Neautorizováno !


 

(Jednání zahájeno v 9.03 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Zahajuji čtvrtý jednací den 54. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: Vlastimil Dlab z důvodů rodinných, Ivan Langer bez udání důvodu, Miroslava Němcová z důvodu účasti na pohřbu v rodině, Michaela Šojdrová ze zdravotních důvodů a Oldřich Vojíř z důvodu nemoci.

Z členů vlády se omlouvají na dnešní den premiér Jiří Paroubek z důvodu účasti na schůzce vrcholných představitelů evropských států, Vítězslav Jandák z důvodu pracovní cesty do Chorvatska, Pavel Němec z důvodu účasti na zahraniční cestě, Cyril Svoboda z důvodu účasti na zasedání gymnich v Rakousku, Zdeněk Škromach - ten se omlouvá pouze na dobu od 11 do 14 hodin z důvodu předem plánované pracovní aktivity, a Milan Urban z důvodu účasti na jednání s podnikatelskými subjekty, Hospodářskou komorou a jednotlivými svazy mimo Prahu.

Dnes se budeme věnovat bodům z bloku třetích čtení, která lze již dnes projednat. Nejdříve tedy bod 135, je to sněmovní tisk 1228, který můžeme projednat hned, a poté bod 130, sněmovní tisk 1172, který však s ohledem na rozdání pozměňovacích návrhů můžeme projednávat až od 11 hodin. A poté i mezi těmi třetími čteními, pokud nedojde ke změně, budeme pokračovat dalšími body ve schváleném pořadí.

Nyní se vás ptám, kdo se hlásí k návrhu programu schůze. Vidím pana poslance Koudelku, nicméně mám písemnou přihlášku k tomuto bodu pana poslance Karla Vymětala a já mu musím dát přednost.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, dobré ráno. Doufám, že vás potěším všechny návrhem na zařazení nového bodu. Já se pokusím ho zdůvodniti.

Dámy a pánové, jak jistě všichni víme a vnímáme, osiřelo křeslo předsedy hospodářského výboru. Hospodářský výbor dnes ráno zasedl, provedl tajnou volbu a zvolil nového předsedu hospodářského výboru. Podle jednacího řádu ovšem je třeba, aby tuto volbu potvrdila Poslanecká sněmovna. Proto, dámy a pánové, navrhuji nový bod, který zní: potvrzení volby předsedy hospodářského výboru. Navrhuji, aby tento bod byl zařazen jako první bod dnešního jednání.

Děkuji, že hospodářskému výboru vyhovíte.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní Zdeněk Koudelka.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno. Navrhuji zařazení těchto nových bodů, a to novely zákona o volbách do Parlamentu, sněmovní tisk 952, druhé čtení, jako pevný bod na dnes dopoledne, jako třetí bod tohoto dopoledního jednání. A dále s tím navrhuji i zařadit mezi třetí čtení třetí čtení tohoto tisku. Děkuji.

Odůvodnění je v tom, že právě dnes uplynuly lhůty, které umožňují projednávání tohoto návrhu zákona s možností, aby byl realizován ještě do červnových voleb. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, já vám musím sdělit, že k tomuto vašemu návrhu podala Občanská demokratická strana veto podle § 54 odst. 6 na rozšíření programu, a není tedy možné o vašem návrhu hlasovat.

Nyní se hlásí pan poslanec Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, vážení členové vlády. Já vám přeji dobré ráno. Dovolte mi, abych využil možnosti, které mi dává usnesení Poslanecké sněmovny, a požádal o následující procedurální záležitost. (Hluk v jednacím sále.)

V bloku prvních čtení se nachází sněmovní tisk 1222 - návrh zákona o zrušení Fondu národního majetku, které je navrženo k projednání v režimu § 90. Mám avízo, že bude uplatněno veto -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já vás, pane poslanče, přeruším a poprosím kolegy a kolegyně, aby se ztišili, protože já skutečně nerozumím tomu, co přednášející říká. Takže prosím trochu o zklidnění.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Takže ještě jednou - hovořím o sněmovním tisku 1222, první čtení návrhu zákona novelizujícího zákon o zrušení Fondu národního majetku. Navrhuji, abychom rozhodli o pevném zařazení tohoto prvého čtení na příští středu, to je 15. března, jako první bod dopoledního jednání. Pokud jsou tam pevně zařazené body, tak jako další pevně zařazený bod, tuším asi čtvrtý, jak mi signalizuje administrativa Sněmovny.

Odůvodnění: Protože bude uplatněno veto na projednávání režimu zákona, předkladatelé ještě potřebují provést určitá jednání, a proto žádají o toto pevné zařazení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane poslanče. Prosila bych o upřesnění…, ale už jsem to našla, je to bod 86.

Ptám se, zda se někdo další hlásí k programu. Pan poslanec Marek Benda má slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, já jsem chtěl poprosit Sněmovnu o jediné, aby bod 92, sněmovní tisk 1262, obchodní zákoník a další zákony, nebyl projednáván dnes. Já jsem zpravodajem tohoto bodu pro Sněmovnu a pan ministr Němec, který je předkladatelem, je na dnešek omluven. Takže bychom byli trochu v absurdní situaci, že bychom tady neměli předkladatele. Čili poprosím, aby byl vyřazen z dnešního jednání a zařazen kdykoli příští týden, až na něj přijde řada.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: To je poměrně nepřesné a těžko se o tom bude hlasovat. Nebylo by vhodné, pane poslanče, abyste učinil obdobný návrh jako pan poslanec Hašek, který navrhuje pevné zařazení jako první bod 15. 3., případně po pevně zařazených bodech? Kdybyste navrhl, aby tento bod byl pevně zařazen po bodu, který navrhl pan poslanec Hašek?

 

Poslanec Marek Benda: Já vám děkuji moc, paní místopředsedkyně, za upřesnění a přikláním se k vašemu návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, ptám se, zda má někdo další nějaké jiné návrhy k programu schůze. Jestliže tomu tak není, tak přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP