Neautorizováno !


 

(16.30 hodin)
(pokračuje Šeich)

To znamená, je velkou otázkou, zdali je přínosem uzavřít smlouvu, která se nazývá smlouvou o ochraně investic, ale ve skutečnosti investice chrání velmi omezeně v tom smyslu, že na jedné straně říká: české investice v Číně jsou chráněny, ale čínská strana může stanovit na základě velmi širokého množství možností mimořádný režim, kdy české investice chráněny nejsou. Za druhé, pokud čeští podnikatelé v Číně nějaké prostředky vydělají, Čínská lidová republika má právo neomezené žádnou lhůtou tyto prostředky umožnit vyvézt ze země či neumožnit. Čili je to smlouva o ochraně investic, která umožňuje široký režim, kdy ochrana investic je porušena, může být porušena, a to bez sankcí a bez možnosti odvolat se k mezinárodní arbitráži. Je to smlouva o ochraně investic, kde s prostředky vydělanými touto investicí nemusí být povoleno disponovat a převézt je do České republiky, a je to smlouva o ochraně investic, která porušuje komunitární právo a je v rozporu s právem Evropského společenství v tom smyslu, jak jsem zmínil.

Čili obávám se, že podporu občanských demokratů takováto smlouva nezíská. Přesto si myslím, že diskuse v příslušném zahraničním výboru či v jiném výboru, který bude stanoven Poslaneckou sněmovnou, je diskuse jistě přínosná, a nenavrhuji zamítnutí této smlouvy v prvním čtení. Nicméně obávám se, že podporu občanských demokratů pro tento návrh nezískáte, a přestože je známa afinita pana premiéra a velmi silné nadšení v čínské hospodářství a z čínského hospodářského zázraku, domnívám se, že standard té smlouvy by mohl být značně zvýšen. Je to smlouva, která rozhodně české investice dostatečně nechrání.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo slovo zpravodaje k této dohodě a já otvírám obecnou rozpravu. Sděluji Sněmovně, že žádnou písemnou přihlášku do této rozpravy nemám. Registruji přihlášku z místa pana poslance Exnera, který má jako první slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, pane ministře, dámy a pánové, nová dohoda, jak už bylo řečeno, nahrazuje dosud platnou z roku 1991 - to byl rok podpisu, rok 1992 potom uvedení do činnosti. Tato smlouva z různých důvodů, především pro nevýhodnost pro Českou republiku, nevyhovuje. Zároveň se při sjednávání vycházelo z členství v Evropské unii, a jak už bylo řečeno, nepodařilo se úplně promítnout tuto skutečnost do dohody. Odchylky proti tzv. vzorové smlouvě i s ohledem na to, co dosáhly jiné země, se mi však jeví jako přijatelné. Článek 3, o kterém zde byla řeč, má platit dočasně a jednostranná opatření mají být postupně zrušena.

Hlavním problémem ve vztazích mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou je katastrofálně nevyvážená bilance vzájemného obchodu. V roce 2004 byl vývoz z celkového obchodního obratu 3 miliardy 764 milionů korun pouze 542 milionu korun, tedy jen něco přes 14 %, a dovoz z Číny do České republiky tedy reprezentoval 86 % celého obratu. To svědčí o rozdílu v dynamice ekonomiky i politiky obou zemí. Lepší dohoda o ochraně investic v takové situaci nemůže škodit. Tato situace je nepříznivá i přesto, že Čínská lidová republika se stále označuje jako rozvojová země a Česká republika patří mezi rozvinuté země, i když formálně podle OECD nepříliš dlouho. Myslím si, že tento stav je pro Českou republiku velmi nevýhodný, těžký a svědčí o nedostatečné aktivitě ve vztahu k tomuto obrovskému teritoriu s možnostmi jeho trhu.

V důvodové zprávě se konstatují signály o - a teď cituji: "o závažném porušování dosavadní dohody ze strany čínských orgánů vůči českým investorům v Číně". Neuvádějí se ale žádná opatření našich orgánů. To se mně jeví jako zarážející, když víme, jak tvrdě vůči nám postupují cizí investoři. Asi to nebylo tak zlé, nebo je naše strana prostě pasivní. Byl bych rád, kdyby v této věci se předkladatel vyjádřil, pokud může, hned v rámci současné rozpravy, anebo se aspoň zaměřil na podobné opatření, jak porušování dosavadní dohody ze strany čínských orgánů chceme řešit a jaký to má vztah na případné problémy s uplatňováním smlouvy, o které právě jednáme.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Pan kolega Lachnit se hlásí o slovo. Prosím, máte příležitost nyní vystoupit.

 

Poslanec Petr Lachnit: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte i mně říci několik slov na margo této smlouvy. Já se nechci pouštět do diskuse s tím, co tady pan kolega Šeich řekl. Nicméně dovolte mi apelovat na to, abychom ty věci, které on naznačil a které odvodil zatím z přečtené materie, abychom posoudili skutečně odpovědně a odborně tam, kde to přísluší, tzn. v zahraničním výboru, protože není možné takto od stolu chtít, abychom zamítli smlouvu a poškodili tak v podstatě svoje zájmy jak mezinárodní, tak samozřejmě ekonomické. Ono to souvisí, zvlášť poté, kdy byly vykonány návštěvy na vysoké mezinárodní úrovni, kdy k nám čínští představitelé přijeli a kdy - neřeknu asi žádné tajemství, že Čína má v úmyslu v České republice vysokým způsobem investovat, jakkoliv ty investice přicházejí řekněme s určitým zpožděním. Ale prosím, je to velký stát a může mít reakce opožděné; ti malí musí být vždycky rychlejší, aby uhájili své místo na slunci.

Takže se domnívám, že postup, který pan kolega Šeich naznačil, by nebyl v této chvíli z naší strany vůbec prozíravý a že by to bylo prostě tak nějak řešení věcí příliš předčasné. Každý problém, každý brod se přejde, až se k němu dojde, a my jsme k tomuto brodu ještě nedošli. Takže já chci jenom avizovat, že naopak abychom se vypořádali s tímto problémem ještě jako tento parlament, tak potom v podrobné rozpravě chci navrhnout, abychom přijali zkrácený režim projednávání tak, abychom tuto smlouvu nenechali až našim následníkům, ale abychom to dořešili ještě v tomto volebním období.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Lachnitovi a táži se, zdali se někdo další hlásí do rozpravy v tomto otevřeném bodu. Pan kolega Šeich. Prosím.

 

Poslanec David Šeich: Jenom chci říci, že zřejmě z toho důvodu, že tady už je v pokročilé hodině poněkud hluk, tak pan poslanec Lachnit možná neslyšel přesně, co jsem říkal. Říkal jsem právě to, že přestože mám k tomu textu vážné výhrady, tak nenavrhuji zamítnutí, ale proto, aby ta diskuse mohla proběhnout v odborném výboru, tak navrhuji přikázání zahraničnímu výboru. Naopak se domnívám, že pro složitost smlouvy by to zkrácení neprospělo odborné a detailní diskusi o té smlouvě, kterou potřebujeme.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Faktická poznámka - pan poslanec Lachnit.

 

Poslanec Petr Lachnit: Omlouvám se, paní místopředsedkyně, nedošlo mi, že podrobná rozprava v prvním čtení nebude. Takže dovolte mi, kolegové, abych onen návrh předložil tady v této první diskusi, to znamená - dávám návrh na zkrácení lhůty projednávání o 30 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ptám se na další přihlášky do diskuse. A ještě než si to někdo rozmyslí, tak opětovně žádám představitele klubů, aby povolali naše kolegy do jednacího sálu. Vím, že tím mířím zejména do pravé části Sněmovny. Obávám se, že nebudeme schopni v hlasování rozhodovat, protože na displeji sice svítí nějaký počet, ale ten neodpovídá počtu reálnému. Ptám se tedy, zda se někdo hlásí dál do debaty. Nehlásí.

Registruji žádost o odhlášení, proto vás odhlašuji a prosím, abyste se zaregistrovali. Zjistíme tedy, jak na tom opravdu jsme s usnášeníschopností.

A jediná možná ještě cesta - ještě samozřejmě chvíli počkám, zkusím gong, zda nevylepší situaci. Pokud by se tak nestalo, tak budeme muset tento bod přerušit a hlasováním rozhodnout až zítra. Ale počkáme ještě chvíli.

Máme před sebou některé návrhy. Jedním z nich je, aby tento návrh… Omlouvám se, pro případné závěrečné slovo je teď správný prostor. Slovo má místopředseda vlády.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP