Neautorizováno !


 

(15.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Naším dalším bodem je bod

 

34.
Vládní návrh zákona o evropské družstevní společnosti
/sněmovní tisk 1181/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády by tento návrh měl uvést místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Pavel Němec. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte, abych uvedl vládní návrh zákona o evropské družstevní společnosti. Pouze bych připomněl s odkazem na úvodní slovo v prvním čtení, že se jedná o návrh, jehož cílem je uspokojování potřeb členů evropské družstevní společnosti, rozvoj jejich hospodářských a společenských aktivit. Svou činnost bude evropská družstevní společnost vykonávat pro vzájemný prospěch svých členů tak, aby každý člen měl užitek z této činnosti přiměřený míře své účasti.

Tento návrh je vypracován k adaptaci nařízení Rady ES číslo 1435/2003, o Statutu evropské družstevní společnosti a transpozici směrnice Rady 2003/72/ES ze dne 22. července 2003, kterou se doplňuje Statut evropské družstevní společnosti s ohledem na zapojení zaměstnanců.

První čtení předkládaného návrhu proběhlo v Poslanecké sněmovně 14. prosince a návrh projednal ústavněprávní výbor, který doporučil, aby Poslanecká sněmovna návrh schválila. Současně navrhl provedení některých technických a formulačních změn textu zákona, se kterými souhlasím.

Děkuji.

(V sále je stále rušno.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, tady opravdu nejsou snesitelné podmínky v této chvíli. Chtěl bych požádat všechny, kteří řeší různé jiné problémy, než je evropská družstevní společnost, aby to přenesli jinam.

Tento návrh jsme přikázali k projednání ústavněprávnímu výboru. Usnesení byste měli mít jako sněmovní tisk 1181/1. Nejdříve bych požádal zpravodajku výboru paní poslankyni Šedivou, aby se vyjádřila.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Děkuji, pane předsedo. Jak už bylo konstatováno, zákon o evropské družstevní společnosti je součástí harmonizačních prací. Jedná se o třetí druh přeshraniční obchodní korporace zřízené v rámci jednotné regulace evropskou právní úpravou, a to po evropském hospodářském zájmovém sdružení a evropské společnosti, které byly v tomto volebním období přijaty. Tato úprava poměrně úzce navazuje na národní družstevní právo členských zemí Evropské unie, podléhá národnímu družstevnímu právu jen subsidiárně, a to v rozsahu, v jakém nařízení nestanoví jinak. Protože směrnice vstoupí v účinnost až 18. 8. 2006, není možné porovnat její případné účinky.

Ústavněprávní výbor projednal tento návrh zákona a doporučil bez pozměňovacích návrhů ke schválení. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám písemné přihlášky. Kdo se hlásí nyní do obecné rozpravy? Hlásí se paní poslankyně Šedivá.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Zapomněla jsem ve svém úvodním slovu říci, že vzhledem na skutečnost, že je třeba tuto normu schválit tak, aby byla v platnosti a účinnosti ke dni vstupu účinnosti řídící směrnice, budu navrhovat zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Kdo se dále hlásí do obecné rozpravy? Pokud se nikdo nehlásí, obecnou rozpravu končím. Zahajuji rozpravu podrobnou. Kdo se do ní hlásí? Hlásí se paní poslankyně Šedivá.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Ještě jednou - navrhuji v podrobné rozpravě zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď to je dobře. Kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy? Vidím, že nikdo. Podrobnou rozpravu můžeme ukončit.

K hlasování máme pouze návrh navrhovatele na zkrácení lhůty pro třetí čtení na 48 hodin. O tom budeme hlasovat, pouze si kladu otázku, jestli to všichni vědí. Pokusím se zazvonit pro ty, kteří mají zájem hlasovat o zkrácení lhůty pro třetí čtení na 48 hodin. Odhlašuji vás a prosím, aby skuteční zájemci o toto hlasování se přihlásili. Je nás tady doufám dost. Prosím, přihlaste se všichni přítomní. Už jsme schopni hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zkrácení lhůty na 48 hodin, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 26 z přítomných 80 bylo pro 36, proti 10. Návrh nebyl přijat.

 

Probíhá kontrola hlasování. Mohu než ukončit projednávání tohoto bodu. Děkuji navrhovateli. Končím projednávání třetího bodu.

 

Dalším bodem naší schůze je

 

35.
Vládní návrh, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o Evropské družstevní společnosti
/sněmovní tisk 1182/ - druhé čtení

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tento sněmovní tisk navrhuje novelizovat právní předpisy související s předpokládaným přijetím návrhu zákona o evropské družstevní společnosti. Navazuje tedy na tisk předchozí. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Poprosím paní poslankyni Šedivou, protože usnesení výboru máme jako sněmovní tisk 1182/1. Prosím zpravodajku.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Jen bych doplnila pana ministra, pana předkladatele, že tento zákon mění jednak obchodní zákoník, notářský řád, zákoník práce a občanský soudní řád.

Jak již bylo řečeno, návrh zákona projednal ústavněprávní výbor a doporučil Sněmovně jeho přijetí.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nyní vyhlašuji obecnou rozpravu. Kdo se do ní hlásí? Do obecné rozpravy se nehlásí nikdo, obecnou rozpravu můžeme ukončit.

Máme tu rozpravu podrobnou. Do podrobné rozpravy se přihlásil pan poslanec Ivan Langer.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP