Neautorizováno !


 

(15.50 hodin)

Poslanec Josef Janeček: Mně je to líto, asi je nezbytné vést řekl bych tuto osvětovou diskusi. Já jsem neřekl, že tento zákon ušetří 30 mld., a pokud tomu tak kolega rozuměl, tak tomu rozuměl špatně. Já jsem řekl, že naše zdravotnictví vydává na léčení nemocí způsobených kouřením, naprosto zbytečně vzniklých, kolem 30 miliard korun, že to jsou peníze, které leží na chodníku, a že se stačí ohnout a alespoň část z nich zvednout. Tento zákon je tím zákonem, který na jedné straně se snaží alespoň část peněz zvednout a na druhé straně přijít se zlepšením zdravotního stavu obyvatelstva.

To, co řekl další pan kolega, že nemám žádný argument, že hospody zkrachují, to je omyl. Mám argument. Můžete se podívat do různých statistik, protože to je samozřejmě věc, která se bedlivě sledovala. Po krátkém propadu tržeb nastává vzrůst, neboť do hospod začnou chodit ve větším počtu i nekuřáci, i rodiny s dětmi, takže nakonec na tom restauratéři vydělají. Je pravda, že restauratéři jsou pod tlakem tabákového průmyslu, aby se chovali jinak, ale podívejte se na výsledky v Irsku. Všichni si to pochvalují. Pochvalují si to i v Itálii. To je věc ekonomická.

Mohl bych k tomu dodat jednu věc, která není ctí tohoto parlamentu. Bohužel. Před časem, když jsem se snažil prosadit zákon na zákaz reklamy, tak si jedna z tabákových firem objednala studii, v těchto dnech už světovou studii, kterou chtěla dokázat poslancům výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, že kouření je dobrý byznys, myslím pro státní rozpočet. Ukazovala ve studii, jak je to výhodné. Občané se nedožijí důchodu, čili nemusíte mít náklady v důchodovém pojištění. Není potřeba platit byty, není potřeba platit sociální služby. Toto bylo předloženo v demokratickém parlamentu k tomu, aby zákonodárci nepodporovali omezení kouření. Bohužel jsme v zemi, kde to nevzbudilo žádný velký poprask. Naštěstí se té věci uchopila zahraniční média, takže studie je dneska už světoznámá. Musím říci, že ona citovaná firma se za tuto studii pod tlakem světových médií omluvila. To jsou věci ekonomické.

 

(pokračuje Janeček)

To, co mě mrzí, co tady kolega Pleva řekl a co si možná neuvědomuje nebo nepostřehl v mém vystoupení, že tabák nezpůsobuje jenom poškození všech těch, kteří jsou přítomni a dýchají karcinogeny. On způsobuje poškození genetického materiálu. To znamená, že tito lidé, kteří jsou nuceni se pohybovat nebo se pohybují v tomto prostředí, tak mají jasně vyšší pravděpodobnost, že se jim narodí postižené dítě. To je prostě věc, která je prokazatelná. Tam směřovala moje poznámka. Lidé, kteří sedí v zakouřených hospodách x hodin, jsou vystaveni velmi významně vyššímu riziku, že jejich děti to nějakým způsobem odnesou. Pokud dojde k chybě, která je geneticky přenosná, tak ještě po další a další generace zde budou lidé, kteří budou naprosto zbytečně trpět, že se tady nerozsvítil dostatečný počet zelených světýlek.

Já vám děkuji ještě jednou za pozornost. Doufám, že argumenty snad uslyšíte a že budeme schopni, jak jsem říkal, odolat tlaku silných ekonomických skupin a postavíme se za zájmy našich spoluobčanů, neboť ostatně jim to garantuje ústava, neboť z ústavy každý občan tohoto státu má právo na ochranu svého zdraví. Je to ústavní právo a my bychom ho měli naplnit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Prosím nyní pana poslance Tomáše Kádnera, který je přihlášen do diskuse k tomuto bodu.

 

Poslanec Tomáš Kádner: Paní předsedající, dámy a pánové, nebudu hovořit příliš dlouho, protože mám takový pocit, že je to rozhovor hluchých.

Chtěl bych upozornit na to, že nemohu souhlasit s argumenty pana navrhovatele. Myslím si, že totiž není pravda, že to, že se nebude kouřit v restauracích, ušetří nějaké cigarety. Myslím si, že to není pravda, že by kvůli tomu nezemřelo 50 lidí denně. Já tady nechci polemizovat o tom, že kouření neškodí. Ano, jistě škodí. Škodí velmi vážně stejně tak jako emise z automobilové dopravy, stejně tak jako emise z letecké dopravy, stejně tak jako elektronické emise, atd., atd., atd. Kouření je samozřejmě vážný problém. Ale to, že nebudeme v době jídla, tam se ostatně dneska také nekouří, aspoň ve většině restaurací se nekouří, kouřit v restauracích - co se stane? Lidé půjdou ven a budou kouřit venku nebo, což je ještě horší a už jsme to myslím v této zemi zažili, budou se scházet v soukromých klubech,

(pokračuje Kádner)

pro které se to nebude vztahovat, protože to budou uzavřené společnosti, a budou tam kouřit stejně.

Bohužel se domnívám, že tak jak je novela navržena, ničemu nenapomůže. Souhlasil bych s tím, co tady říkal pan poslanec Pleva. Ano, pokud chceme zásadně něco takového změnit, zakažme zcela tabákové výrobky. Předem říkám, že pro to hlasovat nebudu, protože jsem kuřák, ale ano, to by bylo razantní řešení. Pokud chceme alespoň něco udělat, a já rozumím snaze pana navrhovatele, že se snaží něco udělat pro zdraví našich občanů, tak se pokusme najít způsob, jak ještě důsledněji zabránit, aby se nedostávaly k tabákovým výrobkům děti. To je skutečně vážný problém. Ale přiznám se, že nevím jak.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám také. Paní poslankyně Kateřina Konečná se hlásí o slovo. Prosím tedy.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, nemám se zákonem pana kolegy Janečka žádný problém. Já bych mu pouze chtěla připomenout, že když se tak razantně zasazoval o zákaz reklamy na kouření, že mě velmi mrzí, že stejné stanovisko strana lidová neměla ve chvíli, kdy jsme zakazovali reklamu na alkoholické nápoje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Ptám se na další přihlášku do diskuse. Pan kolega Josef Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Děkuji paní kolegyni za připomínku. Kdyby se podívala na sjetinu, tak by věděla, že jsem to podpořil. Tyto věci mají dlouhý příběh. Když jsem začínal se snahou omezit reklamu, tak si myslím, že v prvních hlasováních to dostávalo nějakých 10, možná 15 hlasů. Tabákové firmy udělaly billboardovou kampaň: Nenechte si sebrat svobodu, kterou jste právě nabyli. Tím mysleli svobodu propagovat a protežovat cokoliv. Byla to velká mediální kampaň.

Jenom bych chtěl k tomu, co řekl kolega předřečník Kádner. Je to úsměvné, jestliže řekne, že nevěří argumentům, dojmem se snažit vyvrátit snad statisíce odborných prací, říci, že nevěří údajům Světové zdravotnické organizace. To, co já říkám, to nejsou moje argumenty, ke kterým bych nějak dospěl, které bych si vymyslel. Pouze cituji zjištění publikovaná v odborné literatuře. To je prostě všechno. Na základě těchto zjištění publikovaných v odborné literatuře jsem hluboce přesvědčen, že parlament demokratického státu musí s touto věcí něco udělat, neboť je to věc nevyvratitelná.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Josefovi Janečkovi. Ptám se, kdo se další hlásí do rozpravy. Faktická poznámka pan kolega Kádner.

 

Poslanec Tomáš Kádner: Musím říci, a tentokrát prostřednictvím paní předsedající, panu kolegovi. Já jsem naprosto nezpochybňoval, a řekl jsem to tady, průzkumy a věcnou záležitost argumentů. Ano, v pořádku. Zpochybňoval jsem tady, že to, že zakážeme kouřit v restauracích, zachrání 50 lidských životů. To si myslím, že prostě není pravda. Tak jsem to také řekl. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP