Neautorizováno !


 

(15.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh pořadu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 23. Přítomno 180, pro hlasovalo 115, proti 19. Pořad schůze byl schválen.

 

Můžeme začít. (V sále je velký hluk a neklid.) Ještě vidím pana předsedu Hojdu, který se hlásí s volbami. Prosím, pane předsedo, máte ještě slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Vzhledem k tomu, že Poslanecká sněmovna zařadila dva nové volební body, a to je bod změny v orgánech Poslanecké sněmovny a volební bod volba člena Rady České tiskové kanceláře, vyhlašuji lhůty na podávání návrhů do zítřka do 14 hodin. Návrhy prosím podávejte tajemníkovi volební komise. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Toť vše. Děkuji. Můžeme se pustit do pořadu schůze. Prvním bodem našeho dnešního programu podle toho, co jsme schválili, je vládní návrh zákona… Není, pardon, je to jinak. Zkrácení lhůt jsme si schválili jako první.

 

1.
Návrh na zkrácení zákonné lhůty pro projednání sněmovního tisku 952
ve výborech Poslanecké sněmovny

 

Nejdřív vyzvu pana poslance Koudelku, protože jeho bod byl schválen jako první. Týká se poslaneckého návrhu zákona o volbách. Prosím, aby ve Sněmovně byl klid a my jsme vyslechli úvodní slovo předkladatele, který chce navrhnout zkrácení lhůty. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážený pane předsedo, vážená Sněmovno, poslanecký návrh zákona o volbách, který nově zavádí pro volby do Poslanecké sněmovny čtyři preferenční hlasy pro každého voliče a snížení hranice pro přeskočení v rámci kandidátky ze 7 na 5 % preferenčních hlasů, byl projednán ústavněprávním výborem právě ve znění, které jsem nyní přednesl. Byl to jediný výbor, kterému byl tento zákon přikázán. Nic tedy nebrání tomu, aby Poslanecká sněmovna na této schůzi projednala uvedený návrh zákona ve druhém i třetím čtení.

Proto navrhuji, aby Poslanecká sněmovna zkrátila lhůtu pro projednání tohoto návrhu zákona o 30 dnů, a tedy bude moci být projednán tento návrh již na této schůzi. Děkuji.

(V sále je stále obrovský hluk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji předkladateli. Myslím, že k tomuto návrhu bychom měli nyní otevřít rozpravu. Do rozpravy se hlásí pan poslanec Zdeněk Koudelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Podstatu svého návrhu jsem vysvětlil v úvodním slovu. Nyní v rozpravě podle jednacího řádu opakuji návrh usnesení, že Poslanecká sněmovna zkracuje lhůtu pro projednání návrhu změny volebního zákona, tisk 952, o 30 dnů.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, jestli někdo další chce vystoupit v rozpravě nebo navrhnout ještě něco jiného. Pokud tomu viditelně tak není, tak můžeme rozpravu ukončit.

Přistoupíme k hlasování o návrhu. Ještě zazvoním. Všechny vás odhlašuji. Žádám, abyste se všichni znovu přihlásili.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, které tady přednesl pan poslanec Koudelka a které znělo, že zkrátíme lhůtu pro projednávání tohoto návrhu zákona o 30 dní. O tomto budeme nyní hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zkrátit tuto lhůtu o 30 dní, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 24. Přítomno je 155 poslanců, pro hlasovalo 80, proti 43. Tento návrh pana poslance Koudelky na zkrácení byl přijat.

 

Můžeme ukončit projednávání tohoto bodu. Ještě bude probíhat kontrola tohoto hlasování. Jak to vypadá? V pořádku. Můžeme pokračovat.

 

2.
Návrh na zkrácení zákonné lhůty pro projednání sněmovní tisku 980
ve výborech Poslanecké sněmovny

 

Nyní bych požádal pana poslance Zdeňka Jičínského, aby nám podobně zdůvodnil svůj návrh. Prosím, pane poslanče máte slovo. (Hluk v sále neutichá.) Prosím o klid, vážení kolegové, protože bych byl rád, kdybychom slyšeli, co se tady ve sněmovně bude nyní říkat. Prosím všechny o klid!

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, Poslanecká sněmovna se na své minulé schůzi zabývala návrhem poslaneckého návrhu Miroslava Kalouska a dalších na vydání ústavního zákona, kterým se mění a doplňuje ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, který se týká úpravy poslanecké a senátorské imunity, případně imunity členů Ústavního soudu. Po projednání Poslanecká sněmovna přikázala návrh ústavněprávnímu výboru. Návrh na zkrácení lhůty Poslanecká sněmovna nepřijala. Mezitím však se ústavněprávní výbor věcí zabýval. Přijal k této věci usnesení. Nic nebrání tomu, aby se Poslanecká sněmovna věcí zabývala, musí ale dát souhlas ke zkrácení lhůty o 30 dnů, což navrhnu v rozpravě.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme návrh. Otevírám rozpravu. Hlásil se do ní jako první pan poslanec Jičínský, takže ho prosím, aby se hned ujal slova.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedo, navrhuji toto usnesení: Poslanecká sněmovna souhlasí se zkrácením lhůty o 30 dnů u tisku 980.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy. Nikdo se nehlásí, rozpravu končím. Budeme hlasovat o návrhu usnesení, který jsme právě slyšeli.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zkrátit lhůtu pro projednávání tohoto tisku o 30 dní, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 25. Přítomno 163, pro v tuto chvíli hlasuje 76, proti 29. Tento návrh na zkrácení lhůty nebyl přijat.

 

Tím končíme i projednávání tohoto druhého bodu, který jsme si zařadili. Můžeme se snad nyní pustit do dalších bodů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP