Neautorizováno !


 

(15.40 hodin)
(pokračuje Říha)

Druhá poznámka. Paní kolegyně Talmanová hovoří o irském modelu. Jestli se nemýlím, tak Itálie vydala také velmi krátký zákon, má to asi tři věty, kterým zakazuje kouření tam, kde se lidé stravují. To je druhá poznámka.

Třetí poznámka. Musím tady trochu oponovat při vší úctě ke kolegovi Janečkovi, že každý, kdo říká, že zákon 379 z roku 2005 zrušil zákaz kouření v restauracích, tak dělá medvědí službu, protože se tím do veřejnosti dostalo vědomí, že je zákaz zrušen. To není pravda. Zákon říká, že kouřit je možné tam, kde je příslušné výkonné ventilační zařízení. Zákon to přesně definuje, ale protože samozřejmě nikdo z občanů se neprobírá džunglí zákonů, tak tím, že stále opakujeme "zrušili jsme zákaz kouření v restauracích", tak se tam opravdu víc kouří než dříve, protože kontrola je nedostatečná. Čili co je problém tohoto státu? Není to jenom, že něco legislativa neupravuje, ale že my ani nedodržujeme zákony, které máme. A to nesměřuje proti schválení tohoto návrhu. Jenom je to varování: Neříkejme přehnaně výrazy, že jsme zrušili zákaz. Nezrušili. Tam jsou dané podmínky. Tyto podmínky zpravidla nejsou naplněny, a přestože nejsou naplněny, se kouří. To je chyba.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Říhovi. O slovo se hlásí paní kolegyně Orgoníková.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně a kolegové, chtěla bych jenom říci, jak zde hovořil pan poslanec Pleva, že zapomněl, že jsou zde od roku tuším 1992, protože to vznikla zřejmě ODS. Nevím, kdy on přešel z KDS do ODS, to si nejsem jistá, ale fungoval zde pan poslanec Emil Jaroš, který byl doktorem, já mu vděčím za záchranu svého života a nemohu ho nevzpomenout, a ten zde neustále podával návrhy zákonů na omezení kouření. Takže nehovořme o tom, že to dělá pouze pan poslanec Janeček. Dělal to i váš poslanec a myslím si, že to bylo správné.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Orgoníkové a ptám se, zda se hlásí někdo další do obecné rozpravy. Pan kolega Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Já jenom k několika věcem. Bavili jsme se o citované prevenci. Je to zvláštní. Když my rušíme mořské koníky, říkáme, že nemáme peníze, a tady bychom nemuseli rušit nic. Stačilo by zmáčknout zelené tlačítko a ohnout se pro několik málo miliard, které leží na chodníku. Tento parlament si to nedovolí, neboť to jsou peníze tabákového průmyslu. Je to zvláštní situace. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ptám se, kdo se další hlásí do rozpravy. Registruji faktickou poznámku.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych chtěl jenom vaším prostřednictvím upozornit pana poslance Janečka, že má mylné informace, protože Mořský koník není zrušen, pouze se přejmenovává. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Určitě musí následovat faktická poznámka pana kolegy Janečka, poté pan kolega Kádner.

 

Poslanec Josef Janeček: Jestli to dopadne, že nakonec Mořského koníka přejmenujeme, dobře, ale tímto mechanismem nemusíte platit nic. Pouze ušetříte, kdyby se to podařilo zcela, 30 mld. v rozpočtu veřejného zdravotního pojištění. To se samozřejmě nepodaří zcela, ale já si myslím, že ve fondu by byla každá miliarda dobrá. Kolega Pleva se ptá, co je to, těch 30 miliard. To jsou výdaje zdravotnického systému na to, abychom léčili ony naprosto zbytečně vzniklé nemoci, nemoci vzniklé kouřením.

Ještě se musím obrátit na kolegu Plevu, když tady tak hezky hovořil o tom, že také musíme omezit stravu atd. Já bych se vrátil k oné citaci, co říká Světová zdravotnická organizace, čili nikoliv co říkám já nebo kolega Pleva, ale Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že tabák je jediný rizikový faktor, jehož razantním omezením můžeme dosáhnout velmi podstatného zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva. Problém je ještě v něčem jiném, což nám uniká v příkladu, který řekl kolega Pleva. Ano, samozřejmě bůček a obdobné poškozuje zdraví. Problém je v tom, že zdraví si poškozuje kolega Pleva sám. Ovšem jestliže někdo kouří, tak poškozuje zdraví všem těm, kteří jsou v místnosti, a potenciálně poškozuje zdraví, a to téměř jistě zvyšuje riziko vrozené vady komukoliv, kdo se těmto lidem, kteří byli nuceni v takovémto prostředí pobývat, třeba narodí. Dopad je prostě obrovský. Proto si myslím, že bychom měli přikročit k projednávání a omezení spotřeby tabáku, neboť neexistuje jediný racionální důvod, který by byl schopen vědecké práce, a jsou jich statisíce, a vyvrátit stanovisko nejen těchto prací, ale stanovisko Světové zdravotnické organizace, stanovisko Světové banky, stanovisko všech odborných lékařských společností, které se tímto zabývají.

Jediný argument, který zde zazněl, to jsou daně, a je také nepravdivý, protože stát v komplexu na tabák doplácí. Doplácí na to tím, že lidé jsou více nemocní, také méně platí zdravotní a sociální pojištění. Stráví mnohem více času u lékaře atd. V sumě na to stát doplácí. Jediný, kdo na tom vydělá, je ten, kdo se dokáže s těmito sponzory dohodnout někde mimo. Možná. Já se ale domnívám, že toto jsou tak zásadní věci, že bychom měli najít onu úroveň politické kultury, která bude schopna se proti síle těchto peněz postavit. A uznávám, a jsou to zkušenosti i jinde ze světa, že to nebývá jednoduché.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. To byla reakce vyprovokovaná faktickou poznámkou pana kolegy Antonína Sedi. S další faktickou poznámkou přichází pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, pokud pan kolega Janeček zde opravdu plamenně hovořil o sponzorech, chtěl bych upozornit, že pokud Philip Morris sponzoroval politické strany, byla mezi nimi bezpochyby i KDU-ČSL. To je jedna poznámka.

Další poznámka se týká, a já si neodpustím říci, trošku demagogického vystupování pana kolegy Janečka. Jedna věc je celkový objem, kolik se vydá na léčení chorob, které jsou způsobeny kouřením. Já to číslo nemám k dispozici a nechci ho nikterak zpochybňovat, nicméně říkat, že tento zákon bude znamenat minus 30 miliard, to snad pan kolega Janeček nemyslí vážně. Ten zakazuje kouřit v restauracích, nezakazuje kouřit doma. Také nebude mít (vliv?) na děti, protože totiž v zakouřených restauracích čtvrté cenové skupiny, kterých se to nejvíc dotkne, tam většinou děti nechodí, natož aby se tam rodily, jak říká pan kolega Janeček. Pokud jsou děti vystaveny tabákovému kouři, jsou vystaveny většinou v rodinách, v domovech - a musím říci nezodpovědných kuřáků, protože když někdo kouří doma dětem, tak je určitě nezodpovědný kuřák. Ale to tento zákon rozhodně nijak nevyřeší. Co ale vyřeší, že spousta restaurací zkrachuje prostě proto, že nebude mít klienty.

Já si myslím, že dopad na státní rozpočet bude spíš negativní než pozitivní a pan kolega Janeček přes své plamenné řečnění nemá v ruce jediný argument, kterým by dokázal, že tento zákon bude mít jakýkoliv kladný dopad na státní rozpočet. Chtěl bych jen říci, že mě rozhodně žádná tabáková firma nesponzorovala ani nesponzoruje.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Plevovi. S odpovědí se hlásí pan kolega Josef Janeček.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP