Neautorizováno !


 

(15.00 hodin)

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, jsem velice rád, že předložený návrh zákona je účelově vázán na elektrické jednotky řady 471 pro příměstskou dopravu, které se vyrábějí v ČKD Studénka v Ostravě. Je třeba k tomu říct, že to není pendolino. Tyto jednotky spolehlivě jezdí na českých tratích a jsou, myslím si, velice dobrým výsledkem práce našich techniků, českých techniků a českých dělníků.

Já velice tento návrh zákona podporuji. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám a táži se na další přihlášku z pléna. Není taková přihláška, proto končím obecnou rozpravu.

Přivolávám naše kolegy z kuloárů, protože je před námi hlasování, a to hlasování podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu tak, jak bylo navrženo, tedy v tom zrychleném projednávání, tak aby mohl být zákon schválen v intencích § 90 odst. 2.

Prosím o chvilku trpělivosti. (Do sálu přicházejí poslanci.) Příchozí požádám o to, aby se zaregistrovali, a za malou chvíli přistoupíme k hlasování. Ty, kteří nebyli účastni dosavadního projednávání tohoto bodu, bych chtěla informovat, že je před námi hlasování, v němž Poslanecká sněmovna vyjádří nebo nevyjádří svůj souhlas s projednáváním tohoto tisku tak, aby mohl být zákon přijat již v prvém čtení.

Domnívám se, že ti, kteří mohli, se již dostavili do jednacího sálu, a proto přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1261 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

 

Zahajuji hlasování číslo 34. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 34. Přítomno 124, pro 118, proti nula. Návrh usnesení byl schválen.

 

Budeme pokračovat nyní podrobnou rozpravou. Zahajuji podrobnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku, ptám se proto na přihlášky z místa. Taková přihláška neexistuje, proto končím i podrobnou rozpravu.

Zeptám se nejprve pana navrhovatele, tedy místopředsedy vlády Milana Šimonovského, zda má zájem o závěrečné slovo. Pana zpravodaje? Nemá zájem o závěrečné slovo. Můžeme tedy přistoupit k hlasování o celém návrhu zákona.

Opět přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o poskytnutí státní záruky České republiky na zajištění úvěru poskytnutého společnosti EUROFIMA za účelem financování nákupu železničních kolejových vozidel, podle sněmovního tisku 1261."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 35. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 35 - přítomno 126, pro 118, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji jak místopředsedovi vlády Milanu Šimonovskému, tak zpravodaji panu poslanci Miroslavu Kalouskovi a končím projednávání bodu č. 88.

 

Dalším bodem, který jsme si schválili, je bod číslo 62 a tímto bodem budeme nyní pokračovat. Je to

 

62.
Návrh poslanců Josefa Janečka, Viléma Holáně, Jaromíra Talíře a Vladimíra Říhy
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně
před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem
a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 1178/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, aby s návrhem zákona byl vysloven souhlas již v prvém čtení. Ale zároveň upozorňuji Sněmovnu, že jsem právě obdržela veto poslaneckého klubu Občanské demokratické strany proti návrhu na zkrácené projednávání, proti § 90 odst. 2.

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1178/1.

Prosím za navrhovatele pana kolegu Josefa Janečka, aby se ujal úvodního slova.

Prosím, prosím a žádám důrazně všechny kolegy, aby věnovali svou pozornost právě projednávanému bodu a rozhodně ne čemukoliv jinému. Děkuji.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené dámy, vážení pánové, vážená paní předsedající, velmi děkuji za upozornění k danému tématu, neboť se domnívám, že přestože je to téma často opakované, jako bychom nebyli schopni dohlédnout hloubky problematiky, která je v tomto návrhu zákona ošetřena. A to je skutečností, že v naší zemi každý den naprosto zbytečně umírá přibližně padesát našich spoluobčanů, a to v důsledku nemocí způsobených kouřením. Musíme říci, že každý rok naprosto zbytečně umírá v této zemi přibližně 1500 našich spoluobčanů v důsledku takzvaného pasivního kouření, to je v důsledku toho, že bezohlednost konzumentů tabáku způsobuje vážná smrtelná onemocnění u těch, kteří jsou nuceni tento tabák, obsahující řadu karcinogenů, dýchat.

Já se domnívám, že nastala velmi vhodná doba k tomu, abychom se nad tímto problémem poctivě zamysleli. Je to doba, kdy velmi živě diskutujeme o problematice zdravotnictví. Žijeme v době, kdy na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu byla uvalena nucená správa, a to z toho důvodu, že v systému zdravotního pojištění se nedostávalo něco kolem deseti dvanácti miliard korun. Zde vidíme, že na léčení nemocí naprosto zbytečně vzniklých musíme vydávat na lůžkových odděleních kolem třiceti miliard korun ročně. A je zvláštní, že zde jakoby stále není vůle po tom, abychom tyto výdaje šetřili, ze zde není vůle, abychom snížili utrpení našich spoluobčanů, kteří onemocněli nemocí dětského věku, protože kouření není ničím jiným než nemocí dětského věku, a abychom udělali všechno pro to, aby se těch hořkých konců nedočkali.

Často se hovoří o nezbytnosti prevence v medicíně. Pan ministr to několikrát velmi zásadně zmínil a já s ním naprosto souhlasím, protože víme, že zdravotní stav obyvatelstva jenom přibližně z 15 až 20 procent je dán tím, jak funguje zdravotnický systém. Všechno ostatní jsou vnější nebo vnitřní vlivy. A podle Světové zdravotnické organizace je kouření nejvýznamnější rizikový faktor, jehož odstraněním můžeme dosáhnout velmi podstatného zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva.

Cigareta je jediný druh zboží, který pokud je používán k tomu účelu, pro který byl vyroben, zabije každého druhého konzumenta. Existují desetitisíce prací, které dokládají škodlivost kouření, a my, protože se bráníme tomu, abychom spotřebu tabáku v naší zemi omezili, tak dokonce se dostáváme do popředí kritiky Evropské unie i všech zdravotnických organizací.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP