Neautorizováno !


 

(17.00 hodin)
(pokračuje Titz)

Jestliže někdo nad tím pozemkem hospodaří na zemědělské půdě, a jestliže hospodaří dejme tomu ekologicky a má dokonce na to jisté dotace, tak si myslím, že je opravdu neodpovědné pustit na takové pozemky dopravní prostředky. Víme dobře, že z každých ukapává nějaké to mazivo, a je tam samozřejmě problém s tím, co když by se stala eventuálně nějaká havárie. A to se nemusí týkat jenom vozidel jako takových, ale samozřejmě i těch elektroagregátů, které pochopitelně byly poháněny spalovacími nebo v tomto případě asi vznětovými motory.

A ještě jedna věc k té přístupové cestě. To, co zvládne terénní vozidlo, byť i třeba přepychový džíp, už nemusí zvládnout jednoduché osobní auto a může se stát při nájezdu na tu louku přímo pastí pro eventuální kamion, který tam přiváží nějaké ty zvukové aparatury.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Titzovi. Nyní se o slovo přihlásil ministr vnitra František Bublan.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jenom budu reagovat na některé věci, které zde zazněly, i když musím říct, že mnoho těch poznámek, které jsem chtěl komentovat, už okomentovali mí předřečníci, za což jim děkuji, protože to udělali možná lépe, než bych to udělal já sám.

Nicméně asi nejvíc připomínek budu mít k vystoupení pana místopředsedy Langera. On mluvil o příčinách a důsledcích. Já když jsem potom poslouchal ty vývody z toho, tak mi to připomnělo takovou tu základní tezi, která se vyučuje při hodinách filozofie, o tom, co je to nepravdivý sylogismus, když první premisa zní "liška je zrzavá", druhá zní "Herodes je zrzavý". A ten výsledek je potom, že "Herodes je liška". Takže o tom to je.

Ty příčiny skutečně nebyly v těch dílčích opatřeních policie, ale ty příčiny byly v tom, že ta akce byla utajovaná do poslední chvíle, do poslední minuty. Teprve potom tam začala najíždět ta vozidla, policie nevěděla - je to povolené, není to povolené, je ten pozemek pronajatý, jaký pozemek je pronajatý. Ta historka s tím geodetem je skutečně úsměvná. Stejnou historku nám říkal jeden z těch aktivistů v Tachově při setkání starostů. Bylo tam asi pětadvacet starostů z toho okresu, a když to vyslechli tady s tím geodetem, že tam chtěl v noci něco vyměřovat, tak se mu docela hlasitě vysmáli. Stejně tak by se smáli dnes, když by slyšeli stejnou argumentaci. A policie nezaznamenala žádný pokus nějakého geodeta o to, aby tam něco vyměřoval. To je skutečně ta příčina. Pokud ano, mělo to být vyměřeno dopředu, toalety měly být také vyměřeny dopředu. To už nemluvím o nějakém dohadování s místními úřady o používání cesty atd.

Hodně těch otázek je kolem toho, že policie zablokovala cestu. Já zde musím znovu říct, jak to skutečně bylo. Cestu zablokoval kamion technařů. Ten tam najížděl někdy po jedné hodině v noci, najížděl z té silnice první třídy na tu účelovou komunikaci, která skutečně je pouze účelovou komunikací. A vzhledem k tomu velkému převýšení tam uvízl tím zadkem toho návěsu a vlastně zablokoval přístup. Za ním se začala hromadit ostatní auta a byly jich stovky, skutečně stovky, bylo to v tu noc. A trvalo do osmi hodin ráno, než se podařilo ten kamion vyprostit. Teprve potom to bylo uvolněno. Samozřejmě v tu chvíli policie nevěděla, jaký je ten právní stav, tak potom už omezila ten vjezd na to, nehledě na to, že ta účelová komunikace, co si budeme povídat, je skutečně jenom komunikace k tomu, aby tam mohli vjíždět majitelé těch pozemků, nikoliv aby tam najížděly stovky různých vozidel včetně těch nákladních.

Další taková věc, která mě zde trošku jako zarazila, o té iniciativě. Víte, mnoho těch lidí, co se potom jako na to nabalilo nebo začalo mluvit o svobodě shromažďování a podobně, tak to jsou lidé, kteří tam vůbec nebyli. A já jsem zjistil potom i z těch různých debat, nechci zde ty osoby všechny jmenovat, že oni tam nebyli, oni to pouze slyšeli z vyprávění, a byla to pro ně taková příležitost jaksi se něčeho chopit, nějaké iniciativy. Ale jaksi nezažili to, a proto jsem rád, že zde zazněla svědectví několika poslanců, kteří na místě byli a viděli, jak to tam bylo.

Já jsem tam byl sice až po akci, ale viděl jsem ten pozemek, který už samozřejmě trochu zarostl, ale když tam chodíte, tak vidíte ta ohniště, vidíte to množství rozbitých lahví, toho skla. To skutečně tam nikdo nemůže pustit nějaký dobytek na pastvu, protože je to nebezpečné.

Chtěl bych ještě zmínit některé věci, které se třeba týkají, jak zde pan místopředseda Langer říkal, určité metodiky nebo nějakého manuálu. Ono nikdy nelze té policii všechno dát do nějakého manuálu, jak má pokračovat. Já si jenom vzpomenu na to, co čítávám někde ve svodkách, že na prvního máje v Berlíně každoročně dochází ke střetu anarchistů s policií. Policie určitě na to možná má nějaký manuál nebo nějaké postupy, ale ty střety jsou každoroční a každý rok tam jezdí spousta sanitek, která odváží několik desítek zraněných. A je to pořád dokola. Takže ono to ani není o tom manuálu nebo o nějaké taktice. Zkrátka ta situace taková je a ta policie musí reagovat trošku s nějakou větší invencí a nespoléhat se na nějaký manuál, protože příště to může být zase trošku jinak, a potom by si nevěděli rady.

A naposled bych ještě chtěl říct jednu věc a ta se mi zdá být také dosti podstatná. On to tady zmínil pan poslanec Mládek, když jenom tak jaksi mimochodem řekl něco o DPH a spotřební dani. Ale víte, co si budeme povídat, operativní poznatky z těchto akcí, a klidně do toho bych zahrnul i akce těch neonacistů, které jsou sice podobné tady v tom způsobu, ale dělají se třeba někde jinde, v uzavřených prostorách a podobně, to je jeden velký byznys. Skutečně je to byznys. Nikdo nebude kupovat drahé soundsystémy a nebude spotřebovávat denně několik stovek litrů nafty jenom proto, aby se nějak pobavil. Za tím stojí velká skupina, která skutečně na tom vydělává. Všichni ti účastníci, kteří se toho účastní, to všechno draze zaplatí. Pokud musí zaplatit za PET láhev pitné vody sto korun, tak se ptám tedy, kdo na tom vydělává. Pokud tam někdo prodává hrstku rýže za šedesát korun, zase někdo na tom vydělává. Mělo by to zajímat samozřejmě Čoiku, mělo by to zajímat hygienu a měli bychom se tím zabývat jako celkem, abychom to nenechávali pouze na policii, jestli tedy zasáhne nebo ne. Jsou za tím velké peníze. Mně to trošku potvrdil i exprezident Havel, s kterým jsem o tom mluvil a který potom už v těch pozdějších dobách se k tomu příliš nehlásil. Je to byznys určitých lidí, tak nedávejme tomu nějakou takovou ideologickou nálepku, že je to pouze snaha mladých lidí se bavit. Oni třeba se chtějí bavit, ale ti organizátoři, kteří stojí v pozadí a nikdy nevystoupí dopředu, protože nechtějí být známí, tak ti skutečně na tom vydělávají dost velké peníze. A ti budou neustále iniciovat další podobné akce a případně i protesty. Toto bych byl rád, kdybychom si všichni uvědomili.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Františku Bublanovi. Hovořit bude pan poslanec Bílý.

 

Poslanec Jiří Bílý: Pane místopředsedo, děkuji. Pane premiére, členové vlády, kolegyně a kolegové, já si myslím, že kolega místopředseda Ivan Langer zde položil spoustu otázek legitimních, a na ty si myslím, že by měl dostat odpověď. Proto se nebudu o tom dále zmiňovat.

Nejdřív ještě řeknu, že jsem taky byl na posledních dvou CzechTekách, kde jsem se byl podívat, jak vlastně policie je připravena, jak to mají organizátoři. Hovořil jsem s oběma stranami, tak také o tom něco vím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP