Neautorizováno !


 

(18.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Michalu Haškovi, předsedovi klubu ČSSD. Nyní pan poslanec Robert Kopecký, poté pan poslanec Petr Ibl. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Kopecký: Pane předsedající, dámy a pánové, já jsem asi jeden z těch, kteří sem přijeli pouze na toto hlasování. Opustil jsem nemocniční lůžko. Opustil jsem ho o svém rozhodnutí. Chci hlasovat, a chci hlasovat pro registrované partnerství. Ne proto, že bych byl vždy spokojen se všemi požadavky této skupiny, ale už jsem to vyjádřil několikrát. Každý, kdo mě zná, ví, že Kopecký není z těch, kteří by se nechali nutit. Je to moje rozhodnutí, a proto jsem tady. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Robertu Kopeckému. Nyní pan poslanec Petr Ibl. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji, pane předsedající. Já musím reagovat na ta slova, která zde pronesl kolega Tluchoř, protože já jsem jeden z těch, kteří s tím mají problémy. Musím zde oznámit, že tak jak diskuse je složitá tady, jsou příznivci, jsou odpůrci, stejným způsobem se diskutovalo na půdě poslaneckého klubu sociální demokracie.

V novinách a ve sdělovacích prostředcích obecně bylo mnohokrát napsáno, že klub bude hlasovat závazně, nebo že bude hlasování po jménech atd. Na posledním jednání poslaneckého klubu však k ničemu takovému nedošlo. Každý, kdo s tím má nebo nemá problém, řekl svůj názor, ale nikdo nikoho k ničemu nenutil. Já jsem ten, který s tím má problém, a já se zachovám podle svého svědomí. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Iblovi. Pokud nikoho nevidím, rozpravu končím.

Článek 50 odst. 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat.

Ty, které jsem odeslal pro jejich hlučnost do předsálí, zvonkem přivolám, aby všichni, kteří chtějí a mají zájem hlasovat o tomto návrhu zákona, se dostavili do sálu. Už je nastaveno potřebné kvorum. Pro přehlasování nesouhlasu prezidenta republiky je potřeba 101 hlas.

Budeme tedy nyní hlasovat o následujícím usnesení: "Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu o registrovaném partnerství a o změně některých souvisejících zákonů, podle sněmovního tisku 969/4."

Odhlásím vás a požádám vás o novou registraci, abychom zjistili přesné počty ve sněmovně, i když ty nejsou rozhodující při hlasování na počet 101. Přesto to považuji za potřebné, abychom vyhověli všem podmínkám jednacího řádu.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 307 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 307, z přítomných 176 poslanců pro 97, proti 58. Návrh nebyl přijat.

 

Počkám na kontrolu výsledků elektronického zápisu o hlasování. - Pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedající, já chci zpochybnit toto hlasování, protože marně jsem se přihlašoval, bohužel se mi to nepodařilo. A že jsem tu seděl, to všichni víte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To je pravda, Karel Vymětal byl přítomen ve sněmovně.

 

O námitce proti zápisu výsledků hlasování dám hlasovat v hlasování pořadové číslo 308, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přijetí této námitky. Kdo je proti přijetí námitky? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 308 z přítomných 179 poslanců pro 144, proti 7. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat závěrečné hlasování. Myslím, že usnesení nemusím znovu číst. Všichni víme, že hlasujeme o setrvání na zákonu.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 309 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 309 z přítomných 177 poslanců pro 102, proti 56.

 

(Výkřiky a velký potlesk ze sálu i z galerie.)

 

Ještě se hlásí paní poslankyně Šojdrová.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Já se omlouvám, kolegyně a kolegové. Já jsem si všimla v posledním momentě, že svítí červené ano, a hlasovala jsem ne. Prosím, aby bylo zpochybněno hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Podíváme se na zápis o výsledku hlasování. Pokud je skutečně změna zápisu - prosím ty, kteří za kluby kontrolují hlasování, aby zjistili zápis u paní kolegyně Šojdrové. Je tomu tak. Budeme tedy hlasovat o přijetí námitky paní kolegyně Michaely Šojdrové. Nepochybuji o kontinuitě jejího stanoviska k této věci.

 

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro přijetí této námitky. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 310 z přítomných 177 poslanců pro 156, proti 3. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy znovu hlasovat o závěrečném usnesení. Kvorum je nastaveno, hlasování má číslo 311. Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 311 z přítomných 177 pro 101, proti 57. (Potlesk.)

 

Ještě počkám na kontrolu výsledků hlasování. Pokud zápisy o výsledku hlasování odpovídají a nikdo hlasování nezpochybňuje, konstatuji, že usnesení bylo přijato a zákon bude vyhlášen. (Bouřlivý potlesk, v sále vládne velmi vzrušená a hlučná atmosféra.)

Děkuji zástupci navrhovatelů, děkuji zpravodajce a končím bod 3.

 

Pokračujeme bodem

 

6.
Návrh zákona o rovném zacházení a o právních prostředcích
ochrany před diskriminací (antidiskriminační zákon)
/sněmovní tisk 866/6/ - zamítnutý Senátem

 

Usnesení, jímž Senát zamítl tento návrh zákona, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 866/7. Vítám mezi námi senátora Jaromíra Volného.

Prosím, aby za navrhovatele k usnesení Senátu o zamítnutí tohoto návrhu se vyjádřil místopředseda vlády a ministr spravedlnosti pan Pavel Němec.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP