Neautorizováno !


 

(18.00 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Ostrému. Nyní pan poslanec Oldřich Němec. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Oldřich Němec: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážení kolegové, je samozřejmé a asi pochopitelné, že registrované partnerství je v poslední době nejdiskutovanějším tématem, které je sice nepolitické, ale přesto diskutované i v té nejvyšší české politice. Je opravdu smutné, a já se přiznám, že mně osobně je to velice líto, že zrovna pan prezident se rozhodl zákon o registrovaném partnerství vetovat, ale je to jeho pravomoc a tu je třeba respektovat.

Musím však říci na tomto místě, že prezident republiky v tuto chvíli nejde s názorem většiny občanů České republiky, a to nemluvím jen o politicích, tedy Poslanecké sněmovně a Senátu, kde zákon prošel. Veřejnost je ke společenským skupinám, o kterých se diskutuje, velmi tolerantní, a to včetně mé osoby. Je totiž otázkou, zda skutečnost není právě naopak, než se na první pohled zdá. Vždyť registrované partnerství neošetřené zákonem je vlastně diskriminací homosexuálních párů. Nebo snad hodláme jejich existenci popírat tak, jak to bylo v předlistopadové éře?

Hodně se mluví o tom, že uznání a zlegalizování registrovaného partnerství je prvním krokem k tomu, umožnit homosexuálním párům získat i děti k adopci. Jenomže předložený zákon o registrovaném partnerství, který prezident vetoval, vztahy k dětem neřeší a řešit ani nechce. Podle existujících norem si dítě mohou osvojit pouze manželé. A když opomenu všechny jasně specifikovatelné důvody, je tu ještě jeden. Ani společenské klima a nakonec ani názorové rozložení Parlamentu by osvojení dětí neumožnilo.

Dalších důvodů pro přijetí zákona o registrovaném partnerství je více než dost. Je naprosto bezdůvodné obávat se vlny jakési homosexualizace společnosti. Uvedu zde na tomto místě pouze jeden případ. Budete homosexuál a rodina se od vás odvrátí. Dvacet či třicet let se o vás bude starat člověk se stejným pohlavím, nikoliv ze sexuálního důvodu. Náhle zemřete, váš partner stejného pohlaví po vás nebude dědit, pokud nestihnete majetkové poměry uspořádat za svého života, a dědit budou samozřejmě ti, kteří vás zavrhli a třicet let neznali. To je jeden z důvodů, které jsou pro mne limitující.

Nehlasoval bych pro uznání registrovaného partnerství v případě, že by šlo o nějakou společensky nebezpečnou úchylku, ale o tu zde přece nejde. Nicméně nemám v úmyslu homosexuály nějakým důsledným způsobem hájit a podporovat. Jde mi však, kolegyně a kolegové, o jedno. Před několika lety naše společnost přijala Listinu základních práv a svobod, která by nám měla zaručovat jisté pravomoci v souladu s lidskou důstojností, přáními a zachováním práv a svobod ostatních. Současná společnost je podle mého názoru velmi liberální, a tudíž, předpokládám, i tolerantní. Pojďme tedy sami sobě dokázat, že nejde pouze o pózu a přetvářku.

Já osobně jsem odhodlaný dokázat prezidentskému vetu, že nebylo na místě, že názor jinak respektovaného pana prezidenta Klause, respektovaného společností, respektovaného občany České republiky, je v tuto chvíli ve výrazné menšině. Z výše uvedených důvodů proto budu hlasovat pro tento zákon.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Oldřichu Němcovi. Vidím ještě přihlášku pana poslance Tluchoře. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo vlády, dámy a pánové, od počátku podporuji institut a myšlenku registrovaného partnerství. Ale jste čtvrtým předsedou vlády sociální demokracie v době, kdy se taková norma projednává. Nejpozději za dva a půl měsíce skončí éra Jiřího Paroubka. Ten zákon zde bude dále.

Pane předsedo vlády, prosím, teď a tady dementujte mediální informace o tom, že existuje závazné hlasování v klubu sociální demokracie o tomto zákonu. Pane předsedo vlády, prosím, teď a tady omluvte se za politizaci tohoto tématu, za to, že tak vnitřně lidskou záležitost jste vtáhl do politiky a snažil jste se rasisticky ukrást téma jedné menšiny. Pane předsedo vlády, prosím, umožněte mi hlasovat pro tento zákon. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Tluchořovi a prosím o klid ve sněmovně. Je někdo další, kdo se hlásí do rozpravy? Pan předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, poslanecký klub KSČM nenutil své členy, ani aby hlasovali pro zákon, ani aby hlasovali proti zákonu, a to v žádné fázi jeho projednávání. Je to téma, které je skutečně vážné, skutečně citlivé a skutečně doprovázející velmi těsně vědomí a nejlepší svědomí každého z nás.

Ti však, kdo se rozhodli po zralém uvážení - a teď nemyslím jen v klubu KSČM, ale ve všech klubech, omlouvám se klubu KDU-ČSL, v téměř všech klubech této Sněmovny tento zákon podpořit, tak tak učinili, a tvrdím, po zralé úvaze, ne proto, že na ně někdo tlačí, že je někdo přemlouvá, že někdo dělá závazné hlasování nebo že se někde někdo pere s někým, ale především kvůli těm lidem, kvůli kterým se zákon dělá. V tomto směru mi připadá podivné, ba co dím, trošku farizejské vystoupení pana kolegy Tluchoře, který zde přesvědčuje národ prostřednictvím kamery, že on je sice pro, ale protože z toho někdo udělal nějakou zástupnou politickou řekněme pranici, tak v žádném případě to nemůže podpořit.

Kolegy z ODS, kteří podpořili zákon o registrovaném partnerství v Poslanecké sněmovně navzdory tomu, že se zde z toho udělala politika, bych chtěl požádat, aby se zachovali čestně a zákon podpořili.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Pavlovi Kováčkovi. Nyní se přihlásil s přednostním právem předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek, po něm pan poslanec Hašek. S faktickou poznámkou pak Robert Kopecký.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, dovolte mi jednu věc. Chtěl bych se zastat politiky a politizace témat. Dobře nechápu, jak v této Sněmovně, kde neděláme nic jiného než politiku a politizujeme, my sami používáme toho výrazu jako pejorativního. Rozhodnutí o registrovaném partnerství je politické rozhodnutí a je výsledkem politické debaty. Nikde na nebi není napsáno, jak to má být. Otázka uznání občanům, kteří se cítí druhořadí, je rozhodnutí, které zde můžeme udělat a nemusíme. Je to výsledek navýsost politické debaty.

Proč si my zde nadáváme, že něco politizujeme, když je to naše nejvlastnější činnost, a jinak to ani nejde? Apeluji na vás, abychom se jako politici nebránili tomu, že děláme politiku a vytváříme politická témata. Toto je svrchovaně politické téma. Jsem přesvědčen, že celá otázka zní jenom takto. Opakuji: Je zde skupina občanů, která se cítí druhořadými, a chtějí uznání, gesto uznání. My jim ho buď dáme, nebo nedáme. Jako politici, kteří tuto politickou debatu vedou a rozhodnou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Poslanecké sněmovny. Nyní pan poslanec Michal Hašek, poté pan poslanec Robert Kopecký.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Vážený pane předsedající, vaším prostřednictvím kolegu Tluchořovi. Poslanecký klub sociální demokracie neměl a nemá žádné závazné hlasování k tomuto návrhu zákona. Sociální demokracie má dlouhodobě jako jednu ze svých programových priorit prosazení zákona o registrovaném partnerství. A drtivá většina našich poslanců to prokázala v tomto volebním období hlasováním o všech sněmovních tiscích, které se této záležitosti týkaly.

Chtěl bych konstatovat, že na základě vlastního svobodného rozhodnutí věřím, že drtivá většina poslanců sociální demokracie přispěje dnes k přehlasování veta prezidenta republiky. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP