Neautorizováno !


 

(16.50 hodin)
(pokračuje Švarcbek)

Měli bychom se tedy zaměřit na klidné posuzování a znovurozebírání stávajících zákonných norem. Jestliže zjistíme, že dostatečně splňují podmínky pro klidné pořádání i takovýchto akcí, pak neplýtvejme silami, které bychom měli věnovat i jiným věcem.

Dvě věci na závěr. Chtěl bych touto cestou poděkovat všem policistům, kteří se snažili udržet pořádek, a jako přímý účastník vím, že zásah byl až posledním řešením celé situace, která do tohoto vrcholu narůstala postupně. Nerespektování výzvy k opuštění pozemku muselo zapříčinit další kroky. V žádném případě se nezastávám hrubostí, které jsme viděli a které odsoudil jak ministr vnitra, tak i pan premiér.

Ta druhá věc je problém našich zásahových jednotek Policie ČR, které jsou tvořeny z jednotlivých krajů a jsou přímými vykonavateli služby v jednotlivých krajích. Osobně bych se přimlouval, kdyby byla vytvořena speciální jednotka, která by byla školena psychology apod. přímo jenom k těmto akcím tak, aby nebyl oslabován výkon služby v jednotlivých krajích atd. Položte si otázku, kdyby těchto akcí proběhlo v jeden den v republice více, tak bychom asi těžko zabezpečovali klid a pořádek.

A nakonec bych si přál, kdyby se některé veřejnoprávní prostředky, možná i komerční, čas od času věnovaly se stejnou pozorností mladým lidem, kteří třeba pracují v hasičských dobrovolných sborech a v jiných občanských sdruženích, vedoucím, kteří se snaží vychovávat naši mládež pro trochu jiné věci než tyto, které probíhaly v Mlýnci apod., a nemají chuť si to rozdat tzv. s policisty. Je také dost mladých lidí, kteří dovedou třeba opravit kapličky ve svých obcích a nemusí si dokazovat velikost tím, že sprejem poškodí budovu Ministerstva vnitra.

Děkuji. (Potlesk KSČM.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Švarcbekovi. Hovořit bude pan poslanec Titz. Pro tuto chvíli další přihlášky do obecné rozpravy nemám. Ano, hlásí se pan poslanec Bílý.

 

Poslanec Miloš Titz: Vážený pane předsedající, členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, přiznám se, že jsem na žádné technoparty nebyl, ale jistou zkušenost s pořádáním poměrně až mnohatisícových shromáždění mám, a to z doby před listopadem 1989, a bývaly to pětidenní závody v orientačním běhu.

Při této příležitosti bych se chtěl, pane předsedající, vaším prostřednictvím zeptat kolegy Langera, zda považuje za vrchol hygieny na začátku 21. století ve střední Evropě chemické záchody. My jsme tehdy před více než patnácti lety museli natáhnout trubky s pitnou vodou, museli jsme natáhnout, pakliže tam byla užitková voda, tak také trubky do sprch, protože orientační běh je sport, při kterém se člověk značně zapotí, takže tam byly zvlášť ženské sprchy, mužské sprchy a samozřejmě byly tam také tehdy vybudovány latríny. Tak tady jsme se opravdu dostali někam dál. Ale chtěl bych se pana kolegy Langera zeptat, zda na několikadenní akci nepovažuje za zásadní hygienickou věc tekoucí pitnou vodu. Jestliže ne, tak holt se rozcházíme.

Při této příležitosti ještě k chemickým toaletám bych chtěl poznamenat jednu věc. Účastníci techna jako jeden z argumentů uvádějí, že je to záležitost nekomerční, že se tam neplatí, že je to vlastně všechno jenom tak, že oni tam jenom tančí. Tak jsem se informoval. Jednodenní nájem chemické toalety stojí od dvou tisíc výše. Jestliže jich bylo čtyřicet, bylo to na jeden den osmdesát tisíc. Při té příležitosti se skutečně ptám, a myslím to vážně, kdo tam má takové zájmy, že je schopen takovouto částku za jediný den zaplatit. A víme dobře, že technoparty byla plánována na několik dnů, to nebyl den a noc nebo něco takového. Takže to je jedna věc.

Za druhé. Říká se, jak všichni jsou velice ušlechtilí, ale nicméně i na té party před týdnem nebo tento víkend byly nalezeny drogy, a to v množství nikoliv malém. Myslím si, že strkat hlavu do písku, že tam není alkohol, že tam nejsou lehké, ale možná i tvrdé drogy, a to tedy v dosti velkém množství, by byla opravdu pštrosí politika, a pštrosí politika vůči této společnosti, ale hlavně její mladší části.

A teď bych se chtěl vrátit, a zase prostřednictvím pana předsedajícího, ke kolegovi Karáskovi. Já jsem samozřejmě na žádné technoparty v Curychu nebyl, protože jsem v té době, kdy tam byl on, neměl pas. Ale chtěl bych se zeptat - tam se také nevědělo, kde to bude, kdy to bude, kdo je organizátorem, jaký počet lidí se toho asi zúčastní? Já myslím, že to není pravda. V minulých letech jsme v televizi velice často viděli obrovskou technoparty v Berlíně. Letos už nebyla. Ale myslíte si, že se tam sjeli ti lidé jen tak, že o tom berlínské úřady, samospráva, berlínská policie, městská policie prostě neměla ani ponětí při těch tisících a desetitisících lidí? Myslím si, že to tak není. Dovolím si říci, že existují také jiné věci této mohutnosti, nejenom technoparty, jako je například karneval v Riu apod., ale ani ten se určitě nedělá ze dne na den a bez toho, že by o tom lidé věděli.

Tady mě napadá jedna věc. Já jsem se jako devítiletý zúčastnil 11. všesokolského sletu. Tehdy se procházelo Prahou a byla to taková reakce na vítězný únor 1948. Ale věřím, že dejme tomu některé lidi staré nebo nemocné mohl ten průvod také iritovat, ale bylo naprosto jasné, že průvod během několika hodin skončí, a rozhodně se ten průvod nekonal v noci, několik nocí za sebou atd.

Tady bych řekl jednu věc - že svoboda je krásná věc, ale myslím si, že je skutečnou pravdou, i když to může znít jako fráze, že moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda toho druhého. Tady bych řekl, že to je chápání svobody z odpovědnosti. Zatímco jestliže stavím svou svobodu über alles, tak to je svoboda z neodpovědnosti.

Teď bych chtěl říci ještě jednu věc. Katastry jednotlivých obcí, to nejsou jenom katastrální mapy. To je také odpovědnost starostů a samospráv. A jestliže se dneska vážně uvažuje o tom, že starostové a samosprávy budou mít pravomoc rozhodnout o úložišti vyhořelého paliva z jaderných elektráren, což je záležitost týkající se energetiky tohoto státu na mnoho desetiletí, tak si nedovedu představit, že by neměli možnost reflektovat názory svých občanů na to, co se několik dnů a nocí bude dít v jejich více nebo méně blízké vzdálenosti.

A ještě jednu věc. Připadá mi absurdní, že je zapotřebí k určení hranic pozemku, který je pronajat k takovéto akci, je zapotřebí geodetů. To mně připadá absurdní. Přece každý vlastník nebo nájemce pozemku ví odkud - pokud.

A řekl bych ještě jednu věc. Letos byla jistým způsobem tragédie, že ten pronajatý pozemek, a pronajatý firmou Italinvest, která tam chce v budoucnu snad postavit sklady, tak bych chtěl říci, že to není zemědělská půda.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP