Neautorizováno !


 

(Jednání pokračovalo v 16.00 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, kolegové, prosím, abyste se vrátili do sněmovny, abychom mohli pokračovat bodem, který jsme opustili. To byl návrh zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a o změně některých zákonů, zákon 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší, a také zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání. Jedná se o sněmovní tisk 1195, nacházíme se ve druhém čtení. Požádal jsem pana místopředsedu vlády Pavla Němce, aby se ujal tohoto materiálu a zastoupil pana ministra Ambrozka. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážený pane předsedo, vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, dovolte mi, abych alespoň formálně uvedl zahájení druhého čtení sněmovního tisku číslo 1195, jeho přesnou citaci uvedl pan předseda Poslanecké sněmovny. Domnívám se, že se lze odkázat co do obsahu tohoto návrhu na úvodní slovo, které jistě přednesl pan ministr v prvním čtení.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Aha, pan ministr se právě dostavil. Děkuji panu ministru Němcovi. Chce pan ministr ještě něco přidat k tomu, co tady zaznělo? Prosím, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Pane předsedo, kolegyně a kolegové, vystoupení kolegy Němce bylo určitě velmi důležité a já mu za něj děkuji. Chtěl bych jenom doplnit, že děkuji jak hospodářskému výboru, tak garančnímu výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, které návrh zákona projednaly i při zkrácené lhůtě. S řadou pozměňovacích návrhů souhlasím. Některé považuji sice za problematické vzhledem ke směrnici, ale povedeme o nich diskusi samozřejmě a rozhodneme o nich v hlasování ve třetím čtení.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Výbory, které jste jmenoval, návrhy projednaly, máme jejich usnesení jako tisky 1195/1, eventuálně 1195/2. Nyní bych poprosil zpravodaje výboru pro veřejnou správu pana poslance Václava Mencla, aby se také vyjádřil.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji za slovo. Já bych ještě dodal, že tyto dva výbory se dohodly, že k této problematice vůbec obecně uděláme seminář. Ten seminář se konal a dovolte mi říci jeho výsledky. Nezabývali jsem se jenom novelou, zabývali jsme se i situací, která v obchodování s povolenkami existuje. K současné situaci mi dovolte říci, že ze semináře vzešly dva závěry: za prvé - zákon v praxi funguje bez zásadních problémů, za druhé - národní alokační plán, to znamená příděl povolenek, byl v zásadě přijat a je pokládán za správný.

Pokud jde o novelu, kterou projednáváme, zásadní věc, která vzešla ze semináře, je dodržet zásadu oddělení zákona od národního alokačního plánu. To znamená, že v zákoně nemá být předurčeno, kolik povolenek kdo obdrží, ale má obsahovat mechanismus, a to je samozřejmě věcí naší, Parlamentu. A konkrétní přidělení má být obsahem národního alokačního plánu a je v exekutivní pravomoci, tedy věcí vlády. Tak to funguje i nyní. A protože toto rozdělení nepřineslo zásadní problémy, není důvod, aby tomu tak nebylo i v budoucnu, to znamená abychom tento princip neaplikovali také na projednávanou novelu.

Po semináři se novelou zákona zabýval výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a hospodářský výbor. Na našem výboru byla předložena řada pozměňovacích návrhů a výbor se při jejich projednávání držel právě již řečené zásady oddělení zákona a národního alokačního plánu. Výsledkem je usnesení číslo 352, ve kterém výbor doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 1195 projednat a schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Tyto pozměňovací návrhy jste obdrželi písemně, takže je zde nebudu předčítat.

To je zatím z mé strany všechno.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji zpravodaji. Máme ještě jednoho zpravodaje, pana poslance Antonína Sýkoru, a toho bych také požádal, aby nám sdělil, k čemu se výbor dopracoval. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Sýkora: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením číslo 403 hospodářského výboru ze dne 22. února 2006, který na svém zasedání projednal stanovisko k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 695/2004 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a o změně některých zákonů, zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů, podle tisku 1195.

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po vyslechnutí úvodního slova náměstka ministra životního prostředí Ing. Tomáše Novotného, zpravodajské zprávy poslance Antonína Sýkory a po obecné a podrobné rozpravě za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit tisk 1195 ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Za druhé zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s navrhovatelem a legislativním odborem KPS provedl v návrhu zákona legislativně technické úpravy, které nemají věcný dopad na obsah navrhovaného zákona. Za třetí pověřuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny přednesl zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona v hospodářském výboru. Pověřuje předsedu výboru, aby předložil toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí. Mám tady přihlášku pana poslance Víchy, ale ta je do podrobné rozpravy. Do obecné rozpravy se asi nehlásí nikdo, takže obecnou rozpravu končím.

Otevírám tedy rovnou rozpravu podrobnou a prosím pana poslance Josefa Víchu, který se do ní přihlásil, aby přednesl svůj návrh.

 

Poslanec Josef Vícha: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, chci tady načíst pozměňovací návrhy k tisku 1195.

Za prvé k bodu 14: V § 11 odstavec 1 se slovo "registru" nahrazuje slovem "rejstříku".

Za druhé k bodu 16: V § 16 se písmeno d) zrušuje a v písmenu k) se za slova "písmeno e)" vkládají slova "a g) pod čarou".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP