoparty, ale protože místní orgány k tomu nedaly souhlas, tak tam, kde to organizátoři konat chtěli, se to prostě nekonalo, protože bez souhlasu orgánů místní správy to konati nelze. Určité věci je třeba říci naprosto jasně.

Zájem, o kterém svědčí účast ve sněmovně, ukazuje, že záležitost velmi letního, parného dne nebo několika dnů už je za námi. Začíná chladné podzimní počasí, vracíme se do politického normálu. Tato věc začíná mít charakter, který měla. Je to prostě epizoda, která se stává. To, že se z ní stala tak významná politická věc, svědčí jenom o tom, že to bylo v době, kdy normální politický provoz vzhledem k prázdninám se zastavil. Je jenom dokladem, chcete-li, podle mého soudu stále ještě velmi malého provinciálního charakteru naší politiky, že do této věci se zapojil i prezident republiky a komentoval to, když nechám stranou postoj exprezidenta. Myslím, že si ho také mohl odpustit, protože o žádné uplatnění práva mladých na jejich přirozenou zábavu tu opravdu nešlo, nebo aspoň ne tím způsobem, jak se tak stalo.

Myslím, že nemá smysl a nemohu nikomu bránit, abychom tady uváděli jednotlivé detaily z toho, co se stalo a nestalo, jak to bylo na cestě atd., protože to smysl nemá. My také nejsme soud, abychom tady vynášeli nějaký rozsudek o náhradě škody a podobně. Považuji opravdu za chybu, že věc, která svou povahou není politická, nebyla politická, že se stala předmětem velmi primitivního stranického využívání. Považuji to za chybu.

Pan místopředseda Langer tady hovořil o tom, že jde o posouzení přiměřenosti zákroku. Vážení kolegové, je nás tady řada, kteří se k tomu vyjadřovali. Podívejme se na to, co jsme o tom tehdy říkali a psali, abychom, když měníme názor, se také k tomu přiznali, protože původní stanoviska byla rozhodně jiná. Bylo to odsouzení policejní akce se vším všudy.

Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Zdeňku Jičínskému. Hovořit bude pan poslanec Švarcbek, připraví se pan poslanec Titz.

 

Poslanec Josef Švarcbek: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, Poslanecká sněmovna se dnes opět zabývá problémem, který dlouho vzrušoval letošní poklidnou letní atmosféru. Stále se nemůžeme pohnout z místa, protože právě akce mladých, které se ochotně chopily všechny sdělovací prostředky, dokonale rozdělila společnost na dva nesmiřitelné tábory. Pro jedny je viníkem nedokonalá legislativa a policejní složky. Pro druhé zase mladí lidé, kteří svou představou o pořádání podobné akce porušili mnoho platných norem a předpisů. Již jsme si začali v minulých jednáních vzájemně vysvětlovat jednotlivá stanoviska a zjistili jsme, že i v Poslanecké sněmovně se naše názory liší.

Pokusme se přestat s tzv. vzájemným napadáním a pojďme se začít domlouvat na konkrétních řešeních budoucích podobných setkání mladých lidí. Vyvolává se snaha pro přijetí nových právních úprav, které by tyto problémy řešily. Ovšem je možné i souhlasit s tou skupinou poslanců, kteří upozorňují, že již právní norma existuje a jde jen o to, zda je respektována.

Doposud se prostřednictvím sdělovacích prostředků veřejnost dozvídá, jak byly porušeny normy ze strany Policie České republiky. Dokonce podle průzkumů se všichni snaží označit viníka v osobě ministra vnitra a velících důstojníků v Mlýnci u Přimdy. Nám komunistům se často předhazuje, že podáváme zjednodušená řešení. Ovšem v případě letní akce v Mlýnci se budou stále objevovat otázky, které někdo dělá zbytečně složité. Znovu je nutné hledat začátek právě v tom, že od samého začátku se rozehrávala podivná hra s Policií České republiky.

Jestliže někdo pořádá ilegální akce, tajemně svolává akce a těší se na to, jak bude šokovat policii a také obyvatele nic netušící vesnice, pak musí počítat s reakcí. Povídání o tom, že jde o soukromé setkání a není nutné označit pozemek, který si pronajali, že mohou zajišťovat hygienické normy podle vlastního uvážení, mi připadá zbytečné a stále nechápu, že to mnozí poslanci zlehčují.

Možná že by bylo dobré vytvořit modelovou situaci. Představte si, kdyby KSČM pořádala setkání pod Kunětickou horou podobným způsobem. Neoznámila by datum ani místo konání, nezajistila by hygienické normy atd. Určitě při nájezdu k místu konání takového setkání by byla porušena práva ostatních majitelů a hluk produkce hudebních kapel by porušoval další normy. Vystoupili by všichni stejně a začali by se zasazovat o práva občanů na svobodné setkání lidí stejného smýšlení? Podobných příkladů dvojího metru a posuzování bych mohl předložit i více, ale nemá to opravdu smysl, protože se nic nevyřeší pouhým předkládáním jedné pravdy a jejím vyvracením druhou, stejně pravdivou pravdou. Pokusme se domlouvat nad tím, že v tomto státě, který hledá cestu k demokracii, dochází i k bujení různých projevů netolerance a snahám o nezákonnost.

Velkým problémem je zažitý přístup k postupu policie. Prostě když se někde objeví někdo, kdo chce chránit pořádek, tak se obviní z předlistopadových praktik. Když se neobjeví někde jinde, kde by mohl být narušen klid někoho vlivného, pak také obviníme policii, a pořád voláme po tom, aby padaly hlavy.

Nevím, jestli ještě více nepoškodím post pana ministra Bublana, ale chtěl bych se otevřeně zeptat: Domníváte se, že by se člověk, který s minulým režimem a především s jeho represivními složkami měl své zkušenosti, smířil s tím, že se stal představitelem a nositelem stejných praktik, proti kterým bojoval? Kolik mladých lidí ví, že ministr, který je jimi zesměšňován, byl zastáncem lidských práv v minulosti, a uvědomuje si, že i dnes chce sloužit především zákonu? Netvrdím, že to musí znát všichni mladí toužící po jiném světě, ale jsem přesvědčen, že by se možná mohli mnozí novináři a moderátoři z médií všeho druhu zasadit o to, aby byla i tato skutečnost sdělena veřejnosti, protože stačí jako argumenty pouhé záběry o tvrdém zásahu, aby se poslanci a veřejnost dožadovali pádu ministra, který takové zásahy, které se vymykají zákonu, odsuzuje; několikrát prohlásil, že nezákonnost musí být potrestána.

Kolik z poslanců nebo i rodičů se přijelo podívat na to, jak se celá věc odehrála? Ne z křesla svých pracoven a domovů, ale přímo na místo. Znovu již několikrát poznamenávám, že jsem na místě byl, a byl jsem dokonce i tento víkend na protestní akci, kde se mělo demonstrovat, že první akce byla zmařena policií a mohla proběhnout pokojně jako ta druhá. Pevně věřím, že jen naprostý ignorant by chtěl klást mezi tyto dvě akce rovnítko. Všechno to, co bylo minule nesplněno na začátku konání akce, bylo o tomto víkendu splněno. Někdo by mohl prohlásit, že malá účast na označeném místě konání byla z důvodu, že byla zima. Ovšem pokud si vzpomenete, první akce byla za deště a bouřky. Nechceme si asi mnozí připustit, že akce, která nemá náběh jakési revolty a ilegality, není pro velkou část těchto lidí nikterak zajímavá.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP